Ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη του επαγγέλματος του developer, τις δεξιότητες που απαιτούνται στο σύγχρονο περιβάλλον της αγοράς και τη σημασία της ακεραιότητας και της θεσμικής λειτουργίας του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ με τίτλο Advancing the Property Development Profession: Competencies and Integrity for the Future, στο πλαίσιο του 20ού Real Estate, Property Development & Construction Conference & Exhibition που διοργάνωσε η Altia.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της επαγγελματικής κατάρτισης, της θεσμικής εποπτείας και της υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου τομέα ανάπτυξης ακινήτων. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος και οι προϋποθέσεις για ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο Partner και Head of International Disputes της Christos Georgiades & Associates LLC, Άγις Γεωργιάδης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Ακινήτων Κύπρου, Αντώνης Κακουλλής. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Cyprus Property Developers Association και Πρόεδρος του Imperio Group, Γιάννης Μισιρλής.
Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης του τομέα, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μειωθούν φαινόμενα αποτυχιών που αφήνουν εκτεθειμένους τους πολίτες. Όπως ανέφερε, στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά που δεν τιμούσαν τη χώρα, όπως καθυστερήσεις στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας ή στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και στο εξωτερικό.
Ακολούθως σημείωσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω μελέτη βασικών αρχών του νομοσχεδίου, μεταξύ αυτών και η εξέταση εναλλακτικών επιλογών αντί της δημιουργίας νέων συμβουλίων, με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών ή υπουργικών τμημάτων.
- Διαβάστε επίσης: Άγις Γεωργιάδης: Η ρύθμιση του επαγγέλματος του επιχειρηματία ανάπτυξης γης ενισχύει τη διαφάνεια στην ανάπτυξη ακινήτων
Ο Αντώνης Κακουλλής στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού και αξιόπιστου συμβουλίου, το οποίο θα μπορεί να εφαρμόζει αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο και να αποτρέπει φαινόμενα κακών πρακτικών. Όπως ανέφερε, τέτοιες πρακτικές στο παρελθόν επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο και συνέβαλαν ακόμη και σε αύξηση της ανεργίας.
Έθεσε επίσης το ζήτημα της καθυστέρησης στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, διερωτώμενος ποια ασφάλεια μπορεί να υπάρχει για τον αγοραστή όταν ο τίτλος εκδίδεται μετά από τρία χρόνια, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο Άγις Γεωργιάδης έδωσε έμφαση στον σκοπό της ρύθμισης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η προστασία του αγοραστή και της αξιοπιστίας του τομέα. Όπως εξήγησε, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίζονται στην αγορά επιχειρηματίες χωρίς ουσιαστική δομή, οι οποίοι με έντονο μάρκετινγκ προχωρούν σε πωλήσεις και στη συνέχεια εξαφανίζονται, αφήνοντας εκτεθειμένους τους αγοραστές.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να καταγραφούν απόψεις και εισηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία.
Η συζήτηση κατέδειξε ότι το μέλλον του τομέα ανάπτυξης γης στην Κύπρο συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση του επαγγελματισμού, τη διασφάλιση της διαφάνειας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει τόσο την αγορά όσο και τους πολίτες.







