Κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της ανάπτυξης γης τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του ΕΤΕΚ και του Συνδέσμου Ανάπτυξης Ακινήτων Κύπρου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Ακινήτων Κύπρου Γιάννης Μισιρλής, μέλη του Δ.Σ. η Γενική Διευθύντρια και άλλα στελέχη, ενώ εκ μέρους του ΕΤΕΚ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κωνσταντή, η Γενική Ταμίας Έλενα Χριστοδούλου, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Άλκης Δίκαιος και λειτουργοί της Υπηρεσίας.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ παρουσίασε τις θέσεις και τις εισηγήσεις του Επιμελητηρίου, ενώ έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση αναπτύξεων, τη διαχείριση κοινόκτητων, επικίνδυνων και διατηρητέων οικοδομών, την ανάγκη εκσυγχρονισμού πολεοδομικών προνοιών, καθώς και τη βελτίωση του πλαισίου για την προώθηση βιώσιμων και ποιοτικών αναπτύξεων. Το ΕΤΕΚ επανέλαβε, επίσης, τη θέση του υπέρ της προώθησης των σχετικών νομοσχεδίων για την τακτική επιθεώρηση οικοδομών, τη διαχείριση κοινόκτητων οικοδομών και την ενίσχυση των εργαλείων των αρμόδιων αρχών.
Σε σχέση με την αδειοδότηση, το Επιμελητήριο υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω βελτίωσης των διαδικασιών, την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μελετητών και αδειοδοτουσών αρχών, την ενίσχυση της λειτουργικότητας του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» και την αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω ταχείας αδειοδότησης χαμηλού ρίσκου οικοδομών και ενισχυμένου οικοδομικού ελέγχου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν, επίσης, οι ανάγκες εκσυγχρονισμού των απαιτήσεων για χώρους στάθμευσης, των νέων Τοπικών Σχεδίων, των προβλημάτων και λύσεων σε σχέση με τις διατηρητέες οικοδομές και του πολεοδομικού Σχεδίου για τη Νήσο.
ΕΤΕΚ και Σύνδεσμος Ανάπτυξης Ακινήτων Κύπρου συμφώνησαν πως το ζήτημα της προσιτής στέγης προϋποθέτει ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης, αφού σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, η ταχύτητα στην αδειοδότηση μπορεί να καθορίσει εάν ένα οικιστικό έργο θα παραμείνει βιώσιμο ή θα εγκαταλειφθεί.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επιμέρους ανησυχίες επισημαίνοντας πως τα επιτόκια, το κόστος κατασκευής, οι τιμές των υλικών και οι συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να μεταβληθούν σημαντικά μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ειδικότερα δε για έργα προσιτής στέγης, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη περιορισμένα, μια παρατεταμένη καθυστέρηση στην αδειοδότηση μπορεί να μετατρέψει ένα οικονομικά βιώσιμο έργο σε μη υλοποιήσιμο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και επιβεβαίωσε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ του ΕΤΕΚ και των οργανωμένων φορέων της ανάπτυξης γης. Διαπιστώθηκε από κοινού ότι η επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων προϋποθέτει συντονισμένες ενέργειες, θεσμική συνεργασία και εκσυγχρονισμό διαδικασιών και κανονιστικών πλαισίων, με στόχο την ασφάλεια, την ποιότητα, την ταχύτητα και τη βιωσιμότητα στην ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος.







