Στο Ζύγι, η αλιεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσιογνωμίας και της οικονομίας της κοινότητας, στηρίζοντας παράλληλα τη γαστρονομία και τον τουρισμό, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χρίστος Σενέκης, σε χαιρετισμό του το Σάββατο στο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι. Αναφέρθηκε παράλληλα στη χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, καθώς και σε μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των αλιέων.
Σημείωσε ότι για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η στήριξη της επαγγελματικής αλιείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και γι’ αυτό και μέσω του αρμόδιου Τμήματος, Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, προωθούν πολιτικές και δράσεις που στηρίζουν το εισόδημά των ανθρώπων της αλιείας, ενισχύουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος και δημιουργούν προοπτικές.
- Διαβάστε επίσης: Στη βάση μελέτης για τη Βιωσιμότητα του Δικτύου Υποδομών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων η αναβάθμιση των ΟΕΔΑ Πεντακώμου και Κόσιης
«Βασικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι το Πρόγραμμα Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027, μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας. Από τον Απρίλιο του 2024 μέχρι σήμερα έχουν εκσυγχρονιστεί 80 αλιευτικά σκάφη, ενώ οι επαγγελματίες της μικρής παράκτιας αλιείας, για πρώτη φορά, μπορούν να αξιοποιήσουν σχέδια χορηγιών με χρηματοδότηση που φτάνει μέχρι και το 100% της επιλέξιμης δαπάνης, χωρίς να απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή», συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι εφαρμόζουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των αλιέων.
«Σε αυτά περιλαμβάνονται η αποζημίωση για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και η ενίσχυση για τη συλλογή και απομάκρυνση του λαγοκέφαλου, την οποία αυξήσαμε από €3 σε €4,73 ανά κιλό. Συνεχίζεται, επίσης, το σχέδιο αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται στα αλιεύματα από δελφίνια και άλλα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά, από το οποίο επωφελούνται περίπου 300 επαγγελματίες αλιείς κάθε χρόνο. Από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, το 2025, έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής αποζημιώσεις ύψους €1 εκατομμυρίου, ενώ μέχρι το 2029 προβλέπεται η συνολική στήριξη να φτάσει τα €4 εκατομμύρια», πρόσθεσε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν προχωρήσει με την υλοποίηση σχεδίου για στήριξη των αλιέων με τη χορήγηση οικονομικής αντιστάθμισης στη τιμή του γεωργικού πετρελαίου, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ενεργειακές πιέσεις που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας των επαγγελματιών αλιέων.
«Την ίδια ώρα επενδύουμε στην υδατοκαλλιέργεια, καθώς και τη μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων. Ήδη έχουν εγκριθεί επενδύσεις ύψους €2,76 εκατομμυρίων, οι οποίες συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ το Φεστιβάλ αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όσα κάνουν το Ζύγι ξεχωριστό: τη στενή σχέση του με τη θάλασσα, την αλιευτική του παράδοση, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία των ανθρώπων του.
«Δική μας υποχρέωση είναι να στηρίζουμε τους ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα και, ταυτόχρονα, να διασφαλίζουμε ότι οι θαλάσσιοι πόροι και τα οικοσυστήματά μας θα παραμείνουν υγιή και παραγωγικά για τις επόμενες γενιές», κατέληξε.







