Η άφιξη του αμερικανικού κολοσσού στην Κύπρο αντικατοπτρίζει τους στόχους της Plug and Play να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, υπογράμμισε ο Seena Amidi, Managing Partner του Plug and Play Tech Center.
Ο κ. Amidi βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης έναρξης της Plug and Play Cyprus, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, και στην οποία προσφώνησαν και παρευρέθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επενδυτές, καταξιωμένα μέλη του τεχνολογικού τομέα και ιδρυτές startups, μεταξύ άλλων μελών της εγχώριας τεχνολογικής σκηνής.
Από ένα κατάστημα χαλιών
Παρουσιάζοντας το όραμα της Plug and Play για την Κύπρο, το οποίο υπογράμμισε ότι μοιράστηκε με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ο Amidi εμβάθυνε στην ιστορία της εταιρείας, σημειώνοντας ότι η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ιράν το 1979, ενώνοντας τα μέλη της οικογένειάς του στις ΗΠΑ.
- Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η Plug and Play που ήρθε από το Silicon Valley στην Κύπρο - Οι προοπτικές για το οικοσύστημα καινοτομίας
- Διαβάστε επίσης: Κέντρο Καινοτομίας Plug and Play Cyprus από τις 7 Απριλίου - Η Κύπρος εντάσσεται ενεργά σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας
«Ο παππούς μου είχε ένα γωνιακό κατάστημα χαλιών, προσφέροντας τσάι και βοήθεια σε άλλα μέλη της κοινότητάς μας που μόλις έφταναν στις ΗΠΑ», είπε.
Το επόμενο βήμα στην πορεία προς αυτό που έγινε σήμερα η Plug and Play ήταν όταν ο πατέρας του Seena Amidi, ιδρυτής και CEO της Plug and Play, Saeed Amidi, έχτισε τη σύνδεσή του με αυτό που έγινε γνωστό ως το «τυχερό κτίριο».
Με έναυσμα αυτή τη βάση, επικεντρώθηκε στα δεδομένα του Εμπορικού Επιμελητηρίου σχετικά με τις ανάγκες των διεθνών εταιρειών, αρχίζοντας να προσφέρει ακριβώς αυτές τις υπηρεσίες στις εταιρείες που εγκαθίσταντο εντός του κτιρίου. Αυτό συνέβη παράλληλα με επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αυτό που έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της Ισπανίας, ακολουθούμενη από την Amidi Senior, η πρώτη που πούλησε υπολογιστές Apple διεθνώς, ξεκινώντας από την Ιταλία, πρόσθεσε.
«Εκείνη την εποχή, στην Silicon Valley υπήρχαν πολλοί μετανάστες που συνεργάζονταν, βοηθούσαν ο ένας τον άλλον», σημείωσε σχετικά ο Seena Amidi.
Υπογράμμισε επίσης ότι με τη συμμετοχή του παππού του, ελήφθη απόφαση να πραγματοποιούνται έξι επενδύσεις κάθε χρόνο με επιλογές που αρχικά γίνονταν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του καταστήματος χαλιών. Αυτές οι έξι επενδύσεις έγιναν 12 ετησίως και τώρα αριθμούν εκατοντάδες, πρόσθεσε σχετικά.
«Το 2006, ο πατέρας μου αγόρασε περισσότερα κτίρια και τα γέμισε με startups», επεσήμανε ο κ. Amidi, σημειώνοντας ότι ο πατέρας του, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά δημιούργησε τη Silicon Valley σε ένα κουτί, με τα πάντα σε ένα μέρος.
«Συνειδητοποίησε ότι ο CEO της Logitech, για παράδειγμα, είχε έρθει δύο συνεχόμενες ημέρες για να συναντήσει μια νεοφυή επιχείρηση, οπότε διερωτήθηκε "γιατί να μην δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα με εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις"», εξήγησε ο Amidi.
Εκείνη την εποχή, το βασικό πρόβλημα για τις νέες εταιρείες ήταν τα έσοδα, και στη συνέχεια έγινε η τοποθεσία δραστηριοποίησης εντός της αγοράς. «Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τι μπορείς να κάνεις με αυτήν. Αυτό που κάνει πραγματικά καλά η Plug and Play είναι να βοηθά τις startups να βρουν την κατάλληλη θέση στην αγορά», ανέφερε χαρακτηρισιτκά.
Οι δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν την ταχεία οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των διαφόρων μελών του οικοσυστήματος, προχωρώντας με τις απαντήσεις «ναι» και ξεπερνώντας εκείνες που έλεγαν «όχι».
«Ίσως η Καλιφόρνια να μην είναι το κέντρο της γης»
«Η Καλιφόρνια ήταν το κέντρο του σύμπαντος... σε κάποια χρονική στιγμή το 90% της χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων αφορούσε εταιρείες που βρίσκονταν στον ίδιο δρόμο. Τώρα, λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης βρίσκεται στην Καλιφόρνια», τόνισε σχετικά ο Seena Amidi.
Οι διεθνείς επενδυτές παίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο και η Plug and Play άρχισε να αναζητά νέες και λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για επενδύσεις.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι ίσως η Καλιφόρνια να μην είναι τελικά το κέντρο του σύμπαντος και έτσι αρχίσαμε να διεθνοποιούμαστε με γραφεία στη Σιγκαπούρη και τη Στουτγάρδη», εξήγησε.
Μετακινούμενος ο ίδιος στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τη διεθνή επέκταση της εταιρείας, ο Seena Amidi επεσήμανε ότι γρήγορα συνειδητοποίησε ότι κάθε χώρα είχε διαφορετική κουλτούρα στην οποία έπρεπε να προσαρμοστεί, με ορισμένες να έχουν ακόμη και διαφορετικές κουλτούρες εντός της ίδιας χώρας.
Η προσαρμογή και η ανάγκη συνεργασίας
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της προσαρμογής, της βοήθειας προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα εμπόδια και, πολύ σημαντικό, να πάνε εκεί που βρίσκονται τα ταλέντα.
«Όλοι όσοι ξεκινούν μια εταιρεία είναι λίγο τρελοί, πρέπει να είναι. Αλλά πρέπει επίσης να παραμένουν αδέσποτοι και να εργάζονται», υπογράμμισε ο Amidi, σημειώνοντας ότι είχε ήδη συναντήσει πολλούς επιχειρηματίες και εταιρείες στην Κύπρο και ανυπομονούσε να τους βοηθήσει η ug and Play να επιτύχουν τους στόχους τους πιο γρήγορα.
Τόνισε επίσης την ανάγκη όπως οι ενδιαφερόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, να συνεργαστούν για να ευδοκιμήσει το οικοσύστημα. Η Plug and Play είχε τρία γραφεία όταν ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2018 και τώρα έχει πάνω από 20. Ο Amidi είπε ότι η εταιρεία αναμένει να τα πάει καλά και να επεκταθεί περαιτέρω και στην Κύπρο.
«Ο στόχος μας ως Plug and Play είναι να παίξουμε ένα μικρό ρόλο στη μείωση των εμποδίων και στην οικοδόμηση μιας γέφυρας προς όλες τις τοποθεσίες, προς την άνοδο του επόμενου γύρου, που είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις startups», επεσήμανε καταληκτικά, σημειώνοντας ότι η εταιρεία, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει τις νεοφείς επιχειρήσεις να αποδείξουν, από την αρχή, ότι είναι ικανές να είναι διεθνείς.







