Παραδοχή Αναστασιάδη: Εξετέθη με το επενδυτικό πρόγραμμα η Κύπρος-Τι ξεκαθαρίζει για δικηγορικό γραφείο και Σεϋχέλλες
Γιώργος Πλουτάρχου, Μικαέλλα Λοΐζου 06:35 - 25 Απριλίου 2025

Στην παραδοχή ότι η Κύπρος εξετέθη με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα(ΚΕΠ) προβαίνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνησή του προχώρησε σε σωρεία τροποποιήσεων για να ληφθεί τελικά η απόφαση, μετά τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου, να τερματιστεί.
«Παρά την αυστηροποίηση του προγράμματος δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να καταργηθεί», αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στον Reporter και στο InBusinessNews.
- Διαβάστε εδώ: Νίκος Αναστασιάδης: Με έστησαν σε λαϊκό δικαστήριο, να μην πω τι έγινε επί Μιλόσεβιτς και στο Μαρί-«Η λάσπη ξηραίνεται»
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην κατάργησή του προτού ξεσπάσει ο σάλος που ξέσπασε με το γνωστό βίντεο του Aljazeera με αποτέλεσμα να εκτεθεί και να διασυρθεί η Κύπρος διεθνώς, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος έγιναν τροποποιήσεις και αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια, υπό την διαπίστωση, όπως επισημαίνει, ότι απουσίαζαν κάποιοι έλεγχοι, όπως δέουσας επιμέλειας (due diligence), έλεγχοι όσον αφορά την προέλευση των χρημάτων κτλ.
«Στο βιβλίο μου ‘’Ο Συκοφάντης’’, στο έβδομο κεφάλαιο για τα χρυσά διαβατήρια, αναφέρω ακριβώς την σειρά των τροποποιήσεων που έγιναν στο πρόγραμμα. Πλην όμως, υπάρχει και νόμος εναντίον της δολοφονίας ανθρώπων, υπάρχει και νόμος εναντίον της κλοπής, αλλά παραταύτα-δυστυχώς-και κλοπές διαπράττονται και δολοφονίες διαπράττονται», σημειώνει.
Ο Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύει περαιτέρω την παραδοξότητα, κατά την έκφρασή του, ότι όταν λήφθηκε από την κυβέρνηση η απόφαση για τερματισμό του ΚΕΠ, η αντιπολίτευση ζητούσε την παράτασή του ή ακόμη, με την αυστηροποίηση που υπήρξε, να συνεχιστεί.
Η κριτική για το δικηγορικό γραφείο
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου που φέρει την επωνυμία του, και ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η εμπλοκή θα μπορούσε να αποφευχθεί ώστε η γυναίκα του Καίσαρα να μην είναι μόνο, αλλά και να φαίνεται τίμια, ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει πως από το 1997 όταν εκλέγηκε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συμφώνησε με τους τότε συνεταίρους του πως θα ήταν ανενεργός. Το ίδιο, όπως υποδεικνύει, επαναλήφθηκε και με νέο συνεταιρισμό τον οποίο δημιούργησε το 2001.
«Όσον αφορά το γεγονός ότι το δικηγορικό γραφείο, που δημιουργήθηκε το 1972, έφερε την επωνυμία μου, δεν υπάρχει νομοθεσία που να το απαγορεύει. Θα ήταν εύκολο για εμένα να μετονομαστεί το δικηγορικό γραφείο, δεν θα ήμουν και υπόλογος εις οποιονδήποτε, κατ’ αυτό τον τρόπο θα ήταν ως να έχω εταιρεία κέλυφος, και να μην υφίσταμαι την κριτική που δέχθηκα», υπογραμμίζει.
Και συνεχίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που ουδείς ήγειρε το θέμα, όταν το ήγειραν οι βουλευτές τους είπα σ’ εσάς εναπόκειται να περάσετε νομοθεσία, ώστε να μην επιτρέπεται δικηγορικό γραφείο ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του εκλεγέντος Προέδρου να φέρει την επωνυμία του και συνεπώς να πρέπει να αλλάξει. Δεν το έπραξαν».
Ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχεται, πάντως, πως το ζήτημα του δικηγορικού του γραφείου ήταν ένα τρωτό σημείο, για να ξεκαθαρίσει όμως πως πότε και κανένας, και απ’ όλες τις έρευνες που έγιναν, δεν προέκυψε ότι ευνοήθηκε οποιοσδήποτε των πελατών του γραφείου εξαιτίας του ονόματος που έφερε.
«Ούτε εκείνοι που πήραν διαβατήρια, 57 τον αριθμό, μερικά εκ των οποίων δόθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ούτε και μετέπειτα. Συνεπώς, το θέμα του δικηγορικού γραφείου, παρά το γεγονός ότι εργαλειοποιήθηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείτο», τονίζει.
Το ταξίδι στις Σεϋχέλλες-«Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος εάν…»
Στην συνέντευξή του στον Reporter και στο InBusinessNews, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται και στο περιβόητο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν υπολόγιζε ποτέ τον σάλο που θα δημιουργείτο, θα έπρεπε να ήταν ανόητος να αποδεχθεί την πρόσκληση.
«Την πρόσκληση ενός ανθρώπου που επένδυσε στην Κύπρο και πήρε τα διαβατήρια με βάση την επένδυση. Βεβαίως, η συζήτηση γίνεται για τους εξαρτωμένους του. Αλλά για να πούμε την ιστορία ως έχει, για πρώτη φορά προστέθηκαν στο πρόγραμμα οι εξαρτώμενοι το 2011 επί εποχής Δημήτρη Χριστόφια, κατά την δεύτερη τροποποίηση του προγράμματος επί των ημερών του.
Εμείς διαδεχόμενοι την κυβέρνηση του αείμνηστου Χριστόφια, συνεχίσαμε το πρόγραμμα, με την εφαρμογή του να εξαγγέλλεται είκοσι μέρες μετά την δεύτερη απόφαση του Γιούρογκρουπ», σημειώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ενέργειες και μέτρα για πάταξη της διαφθοράς
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνεται των ενεργειών στις οποίες προέβη η κυβέρνησή του κατά φαινομένων διαφθοράς, όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κτλ, και παραπέμπει στο τεκμήριο 32 στο βιβλίο του «Ο Συκοφάντης», όπου, όπως σημειώνει, παραθέτει σειρά μέτρων που λήφθηκαν.
Το τεκμήριο 32 στον «Συκοφάντη», όπως εξηγεί ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι επιστολή που απέστειλε στην Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης που τέθηκε.
«Και αφού παρέθεσα εν συνόλω 15 μέτρα που είχαμε πάρει, εν συνεχεία έκανα αναφορά στα διάφορα διεθνή σώματα-εννέα στο σύνολο-, τα οποία αναγνώριζαν ότι η Κύπρος από το 2013 και μετά παρουσίαζε μια σημαντική βελτίωση στους δείκτες όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, την βελτίωση του συστήματος των υπεράκτιων εταιρειών με την κατάργηση των εταιρειών κέλυφος κ.α.», υπογραμμίζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Παρέλαβα καμένη γη, παρέδωσα ένα κράτος…»
Ερωτηθείς για ποια επιτυχία του θα ήθελε να αναφέρεται στο πρόσωπό του ο ιστορικός του μέλλοντος, ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά χαρακτηριστικά, λέγοντας «εκείνο που κρίνω ότι ήταν το ωφελιμότερο για τον τόπο».
Και εξηγεί: «Παρέλαβα μια χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με καμένη γη. Παρέδωσα ένα κράτος το οποίο και από πλευράς οικονομίας, κοινωνικών θεσμών, κοινωνικής πρόνοιας, από πλευράς ιατρικής περίθαλψης και από πλευράς έργων υποδομής, απεδείχθη ότι ήταν μια δεκαετής υπηρεσία στον τόπο, με τελικό αποδέχτη του οφέλους σίγουρα την πατρίδα μου».
- Διαβάστε επίσης: Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη