Με τη φράση «πριν το τέλος του χρόνου θα έχουμε μεγάλες ανακοινώσεις» και ότι «τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία βλέπουν πλέον την Κύπρο διαφορετικά», άνοιξε την ομιλία του ο Γιώργος Παντελίδης, Partner | Consultative Businesses Leader στη Deloitte, δίνοντας από νωρίς τον τόνο για τις εξελίξεις στην αγορά.
Αναλύοντας το τοπίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου Λιανικού Εμπορίου που παρουσίασαν οι Υπεραγορές Αλφαμέγα, υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε πιο ώριμο επενδυτικό προορισμό, καθώς έχουν ήδη τοποθετηθεί σημαντικοί διεθνείς παίκτες και κεφάλαια που αναζητούν περαιτέρω ανάπτυξη μέσω consolidation.
Όπως εξήγησε, τα επενδυτικά ταμεία εξετάζουν πλέον την αγορά όχι μόνο με βάση το μέγεθος, αλλά κυρίως με βάση τη δυνατότητα δημιουργίας αποδοτικών επιχειρηματικών μοντέλων και μελλοντικής κερδοφορίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι M&As δεν είναι απλώς θέμα μεγέθους, αλλά στρατηγικής επιλογής, καθώς συνδέονται με κρίσιμους παράγοντες όπως η καταναλωτική συμπεριφορά, η τεχνολογική ετοιμότητα και η δημιουργία αξίας. Επεσήμανε ότι η αγορά γίνεται ολοένα πιο κατακερματισμένη και ταυτόχρονα πιο απαιτητική, με τον καταναλωτή πιο ενημερωμένο, πιο ευαίσθητο στην τιμή και πιο απαιτητικό στην εμπειρία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της τεχνολογίας και των δεδομένων, σημειώνοντας ότι η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και η αξιοποίηση insights αποτελούν πλέον καθοριστικούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, οι συνεργασίες και οι στρατηγικές συμπράξεις, είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε μέσω ευέλικτων μοντέλων συνεργασίας, δεν αποτελούν επιλογή, αλλά προϋπόθεση προσαρμογής.
Καταληκτικά, σημείωσε ότι οι επενδυτικές αποφάσεις στον κλάδο αξιολογούνται πλέον πολύ πιο αυστηρά, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την απόδοση και την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων σε βάθος χρόνου.







