powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

Γιώργος Θεοχαρίδης: Η εμπιστοσύνη και η ρύθμιση αποτελούν τη βάση της νέας αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της αγοράς των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, εμπιστοσύνη και αποτελεσματική εποπτεία εξέφρασε ο Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας στο Digital Assets and the Future of Finance Summit 2026, που παρουσίασε η ECOMMBX, ο κ. Θεοχαρίδης παρουσίασε τις κυριότερες εξελίξεις στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού MiCA, εστιάζοντας στη θεσμική ωρίμανση της αγοράς και στις προοπτικές που δημιουργούνται για την ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Κατά την ομιλία του ανέφερε: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε περίοδο διαρθρωτικού μετασχηματισμού, με την ψηφιοποίηση και την καινοτομία να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενσωματώνονται πλέον ολοένα και περισσότερο στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ η θεσμική συμμετοχή επιταχύνεται μέσω ρυθμιζόμενων προϊόντων, όπως τα ETFs και τα ETPs.»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο MiCA αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τα crypto-assets, ενισχύοντας τη νομική βεβαιότητα, την προστασία των επενδυτών και τη σύγκλιση της εποπτείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις επόμενες εξελίξεις της αγοράς, σημείωσε ότι «η tokenisation δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τις κεφαλαιαγορές, προσφέροντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα, διαφάνεια και δυνατότητα κλασματικής ιδιοκτησίας, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις σε θέματα υποδομών, θεματοφυλακής και νομικής βεβαιότητας».

Κλείνοντας, τόνισε: «Η καινοτομία και η ρύθμιση πρέπει να εξελίσσονται παράλληλα. Στόχος των εποπτικών αρχών είναι να προστατεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να διασφαλίζουν την ακεραιότητα της αγοράς και ταυτόχρονα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη χρηματοοικονομική καινοτομία. Μόνο έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ανθεκτικό και περισσότερο προσανατολισμένο στο μέλλον χρηματοπιστωτικό σύστημα.»

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ