powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
Powered byEurobank - Οικονομία | Κύπρος

Μιχάλης Αντωνίου: Αρκετά ρευστή η κατάσταση λόγω της σύρραξης στη Μέση Ανατολή - Αξιολογούνται συνεχώς τα δεδομένα

Σε διαρκή εγρήγορση, αξιολογώντας συνεχώς τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται ανά πάσα στιγμή στο μέτωπο της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, παραμένοντας σε ετοιμότητα για να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στα μέλη της.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε πως «η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή και δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια οι όποιες εκτιμήσεις».

Παρά τις δυσκολίες και τους προφανείς κινδύνους, συνέχισε, «υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία δικαιολογούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων».

Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «είναι η αντίδραση των αγορών. Δεν ξέρουμε ακόμη η Ευρώπη πως θα κινηθεί, αλλά σε χώρες της Ανατολής, της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφεται μικρή μείωση και όχι δραματική κατάρρευση. Ελπίζουμε ότι σχετική αντίδραση θα υπάρξει και από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αργότερα από το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ».

Το δεύτερο, συμπλήρωσε, «είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου, παρότι δέχονται σημαντικές πιέσεις, αναμένεται πως θα ομαλοποιηθούν αναλόγως και των εξελίξεων».

Σύμφωνα περαιτέρω με τον κ. Αντωνίου, «το άλλο σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, τα Στενά του Ορμούζ δεν έχουν κλείσει. Γίνεται αρκετά δύσκολα η ναυσιπλοΐα από το συγκεκριμένο σημείο, με προφυλάξεις, με καθυστερήσεις, με αύξηση των ασφαλίστρων, κλπ, αλλά παραμένουν ανοικτά τα Στενά και θεωρείται ένα πάρα πολύ καλό σημάδι».

«Άλλο ένα καλό σημάδι είναι ότι δεν έχουν κτυπηθεί πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις αντιμαχόμενες χώρες», επεσήμανε.

Γενικότερα, κατέληξε, «αναμένουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, αξιολογώντας συνεχώς τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται, γιατί όπως προείπα η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή».

Δίπλα στα μέλη της η ΟΕΒ

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή η ΟΕΒ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Παντελίδη με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή και των Διευθυντών όλων των Τμημάτων της Οργάνωσης, με σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης και των οικονομικών και επιχειρηματικών προεκτάσεων από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΒ, από τη σύσκεψη προέκυψαν τα ακόλουθα:

1. Σε σχέση με προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαχείριση, διεξαγωγή και διεκπεραίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οποιασδήποτε επιχείρησης Κυπριακών συμφερόντων σε σχέση με ή ως συνέπεια της κρίσης,  η ΟΕΒ έχει συστήσει ειδική ομάδα η οποία θα συγκεντρώνει τα αιτήματα, θα καταγράφει και θα κωδικοποιεί τα προβλήματα και θα τα διαβιβάζει στις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές, σε συνεργασία με τις οποίες θα προσπαθεί να εισηγηθεί λύσεις ή τρόπους χειρισμού.

Οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με την ΟΕΒ στο email  info@oeb.org.cy (με ένδειξη «Κρίση στη Μέση Ανατολή»)  ή με γραπτό μήνυμα στο what’s app ή το viber στο +357 99024617.

2. Σε σχέση με τη διαχείριση αιτημάτων Κυπρίων και των οικογενειών τους στις επηρεαζόμενες περιοχές, οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές έχουν κινητοποιηθεί άμεσα και συντεταγμένα και έχουν θέσει τις κατά τόπους Κυπριακές Πρεσβείες στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Σχετική είναι ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών https://share.google/kbj7Lfo6WWmoN0wVC όπου καταγράφονται τηλεφωνικοί αριθμοί και ηλεκτρονικές διευθύνσεις για επικοινωνία με τις Πρεσβείες μας σε Αίγυπτο, Ιορδανία - Ιράκ, ΗΑΕ, Ιράν, Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ, Λίβανο, Μπαχρέιν, Ομάν, Παλαιστίνη (Αντιπροσωπεία στη Ραμάλα), Σαουδική Αραβία – Υεμένη και Συρία.

Παράλληλα, σε περίπτωση που η επικοινωνία ως πιο πάνω δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή, μπορεί να γίνεται επικοινωνία και με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας στο τηλ. +357 22801000 και στο email cycc@mfa.gov.cy

Τέλος, σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαίο παραθέτουμε και τα στοιχεία επικοινωνίας των Delegations της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχήως εξής:

3. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κατάσταση επιβάλλει ψυχραιμία και διαρκή αξιολόγηση των επιπτώσεων με κύριες παραμέτρους τις αντιδράσεις των αγορών και τις τιμές του πετρελαίου. Η ΟΕΒ θα παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις και θα κινείται ανάλογα.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;