“Η εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974”

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα Μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη της Δρος Μαριλένας Βαρνάβα «Η εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974 (Μέρος Α’ και Μέρος Β’)», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου.
 
Θεματική 7ης Διάλεξης:
Αδιαμφισβήτητα, η δεκαετία 1964-1974 αποτελεί μια από τις πιο καίριες χρονικές περιόδους της Κυπριακής Ιστορίας. Η προσπάθεια του Συντάγματος του 1960 να εγκαθιδρύσει ένα ενιαίο κράτος, μιας θεωρητικής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κύριων κοινοτήτων στο νησί (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος τον Δεκέμβριο του 1963 με το ξέσπασμα των διακοινοτικών ταραχών. Τον Μάρτιο του 1964 αρχίζει μια διαφορετική περίοδος για το κυπριακό ζήτημα. Ωστόσο, ένα συνονθύλευμα παραγόντων, τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα δεδομένα στο νησί, οδηγώντας εν τέλει στο πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974.
Στην παρουσίαση θα κάνουμε μια ανασκόπηση της δεκαετίας αυτής, εστιάζοντας σε ορισμένους εσωτερικούς παράγοντες. Ειδικότερα, θα δούμε εν συντομία, αφενός πως διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικό-οικονομικά και διοικητικά οι δύο κοινότητες μετά τον πρώτο de facto διαχωρισμό 1963-64. Αφετέρου δε, θα δούμε πως αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού ζητήματος που ξεκινούν τον Μάρτιο του 1964 και λαμβάνουν χώρα στο νησί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ θεωρητικά, μέχρι τις αρχές Ιουλίου 1974 οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος βρίσκονται πολύ κοντά στον τελικό σχεδιασμό της ειρηνικής και συμβιβαστικής λύσης στη βάση ενός ενιαίου κράτους, στην πραγματικότητα και εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων η κατάσταση χειροτερεύει  και οδηγείται τελικά στα τραγικά γεγονότα  της 15ης και 20ης Ιουλίου 1974.
 
Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:
Η Μαριλένα Βαρνάβα είναι νομικός και διδάκτωρ νεότερης πολιτικής και διπλωματικής ιστορίας του Ινστιτούτου Κοινοπολιτειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η
 
έρευνα της επικεντρώνεται στη διαμόρφωση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από την μελέτη της πολιτικής, διοικητικής και κοινωνικό-οικονομικής εξέλιξης των δύο κοινοτήτων την δεκαετία του 1960 και 1970.
 
 

Δειτε Επισης

Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor
Πνευματικά δικαιώματα: Χρήση έργων από επιχειρήσεις και καταστήματα