powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

Η επιβατική κίνηση τη χειμερινή περίοδο σε αριθμούς - Οι αερογραμμές, οι προορισμοί και οι αγορές

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την επιβατική κίνηση τη χειμερινή περίοδο και πώς αυτή αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καταγράφει στην ειδική έκδοση «Beyond Sea and Sun» η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, Hermes Airports.

Πρόκειται για μία έκδοση που ετοιμάστηκε με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου από την Hermes και έρχεται ως συνέχεια του περσινού πετυχημένου συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τα ζητήματα της εποχικότητας, των προκλήσεων και των προοπτικών του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Στην έκδοση φιλοξενούνται-μεταξύ άλλων-παρεμβάσεις του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, του τέως Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, της Ανώτατης Εκτελεστικής Διευθύντριας της Hermes, Ελένης Καλογήρου, και εκπροσώπων τουριστικών φορέων, όπως ξενοδόχων, ΕΤΑΠ, κ.ά.

Η επιβατική κίνηση τον χειμώνα

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με σχετικό γράφημα αυξήθηκε κατά 1-σχεδόν-εκατομμύριο επιβάτες μεταξύ 2022 με 2026.

Ειδικότερα, τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 η επιβατική κίνηση ήταν 2,61 εκατ., το 2023-2024 αυξήθηκε στα 2,93 εκατ., το 2024-2025 στα 3,15 εκατ., ενώ την περίοδο Νοεμβρίου 2025-Μαρτίου 2026 άγγιξε τα 3,55 εκατ.

Δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκε κατά 36% ή κατά 940.000 επιβάτες.

5502532887228434 ΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Αεροδρόμιο Λάρνακας

Σε ό,τι αφορά την εικόνα στα αεροδρόμια κατά τη χειμερινή περίοδο, από το αεροδρόμιο Λάρνακας εκτελούσαν πτήσεις 30 αεροπορικές εταιρείες προς 54 προορισμούς σε 33 διαφορετικές χώρες και πραγματοποιούνταν 42 πτήσεις ημερησίως και 115 πτήσεις εβδομαδιαίως.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, επίσης, εκτελούνταν πτήσεις προς 4 νέες αγορές και συγκεκριμένα προς Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβακία και Βόρεια Μακεδονία και προς 10 νέους προορισμούς: Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Μπρατισλάβα, Σκόπια, Βενετία, Ηράκλειο, Τιμισοάρα, Σουτσεάβα, Κλουζ και Γκιουμρί.

Αεροδρόμιο Πάφου

Την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2025-Μάρτιος 2026), από το αεροδρόμιο Πάφου εκτελούσαν πτήσεις 8 αερογραμμές προς 35 προορισμούς σε 17 διαφορετικές χώρες και πραγματοποιούνταν 6 πτήσεις ημερησίως και 76 πτήσεις εβδομαδιαίως.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, ακόμη, εκτελούνταν πτήσεις προς μία νέα αγορά, αυτή της Ιορδανίας, και σε 3 νέους προορισμούς: Ντίσελντορφ, Χάιφα και Αμάν.

Στο γραφικό η αεροπορική συνδεσιμότητα των αεροδρομίων κατά τη χειμερινή περίοδο:

5502533136132544 ΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

 

Συχνότητα και ηλιακές ομάδες

Όσον αφορά το προφίλ των επιβατών, βάσει στοιχείων που επεξεργάστηκε η Hermes, το 38% των ταξιδιωτών επισκέφθηκαν πρώτη φορά την Κύπρο κατά τη χειμερινή περίοδο, το 39% 1 με 2 φορές και το 23% συχνά.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των επισκεπτών, το 62% της επιβατικής κίνησης κατά την χειμερινή περίοδο αφορούσε άτομα μέχρι 45 ετών.

Αναφορικά με το από πού έμαθαν για την Κύπρο, το 37% δήλωσε ότι ενημερώθηκε από ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, το 26,4% από φίλους και συγγενείς και το 10,5% από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;