powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
Powered byEurobank - Οικονομία | Κύπρος

Πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ κατέγραψε η Κύπρος στο τέλος του 2025

Η Κύπρος κατέγραψε εποχικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 4,0% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2025, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά παρουσίασε έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat.

Με βάση τα στοιχεία, η Κύπρος διατήρησε θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025. Το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στο 5,0% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, στο 1,8% το δεύτερο και στο 2,8% το τρίτο τρίμηνο, πριν αυξηθεί εκ νέου στο 4,0% στο τέλος του έτους.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 3,0% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2025, μειωμένο οριακά από το 3,1% του τρίτου τριμήνου.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έλλειμμα αυξήθηκε οριακά στο 3,2% του ΑΕΠ από 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει η Eurostat, τα συνολικά κρατικά έσοδα στην ΕΕ ανήλθαν στο 46,8% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2025, αυξημένα από 46,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι συνολικές κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν στο 50,0% του ΑΕΠ από 49,6%.

Στη ζώνη του ευρώ, τα κρατικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο 47,3% του ΑΕΠ, από 46,9% το τρίτο τρίμηνο του 2025, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στο 50,3% του ΑΕΠ από 50,0%.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;