Environmental Social Governance

ESG: 3 γράμματα που ξαφνικά τα βλέπουμε παντού και ήρθαν για να αλλάξουν τα πάντα, για τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι αγορές. Τα Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και τα Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια τα οποία βασικά θα επιμετρούν τις ηθικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες μιας επιχείρησης. Πίσω από τα τρία αυτά γράμματα κρύβεται ένας ολόκληρος, δαιδαλώδης και σύνθετος κόσμος κανόνων, αξιολογήσεων, προτύπων, συμβούλων, επενδυτών, τραπεζών που καθορίζει με μετρήσιμο τρόπο τις επιδόσεις βιωσιμότητας, τη χρηματοδότηση και τη συνέχεια των επιχειρήσεων. Τα κριτήρια ESG ήρθαν για να μείνουν και φέρνουν μια επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις επιχειρήσεις.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί κλειδί για το σύγχρονο επιχειρείν, ενώ παράλληλα συνιστά και μεγάλη πρόκληση. Στην ουσία, όμως, βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική προσέγγιση που στοχεύει στη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μετόχους, εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές, τοπική κοινωνία, κράτος- αρχές και λοιπά, με ταυτόχρονη δημιουργία καινοτόμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Επιτυχημένες επιχειρήσεις θα κρίνονται εκείνες που θα αφουγκραστούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον και τις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας παράλληλα και ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των αλλαγών.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα με την εμπειρία της πανδημίας, τα θέματα ESG, έχουν έρθει δυναμικά στο προσκήνιο και καθορίζουν ολοένα και περισσότερο τη στρατηγική agenda των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η πράσινη μετάβαση και ο πράσινος μετασχηματισμός αποτελούν βασικούς πυλώνες, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συμμετέχει και η Κύπρος.

 

Δειτε Επισης

Safe Bulkers
Phinopoulou Legal Practice (PLP)
MUSKITA Aluminium Industries
McDONALD'S™ ΚΥΠΡΟΥ
LANITIS FOUNDATION
KPMG Impact
GROW SUSTAINABILITY CONSULTING
Cyta
Coca-Cola HBC cyprus
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ