Coca-Cola HBC cyprus

Αξιοσημείωτα τα αποτελέσματά του προγράμματος Zero Waste Beach σημειώνει η Μελίνα Λιμνάτη, Corporate Affairs & Sustainability Manager της Coca-Cola HBC Κύπρου. Η κ. Λιμνάτη ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και τη συμβολή του προγράμματος στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Το Zero Waste Beach αναδεικνύεται ως μία σημαντική δράση για την κοινωνία. Πού οφείλεται αυτό;

Η αποκατάσταση του πλανήτη και κυρίως η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά όλους, εάν επιθυμούμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα πιο βιώσιμο  μέλλον. Η θαλάσσια ρύπανση, θέτει σε κίνδυνο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τους θαλάσσιους οικότοπους.

Αναγνωρίζοντας το πιο πάνω λαμβάνουμε δράση και στηρίζουμε με κάθε τρόπο το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, μέσω του προγράμματος Zero Waste Beach, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα της Coca Cola και στοχεύει στη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, μέσω της αλλαγής των συνηθειών και των πρακτικών μας.

To Zero Waste Beach, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα των περιβαλλοντικών μας δράσεων, είναι μια πολύ σημαντική δράση γιατί έχει συγκεκριμένους στόχους και ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το Πρόγραμμα αυτό και τα αξιοσημείωτα του αποτελέσματα, που είναι επιστέγασμα της εξαιρετικής και εξαιρετικά ωφέλιμης συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 4 χρόνια με την ΑΚΤΗ.

Ποια είναι η αποστολή του Zero Waste Beach. Είστε ικανοποιημένοι με την μέχρι στιγμής πορεία του;

Το «Zero Waste Beach», έχει ως αποστολή την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων και του κοινού στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, αλλά και την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης των ανθρώπων, έναντι του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα έχει πραγματικά αγκαλιαστεί, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από εθελοντές και οι δράσεις του παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Από το 2018 μέχρι και σήμερα, με την συμβολή 25 Τοπικών Αρχών, των επιχειρήσεων - μελών του Δικτύου, 64 φορέων του Δημόσιου τομέα, επιτεύχθηκε η συγκέντρωση περίπου 2.547 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών.  Το δίκτυο δε παράκτιων επιχειρήσεων που συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ξεπερνά πλέον τους 300 και μεγαλώνει.

Η Coca-Cola HBC Κύπρου επενδύει σημαντικά στο πρόγραμμα Zero Waste Beach. Πώς ο οργανισμός σας ταυτίζεται με την αποστολή του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ;

Στην Coca-Cola HBC Κύπρου η υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κορυφαία δέσμευσή μας. Πιστοί στο σύνθημά μας για «έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα» στηρίζουμε με κάθε τρόπο το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και το πρόγραμμα Zero Waste Beach. Άλλωστε, οι αξίες της Coca-Cola HBC Κύπρου συμβαδίζουν με αυτές της ΑΚΤΗΣ και αυτό το αποδεικνύουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής, που έχουν έμπρακτο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μαζί με τον ΜΚΟ AKTH δημιουργούμε υποδομές και συμβάλλουμε με συγκεκριμένες δράσεις, έχοντας ως στόχο την συλλογή και ανακύκλωση πλαστικού από  παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου μας.

Ενδεικτικά μερικές από αυτές τις δράσεις συμπεριλαμβάνουν τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στις ακτές, καθαρισμούς παραλιών, καθαρισμούς βυθών με τη βοήθεια εξειδικευμένων δυτών, υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας παράκτιων επιχειρήσεων και βεβαίως την ένταξη και την κατάρτιση περαιτέρω νέων μελών.

Ποια η συμβολή του «Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων» στο πρόγραμμα Zero Waste Beach;

Σημείο αναφοράς του προγράμματος Zero Waste Beach είναι αναμφίβολα το «Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων», που σήμερα ξεπερνά πλέον τα 300 μέλη. Πρόκειται για παραθαλάσσιες επιχειρήσεις που υιοθέτησαν βιώσιμες πρακτικές και συνέβαλαν σημαντικά στη συλλογή ανακυκλώσιμου πλαστικού. Για τη συγκεκριμένη oικειοθελή δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο η τελετή βράβευσης, Zero Waste Beach Awards, κατά την οποία, επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που εφάρμοσαν τις καλύτερες πρακτικές. Και εδώ είναι σημαντικό να σταθούμε και να επαινέσουμε τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι τιμήθηκαν με τα πιο κάτω βραβεία που απονεμήθηκαν από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστα Καδή, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη συνεχή του στήριξη και θερμή συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας διαχρονικά.

Ποιες εταιρείες διακρίθηκαν στα Ζero Waste Beach Awards φέτος;

Κατά τη φετινή τελετή βράβευσης, διακρίθηκαν συνολικά 9 εταιρείες.

Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

• Βραβείο Αειφορίας: KANIKA HOTELS & RESORTS

• Βραβείο Καινοτομίας: Atlantica Sancta Napa Hotel

• Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης: LOUIS HOTELS

• Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας: Aliathon Hotel

Στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

• Βραβείο Αειφορίας: Medflora Museum (detox centre)

• Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας: Grape by the sea

•  Βραβείο Καινοτομίας: Sandy Beach Bar

• Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης: Technopolis20

Πρωταθλητής της ΑΚΤΗΣ στέφθηκε φέτος η Άννα Τσελλεπή, που με την ακούραστη δράση της ενεργοποίησε σημαντικότατο κομμάτι της παράκτιας Πάφου.

Οι βραβευθέντες, αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι εθελοντές, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για την κυπριακή κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.Akti.org.cy

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Κυριάκου Μάτση 66, 2409, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22885000

E-mail: infocy@cchellenic.com

Δειτε Επισης

Safe Bulkers
Phinopoulou Legal Practice (PLP)
MUSKITA Aluminium Industries
McDONALD'S™ ΚΥΠΡΟΥ
LANITIS FOUNDATION
KPMG Impact
GROW SUSTAINABILITY CONSULTING
Cyta
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ