«Η προετοιμασία και οι σωστές επενδύσεις στις δεξιότητες καθορίζουν το μέλλον της εργασίας», υποστήριξε ο Δημήτρης Παντελή, Προϊστάμενος Μονάδας Υπηρεσιών Πληροφορικής της ΑνΑΔ, σε μια παρουσίαση με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές για την Οικονομία και την Εργασία».
Μιλώντας στο Φόρουμ Οικονομίας ΑΚΕΛ 2025, ο κ. Παντελή ανέλυσε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η αυτοματοποίηση διαμορφώνουν ήδη τον τρόπο εργασίας, τις δεξιότητες που απαιτούνται και τις στρατηγικές προσαρμογής των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες εταιρείες.
Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, η ΤΝ φαίνεται να υιοθετείται πολύ πιο γρήγορα από προηγούμενες τεχνολογίες. Αυτό σημαίνει έντονη πίεση για προσαρμογή επιχειρήσεων και εργαζομένων. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι εάν η ΤΝ θα επηρεάσει την εργασία, αλλά πώς θα προετοιμαστούμε για την αξιοποίησή της. Η εμπειρία από την υιοθέτηση προηγούμενων τεχνολογιών, όπως τα ATM και το e-banking, έδειξε ότι επαγγέλματα όπως οι τραπεζικοί ταμίες και οι χειροτέχνες αντικαταστάθηκαν, ενώ νέοι ρόλοι δημιουργήθηκαν με διαφορετικές απαιτήσεις δεξιοτήτων.
Ο κ. Παντελή υπογράμμισε ότι η επιτυχής ενσωμάτωση της ΤΝ εξαρτάται από δύο βασικές ομάδες δεξιοτήτων. Πρώτον, τις τεχνικές δεξιότητες που σχετίζονται με εργαλεία παραγωγικής ΤΝ, προγραμματισμό, αυτοματοποίηση και κατανόηση δεδομένων. Δεύτερον, τις λεγόμενες «ανθρώπινες δεξιότητες», όπως κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία, επικοινωνία, ηγεσία και δια βίου μάθηση, που συμπληρώνουν τη μηχανική επεξεργασία της ΤΝ. Σύμφωνα με τον Παντελή, οι εργασίες που συνδυάζουν ΤΝ και ανθρώπινες δεξιότητες αποκτούν μεγαλύτερη αξία, ενώ οι καθαρά ρουτινικές, μηχανικές εργασίες υφίστανται μεγαλύτερη πίεση εκσυγχρονισμού ή αντικατάστασης.
Τα στοιχεία που παρουσίασε είναι ενδεικτικά της ταχύτητας και της κλίμακας της αλλαγής: το 28% των Ευρωπαίων εργαζομένων χρησιμοποιεί ήδη εργαλεία ή συστήματα ΤΝ στην εργασία του, ενώ περίπου 60% βρίσκεται σε θέσεις όπου τα καθήκοντα μπορούν να μετασχηματιστούν από την ΤΝ. Σε δυσμενές σενάριο, εκτιμάται ότι έως το 2035 ενδέχεται να μειωθεί η συνολική απασχόληση κατά περίπου 5%, δηλαδή περίπου 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας επηρεάζονται από την αυτοματοποίηση - όχι όλες χαμένες, αλλά όλες αλλάζουν.
Η λύση, όπως υπογράμμισε, είναι η στοχευμένη εκπαίδευση και το upskilling των εργαζομένων, ώστε να είναι έτοιμοι για τη συνεργασία με την ΤΝ. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλους, να ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των εργαζομένων και να επιτρέπει τη δίκαιη μετάβαση χωρίς «χαμένους». Σε χώρες ή επιχειρήσεις με ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση παρατηρείται μεγαλύτερη συμμετοχή στην κατάρτιση, γεγονός που ενισχύει την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα.
Ο Δημήτρης Παντελή κατέληξε με το σαφές μήνυμα πως η προετοιμασία και οι σωστές επενδύσεις στις δεξιότητες καθορίζουν αν το μέλλον της εργασίας θα προσφέρει ευκαιρίες ή ανισότητες. Ως ΑνΑΔ, τόνισε, ο ρόλος του οργανισμού είναι να υποστηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη μετάβαση αυτή, ώστε η ΤΝ να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων.







