powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
powered byΕπιχειρήσεις - ICT

Ricardo Miguez Del Olmo: Η επόμενη ημέρα της τεχνητής νοημοσύνης ανήκει στα αυτόνομα συστήματα

Τη θέση πως «η έλευση των AI Agents, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις υφιστάμενες επενδύσεις σε AI Assistants και αυτοματοποίηση, ξεκλειδώνει μια νέα εποχή για την εταιρική παραγωγικότητα» ανέφερε στο IBM Technology Summit Cyprus: Accelerating AI, Hybrid Cloud & Automation Together, ο Agentic AI Leader της IBM EMEA, Ricardo Miguez Del Olmo.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η IMH, και με τη θεματική «Agentic AI: The Game-Changer for Enterprise Productivity», εστιασε στις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η agentic AI για την παραγωγικότητα, την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων στις επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε, «μέχρι το 2028, το ένα τρίτο των αλληλεπιδράσεων με υπηρεσίες Agentic AI θα χρησιμοποιεί μοντέλα δράσης και αυτόνομους πράκτορες, ωστόσο σήμερα μόνο το 19% αυτών των εφαρμογών διαθέτει συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου στην παραγωγή». Αυτό το χάσμα δημιουργεί έναν έντονο κατακερματισμό (fragmentation), καθώς οι ψηφιακοί βοηθοί αναπτύσσονται απομονωμένα σε διαφορετικά τμήματα όπως το HR, τα χρηματοοικονομικά ή οι πωλήσεις. Η έλλειψη κεντρικής ενορχήστρωσης και διακυβέρνησης αυξάνει την πολυπλοκότητα και τους κινδύνους ασφάλειας των δεδομένων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον μετασχηματιστικό ρόλο των AI assistants στη λειτουργία των οργανισμών, υπογραμμίζοντας ότι «η πλατφόρμα watsonx Orchestrate της IBM λειτουργεί ως ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου (control plane), επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να χτίζουν, να τρέχουν και να διοικούν multi-agent συστήματα με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να εγκλωβίζονται σε έναν μόνο πάροχο». Μέσα από πρακτικά παραδείγματα της ίδιας της IBM ως «Client Zero», απέδειξε πώς η αυτοματοποίηση ροών εργασίας οδήγησε σε εξοικονόμηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους απόκρισης και εξαλείφοντας τις χειροκίνητες διαδικασίες.

Καταληκτικά, τόνισε πως «το δύσκολο κομμάτι δεν είναι πλέον η δημιουργία των AI agents, αλλά η διαχείριση της επόμενης ημέρας». Ως εκ τούτου, δήλωσε, απαιτείται ένα ανοιχτό, διαλειτουργικό πλαίσιο που καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, από τον σχεδιασμό και τη δοκιμή μέχρι την ολοκληρωμένη εταιρική διακυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;