powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

OHΕ: Όσες εταιρείες δεν επενδύσουν σε γη και νερό δεν θα υπάρχουν σε 10-15 χρόνια

Η εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD), Γιασμίν Φουάντ, έχει θέσει την ιδιωτική χρηματοδότηση στο επίκεντρο της COP17: παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται από τη γη και το νερό για να επιβιώσει, ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει επί του παρόντος μόνο το 6% των κεφαλαίων που διατίθενται για την αποκατάστασή του.

Ενώ οι έντονες συναντήσεις της COP λαμβάνουν χώρα στο Ουλάν Μπατόρ, η Φουάντ εξηγεί στο ισπανικό πρακτορείο EFE σε βιντεοκλήση τη σημασία της συγκέντρωσης χρημάτων για τη χρηματοδότηση της λύσης σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει ήδη το 40% της παγκόσμιας γης.

Η αξιωματούχος των ΗΕ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάιο του 2025, καθιστά σαφές ότι αυτή η αναζήτηση χρηματοδότησης είναι μια επένδυση που θα μεταφραστεί σε ίδιο όφελος για τις εταιρείες, παρόμοιο με αυτό που έχει συμβεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αν δεν το κάνουν, οι επιχειρήσεις τους δεν θα υπάρχουν σε 10 ή 15 χρόνια», προειδοποιεί η Φουάντ, η οποία αναφέρει εταιρείες όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα τρόφιμα και τα ποτά, η εξόρυξη ή η ενέργεια, οι οποίες εξαρτώνται από τη γη και το νερό για τη λειτουργία τους.

Αφού συναντήθηκε με διάφορες περιφερειακές ομάδες κατά τη διάρκεια της COP μέχρι στιγμής, λέει ότι έχει παρατηρήσει «μεγάλη επιθυμία από τον επιχειρηματικό και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν περισσότερο» και έχει επισημάνει ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκπροσώπων από τον ιδιωτικό τομέα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την COP16 στο Ριάντ.

Διατροφική, οικονομική και πολιτική διάσταση

Η Φουάντ, Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου μεταξύ 2018 και 2025, παρουσιάζει τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποβάθμιση της γης «πέρα» από την περιβαλλοντική πτυχή και θέτει στο τραπέζι την διατροφική, οικονομική ή πολιτική της διάσταση.

«Αν δεν θέσουμε τη γη στο επίκεντρο, δεν θα βρούμε τροφή και ακόμη και το νερό θα επηρεαστεί», προειδοποίησε, μια επείγουσα ανάγκη που επιδεινώνεται από ένα μέλλον στο οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος θα πρέπει να παράγει 50% περισσότερα τρόφιμα έως το 2050.

Κατά την άποψή της, η απώλεια εύφορης γης και τροφίμων επιδεινώνει την ευαλωτότητα του πληθυσμού, οδηγώντας σε περισσότερες συγκρούσεις, λιγότερη σταθερότητα και παράτυπη μετανάστευση, ενώ οι συνέπειές της είναι ικανές να προκαλέσουν σημαντικές μειώσεις στην οικονομία των πληγεισών χωρών.

Επιτυχημένη σύνοδος κορυφής

Ερωτηθείσα τι θα θεωρούσε επιτυχία για αυτήν τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε την λήψη απόφασης για την ξηρασία που περιλαμβάνει μέσα εφαρμογής και οικονομικούς πόρους, καθώς και την έναρξη δράσης προληπτικά και όχι αντιδραστικά, μια προσέγγιση που, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι έως και δέκα φορές πιο οικονομικά αποδοτική.

Η Φουάντ ελπίζει επίσης ότι η COP17 θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη πρόοδο σε συγκεκριμένους στόχους.

Η COP17 συγκεντρώνει τα 197 μέρη της -196 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση- στη Μογγολία από την περασμένη Δευτέρα για να προωθήσει μέτρα για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προκλήσεων της ερημοποίησης, της υποβάθμισης της γης και της ξηρασίας. Αυτά τα φαινόμενα, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, τις πυρκαγιές και την αποψίλωση των δασών, μειώνουν την ικανότητα του εδάφους να παράγει τρόφιμα και νερό.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ