Περισσότεροι από 90 μελισσοκόμοι συγκεντρώθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2026, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σκαρίνου, σε μια ημέρα γεμάτη επιστημονική γνώση, πρακτική εξάσκηση, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών.
Η μεγάλη ανταπόκριση και το ζωηρό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, επιβεβαιώνοντας πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση των μελισσοκόμων μας σε εξειδικευμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και, πάνω απ’ όλα, πρακτικά εφαρμόσιμη γνώση.
Ξεχωριστή ήταν η συμβολή του διακεκριμένου επιστήμονα και μελισσοκόμου, Δρ. Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου, Επίκουρου Καθηγητή Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας. Με τη βαθιά επιστημονική του κατάρτιση, τη διεθνή ερευνητική του εμπειρία και την ουσιαστική γνώση της μελισσοκομικής πράξης, κατάφερε να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία μάθησης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη βιολογία και τη συμπεριφορά των μελισσών, να γνωρίσουν καλύτερα τις ασθένειες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους και να συζητήσουν αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης των κυψελών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου, όπου, με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπίων, οι μελισσοκόμοι μπόρεσαν να εξερευνήσουν από κοντά την ανατομία και τον συναρπαστικό μικρόκοσμο της μέλισσας.
- Διαβάστε επίσης: Νέος κύκλος δωρεάν εκπαίδευσης για μελισσοκόμους από το PLANBEE - Από την επιστήμη στην πράξη
Είναι ακριβώς τέτοιες στιγμές που μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και πραγματικά προνομιούχοι που έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε τους μελισσοκόμους μας! Να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε κορυφαίους επιστήμονες, σε πολύτιμη τεχνογνωσία και σε πρακτικές δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν άμεσα στα μελισσοκομεία τους. Πάνω απ’ όλα, να βλέπουμε τον ενθουσιασμό τους, τη διάθεσή τους να εξελιχθούν και την αγάπη τους για τη μελισσοκομία!
Αυτή είναι και η ουσία του ευρωπαϊκού έργου PLANBEE – Promoting Local Apiary Networks and Bee Entrepreneurial Excellence συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Interreg NEXT MED: να ενδυναμώνει τους ανθρώπους της μελισσοκομίας, να γεφυρώνει την επιστημονική γνώση με την καθημερινή πρακτική και να δημιουργεί νέες προοπτικές για μια πιο βιώσιμη, καινοτόμο και ανταγωνιστική οικονομία της μέλισσας στη Μεσόγειο.







