Με μεγάλη επιτυχία τελέστηκαν την Παρασκευή 5 Ιουνίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Picasso and Cyprus: Encounters with the Ceramics of the Mediterranean» από την Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρα Βασιλική Κασσιανίδου, στο Μουσείο Picasso, στη Βαρκελώνη.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία εκπρoσώπων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, των δημοτικών αρχών της Βαρκελώνης, καθώς και προσκεκλημμένων από τον χώρο του πολιτισμού, της διπλωματίας και των τεχνών.
Την έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. 2026 και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2026, επιμελήθηκαν η Έφορος Αρχαιοτήτων κα Ευτυχία Ζαχαρίου, η ιστορικός τέχνης Δρ Άντρη Μιχαήλ, και ο τέως Διευθυντής του Μουσείου Picasso στη Βαρκελώνη Δρ Emmanuel Guigon.
H έκθεση φέρνει μια επιλογή κεραμικών έργων του Picasso σε διάλογο με πήλινα αγγεία και ειδώλια από την αρχαία Κύπρο, όπου αρχαίες φόρμες, τεχνικές και σύμβολα συνδέονται στενά με τον πειραματισμό του Picasso στον πηλό.
Από τα αρχαία κυπριακά αγγεία έως τα κεραμικά έργα του Picasso δημιουργείται μια συνέχεια ιδεών, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο αρχαίος και ο σύγχρονος πολιτισμός δεν είναι αντίθετες έννοιες, αλλά μέρη ενός διαχρονικού διαλόγου.
Ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης - το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία και όλους τους συνεργάτες στο Μουσείο Picasso - η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι: «η Κυπριακή Προεδρία στηρίζεται στο όραμα μιας Ε.Ε. ισχυρότερης, ανθεκτικότερης, κοινωνικά συνεκτικής και στρατηγικά αυτόνομης για μια Ευρώπη που επενδύει στους ανθρώπους, στη μνήμη, στη δημιουργία και στον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους ήταν η ενίσχυση των δεσμών εντός της Ένωσης με την προώθηση του πολιτισμού ως ζωτικού μέσου πολιτικής συνοχής και ισχυρής έκφρασης της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας».
Αναφερόμενη στην έκθεση, η Δρ Κασσιανίδου επεσήμανε ότι: «ο διάλογος μεταξύ των αρχαίων κυπριακών αντικειμένων και του έργου του Picasso, μιλάει όχι μόνο για την καλλιτεχνική επιρροή, αλλά και για τη διαρκή ικανότητα του πολιτισμού να υπερβαίνει τον χρόνο, τη γεωγραφία και την ιδεολογία», υπενθυμίζοντάς μας ότι «ο πολιτιστικός ιστός της Ευρώπης δεν είναι στατικός - υφαίνεται μέσω συνεχών ανταλλαγών, επανερμηνειών και δημιουργικών μετασχηματισμών».
Τέλος, η κα Υφυπουργός αναφέρθηκε στη δύναμη του πολιτισμού ως μέσου ήπιας διπλωματίας και ως βασικού εργαλείου για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση υπάρχουν στον ιστότοπο του Πολιτιστικού Προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και στην ιστοσελίδα του Μουσείου Picasso.







