Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο Διηγήματος για το The International School of Paphos

Ένα διήγημα μέσα από τη φαντασία των παιδιών της έκτης τάξης δημοτικού του The International School of Paphos (ISOP) έφερε την πρωτιά στην Κύπρο στον διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», στην κατηγορία «Διηγήματα», για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Ελεάνας Χαραλάμπους, έγραψαν το διήγημα «Μια παλιά φωτογραφία». 
 
Το διήγημα φαντάζει τόσο επίκαιρο με βάση τα νέα δεδομένα της υφηλίου με τον ιό COVID-19 ο οποίος έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε έναν νέο τρόπο ζωής, καθώς παρουσιάζει τις  συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Καρπασία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο δράμα των αγνοουμένων, των δικών μας ηρώων οι οποίοι γίνονται ήλιος και καθοδηγητής, φλόγα για την ειρήνη και την ελευθερία.
 
Όπως αναφέρει η κυρία Χαραλάμπους «Τα παιδιά εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα καθ’ όλη την πορεία του Διαγωνισμού, καταφέρνοντας και φέτος να διακριθούν με το πρώτο  βραβείο. Μέσα από το ταξίδι αυτό τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το δράμα της Κύπρου και τις επίκαιρες πτυχές του, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το θέμα αυτό, αναπτύσσοντας παράλληλα πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας».
 
Τα οκτώ παιδιά/συγγραφείς του διηγήματος «Μια παλιά φωτογραφία» μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους.
 
Αθηνά Μιχαηλίδου «Εδώ και ένα χρόνο το σχολείο μας συμμετέχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός έχει τις κατηγορίες τραγουδιού, διηγήματος και ταινίας, όπου κάθε σχολείο μπορεί να διαλέξει την κατηγορία που θα διαγωνιστεί. Φέτος, με πολύ πείσμα, υπομονή και επιμονή καταφέραμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στη συγγραφή διηγήματος. Είμαι πολύ περήφανη και θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δασκάλα μας, κ. Ελεάνα, για τη βοήθεια και την αγάπη της σε όλη την ομάδα».
 
Αντρέας Σιελουβάρης «Ήταν η καλύτερη έκπληξη. Δεν το πίστευα στην αρχή. Ξεκινήσαμε προετοιμασία τα Χριστούγεννα και δουλέψαμε πολύ σκληρά. Είδαμε ντοκιμαντέρ, ακούσαμε τραγούδια, διαβάσαμε ποιήματα και νιώσαμε συγκίνηση για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Όταν γράφαμε το διήγημα μας βοήθησαν πολύ όλοι μας οι συμμαθητές και η δασκάλα μας και για αυτό τους ευχαριστώ πολύ!».
 
Ιωάννα Βασιλείου «Η δασκάλα μας εισηγήθηκε να μελετήσουμε το θέμα των αγνοουμένων και αν μας άρεσε να γράφαμε κάτι για αυτό όπως και έγινε. Μας μίλησε με αγάπη και συγκίνηση και καταλάβαμε ότι έχει μεγάλη σημασία να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας. Μελετήσαμε με λεπτομέρεια βίντεο και άρθρα από εφημερίδες. Ρωτήσαμε τους γονείς και τους παππούδες μας να μας πουν περισσότερα. Ακόμα και χωρίς το βραβείο, θα ένιωθα πολύ πλούσια σε γνώσεις και είμαι χαρούμενη για την ομαδική εργασία μας».
 
Αγγελίνα Περικλέους «Στο διήγημα που γράψαμε επικεντρωθήκαμε στην ιστορία με το μικρό κοριτσάκι που επισκέφθηκε με γιαγιά της τα κατεχόμενα και ήρθε στη σκέψη της ο παππούς της που ήταν αγνοούμενος για χρόνια. Είμαι περήφανη που το διήγημά μας κέρδισε την πρώτη θέση και δώσαμε στον κόσμο να καταλάβει τι έγινε στη χώρα μας πριν από 46 χρόνια».
 
Ηλίας Χριστοδούλου «Ήταν μεγάλη έκπληξη και μεγάλη χαρά όταν μας ανακοίνωσε η δασκάλα μας ότι κερδίσαμε τον διαγωνισμό για το διήγημα. Ταυτόχρονα ένιωσα και περηφάνια γιατί πληροφορήσαμε τον κόσμο για τα προβλήματα που είχαμε και έχουμε ακόμη στην Κύπρο λόγω της Τουρκικής Εισβολής».
 
Αριάδνη Μασέδο «Όταν έμαθα ότι πήραμε το πρώτο βραβείο ήμουν πολύ ευχαριστημένη. Δεν ήξερα τι να πω. Είμαι πολύ χαρούμενη. Εύχομαι να λάβουμε μέρος και του χρόνου γιατί ξέρω ότι θα κερδίσουμε!».
 
Αλεξάνδρα Παλά «Αυτός ο διαγωνισμός μας έμαθε πολλά και μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε σαν ομάδα με τους συμμαθητές και τη δασκάλα μας για να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό, διαφορετικό και ενδιαφέρον. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο με τον οποίο μας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα η κ. Ελεάνα. Μέσα από ένα παιχνίδι γραμματικής και γλώσσας μάθαμε ότι πήραμε την πρώτη θέση! Ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι και τρέξαμε αμέσως να αγκαλιάσουμε την αγαπημένη μας δασκάλα!».
 
Έφη Ονησιφόρου «Η Ελευθερία επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις άγνωστες για την ίδια κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Άγνωστες για εκείνην μα γνωστές για τη γιαγιά της. Και οι δύο μέσα από το ταξίδι αυτό παίρνουν απαντήσεις για τον αγνοούμενο παππού. Ακολουθώντας τη διαδρομή τους ζήσαμε και εμείς νοερά αυτά τα γεγονότα και ταυτιστήκαμε μαζί τους. Ευχαριστώ πολύ τη δασκάλα μας, κ. Ελεάνα, που μας καθοδήγησε και μας άφησε να περιπλανηθούμε στα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου μας».
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor