powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ενδιαφέρον METLEN για την κυπριακή αμυντική βιομηχανία

Σημείο αναφοράς για την κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα, αποτέλεσε η παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της METLEN Energy & Metals, στο 9ο Business Leaders Summit που διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επισημαίνοντας μαλιστα τη μεταξύ τους συμφωνία για συμπαραγωγές Κύπρου και Ελλάδας με κεντρικό άξονα την άμυνα.

Ο ίδιος τόνισε, συγκεκριμένα, το έντονο ενδιαφέρον της METLEN να συμβάλει στην ανάπτυξη της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας, προσκαλώντας κυπριακές εταιρείες να συμμετάσχουν σε συνεργασίες και να λάβουν τεχνογνωσία. «Πρωταγωνιστικός ρόλος στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να πάρουμε μερικές κυπριακές εταιρείες, να τους δώσουμε τεχνογνωσία και να έρθει η Κύπρος μαζί μας», είπε, επισημαίνοντας πως η στρατηγική αυτή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη μελλοντική ανάπτυξη.

Στο R&D της METLEN, χημικοί μηχανικοί κατάφεραν να εξάγουν γάλιο, κρίσιμο για εφαρμογές μικροτσίπ και άμυνας. Το πιλοτικό εργοστάσιο που έχει ήδη λειτουργία, θα ξεκινήσει τη μεγάλη παραγωγή του τον επόμενο χρόνο. «Αυτός ο κλάδος είναι για μένα το μέλλον», τόνισε.

Όσον αφορά την ενεργειακή ανεξαρτησία και την Κύπρο, σημείωσε ότι η χώρα είναι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς η ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται σε ντίζελ. Αναφέρθηκε στη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη σύμφωνα με την οποια στοχεύεται σύνδεση με αγωγό έως το 2027. Ο επιχειρηματίας πρέβη στην εισήγηση το ντίζελ να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση βλάβης. Κάλεσε, μάλιστα, την κυπριακή επιχειρηματική ηγεσία να αναλάβει δράση: «Σας κοστίζει κάθε μέρα πολλά λεφτά, σας αφαιρεί ανταγωνιστικότητα, με αφόρητο κόστος ρύπων. Κάτι πρέπει να γίνει χθες».

Ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι το μεγαλύτερο συγκρότημα μπαταριών στην Ελλάδα, 330 MW, θα είναι έτοιμο το Πάσχα, από την METLEN  κα πως προτίθεται να μπει στο...παιχνίδι του ανταγωνισμού και στην Κύπρο.

Ουκρανικό... η κατάρα της Ευρώπης

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε την κατάσταση ως «την κατάρα της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι η χαμένη στο ουκρανικό, γιατί δεν έπρεπε να αφήσει τα πράγματα να φτάσουν εκεί. «Δεν υπήρξε ποτέ μια αρχιτεκτονική ασφάλειας που να περιλαμβάνει Ευρώπη και Ρωσία. Αν υπήρχε, θα είχαμε μια ήπειρο με όλες τις πρώτες ύλες και τη βιομηχανία της Ευρώπης», είπε. Πρόσθεσε πως για οποιαδήποτε λύση θα ήταν καλύτερη σήμερα από ό,τι αύριο, αλλά εμφανίστηκε προβληματισμένος για το μέλλον της Ευρώπης.

Κρίσιμος πυλώνας

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κοιτούν μπροστά: «Αν δεν δεις την επόμενη μέρα τι θα σε κρατήσει, δεν θα σε κρατήσει αυτό που είχες πριν από δέκα χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως πέρα από ενέργεια και μέταλλα, η άμυνα αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για το μέλλον της εταιρείας και της περιοχής.

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό, ο ίδιος είπε ότι μια εταιρεία που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς, μέχρι να προλάβει να αφομοιώσει έναν μετασχηματισμό, έχει ήδη έρθει το επόμενο βήμα. Οπότε το σχήμα που είχε επιλεγεί πριν από πενταετία δεν επαρκεί. Άρα, πρέπει να γίνει ένας ευρύτατος μετασχηματισμός της εταιρείας, μια επίπονη διαδικασία, όπως την χαρακτήρισε. Αλλά είναι κάτι αναπόφευκτο, αλλιώς «θα σε φάει το μέγεθος και μια οργάνωση που ανθρώπινα δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει».

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση, ξεκίνησε λάθος, είπε, για να περάσει λίγο αργότερα σε μια ειλικρινή τοποθέτηση. Κατά τον ίδιο, γίνονται σοβαρά λάθη, δεν έχει υπάρξει κοστολόγηση και «κινδυνεύουμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», κάτι που, όπως είπε, το προειδοποιούσε ήδη πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα, η Γερμανία έχει γεμίσει από ΑΠΕ που δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο γιατί, πολύ απλά, «δεν υπάρχει δίκτυο».

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;