Τι κρύβει το IPO της Alibaba

INBusinessNews  08/05/2014 18:31
Τι κρύβει το IPO της Alibaba

Τι κρύβει το IPO της Alibaba

INBusinessNews  08/05/2014 18:31

Μία πτυχή του IPO της Alibaba που εγείρει ανησυχίες, αναδεικνύει σε δημοσίευμά του το Reuters.  Όπως επισημαίνεται, το δελτίο της πολυαναμενόμενης και εν εξελίξει δημόσιας προσφοράς του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, περιέχει μια λεπτή αλλά «εκπληκτική» προειδοποίηση: οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν ότι ο κεντρικός ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Jack Ma, ενδέχεται να λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της Alibaba.

Ειδικότερα, στο δελτίο σημειώνονται μακροχρόνιας φύσης ζητήματα που προκύπτουν από την περίπλοκη εταιρική δομή της εταιρείας και την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων σχετιζόμενων με τον Jack Ma.

Αν και όπως σημειώνει το Reuters, παρόμοιες προειδοποιήσεις για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων έχουν συμπεριληφθεί σε ενημερωτικά δελτία πολλών άλλων τεχνολογικών εταιρειών που ελέγχονται από τους ιδρυτές τους, όπως το Facebook και το LinkedIn, η περίπτωση της Alibaba, ξεχωρίζει καθώς ο κ. Ma έχει σειρά επενδύσεων σε τρίτες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την εταιρεία του.

Όπως αναφέρει η Alibaba, δομές όπως αυτή των «οντοτήτων ποικίλων συμφερόντων» είναι προς όφελός της. Οι επενδύσεις προσφέρουν στην εταιρεία ευελιξία απέναντι στους κινεζικούς κανονισμούς. Ο Ma μπορεί να αναλάβει τη νομική ιδιοκτησία μιας εταιρείας και να συμφωνήσει να μεταβιβάσει «όλα τα οικονομικά οφέλη» στην Alibaba, όταν αυτό επιτρέπεται από το νόμο, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο Ma κατέχει μερίδιο ύψους 40% σε «πλήθος οντοτήτων», που συνδέονται με την Yungeng Capital, μια επενδυτική εταιρεία που λειτουργεί παράλληλα με την Alibaba.

«Υπάρχει ένα σύνθετο δίκτυο οντοτήτων ποικίλων συμφερόντων, το οποίο περιορίζει τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων» αναφέρει ο Jim Angel, αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών στο  Georgetown University. «Σαφώς εγείρονται πολλά ερωτήματα γύρω από αυτή τη δημόσια προσφορά αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Alibaba κατέχει μείζονα ρόλο στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου».

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας