Με περισσότερες από τρεις δεκαετίες πορείας στην κυπριακή ιχθυοκαλλιέργεια, ο Αντώνης Κιμωνίδης, CEO της Levantina Fish, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους του κλάδου. Μιλώντας στο πλαίσιο του INSPIRE 2025, στο πάνελ «The Innovators Stage», μοιράστηκε την ιστορία, τις θυσίες, αλλά και τις καινοτομίες που καθόρισαν τη διαδρομή του.
Χρειάζονται θυσίες
«Δεν έχω δει τα τέσσερα παιδιά μου να μεγαλώνουν. Τώρα, στα εβδομήντα ξεκίνησα να κοιμάμαι τα βράδια», ανέφερε με ειλικρίνεια, περιγράφοντας το προσωπικό κόστος που συνοδεύει την αφοσίωση στην επιχειρηματικότητα. «Η σύζυγός μου λέει ότι μπορεί να είμαι το κεφάλι, αλλά εκείνη είναι ο λαιμός και με γυρίζει στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε με χιούμορ και σεβασμό στον ρόλο που παίζει η οικογένεια στην επιτυχία ενός επιχειρηματία.
Ως ένα από τα πρώτα άτομα που έβαλαν τα θεμέλια της ιχθυοκαλλιέργειας στην Κύπρο δηλώνει πώς ήξερε ότι θα αντιμετώπιζε δυσκολίες. «Θέλει τόλμη και επιμονή, αλλά και να γνωρίζεις καλά το αντικείμενο σου. Ήταν δύσκολη η αρχή. Δεν θα πω ότι δαμάσαμε τη θάλασσα, αλλά μάθαμε να την ξεγελάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, η εταιρεία του κατέχει έξι από τα εννέα ιχθυοτροφεία της χώρας, με 75% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό και το brand name Levantina να είναι πλέον γνωστό εντός και εκτός συνόρων.
Η επιτυχία δεν μπορεί να είναι τυχαία
Η Levantina Fish πρωτοπορεί και τεχνολογικά, καθώς διαθέτει τα μοναδικά τρία αυτόματα συστήματα ταΐσματος σε ανοιχτή θάλασσα παγκοσμίως, ενώ ήταν η πρώτη που τοποθέτησε στην κυπριακή αγορά προϊόν συσκευασμένο σε vacuum, μια καινοτομία που ενίσχυσε την προσπάθεια για ανώτατη φρεσκάδα και ποιότητα.
«Είμαστε ένα νησί απομακρυσμένο από τα κύρια κέντρα κατανάλωσης. Άρα, έπρεπε να παίξουμε σωστά το χαρτί της ποιότητας. Είναι εκεί που πρέπει να επενδύσει η κυπριακή ιχθυοκαλλιέργεια», υπογράμμισε, επιμένοντας στη σημασία της στρατηγικής υπεραξίας και του ποιοτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. «Σήμερα, το ψάρι της Levantina θεωρείται το πιο βραβευμένο στον κόσμο, και η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία», είναι αποτέλεσμα θυσίας, τεχνογνωσίας και απόλυτης αφοσίωσης στην ποιότητα του προϊόντος σου, είπε καταληκτικά μιλώντας για το μυστικό της επιτυχίας.
Συντονιστής του πάνελ «The Innovators Stage», το οποίο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του 360 building, στη λεωφόρο Μακαρίου, ήταν η Ραλλή Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ.
- INSPIRE 2025-Εκεί που το πάθος συναντά τη δράση και η δράση αλλάζει τον κόσμο.
Πληροφορίες
- Στρατηγικός Συνεργάτης: Cyta Business
- Πλατινένιος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου
- Χρυσοί Χορηγοί: ECOMMBX, Όμιλος Ζορπάς, Cyfield
- Αργυρός Χορηγός: PwC Κύπρου, Petrolina, Bioland
- Ακαδημαϊκός Συνεργάτης: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Χορηγοί Stage: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), KPMG Κύπρου, Odyssey, CyRIC/Gravity Ventures Incubator, Invest Cyprus
- Χορηγός Panel: ΑΝΑΔ, ΟΠΑΠ
- Podcast Presenter: Payabl.
- Χορηγοί: Hermes Airports, IMR, Libertex
- Technology Partner: ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
- Community Partner: TechIsland, Junior Achievement Cyprus
- Ιnnovation Partner: ΙδΕΚ
- Mobility Partner: PIlakoutas Group
- Sustainable Transport Partner: Cyprus Public Transport
- Sustainability Partner: ΑΗΚ
- Coffee Partner: Coffee Berry
- Partner: Χαραλαμπίδης Κρίστης
- Υποστηρικτές: ASBIS, CSR Cyprus, Capacitor Partners, HJS Insurance Agents, Mastercard, Robura, Superad, Kapodistrias, Photos Photiades Breweries & Epilogi, Voici La Mode Group of Companies, GrantXpert, Gap Vassilopoulos, Techbiz, Grow Sustainability Consulting, ASBIS, Μurex, Drastyc , Bolt, International Sea Tourism Festival
- With the support of: Cyprus Computer Society, CITEA, CPMA, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus, ΟΕΒ, Skills Cyprus, Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, Eat Wisely Cyprus
- Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΛΦΑ Κύπρου, CBN, IN Business, ΡΕΠΟΡΤΕΡ, SuperFM
- Οργανωτής: ΙΜΗ
- Υπό την Αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.
Στο πλαίσιο του INSPIRE 2025 πραγματοποιήθηκε το XM Street Food Festival, ένα μοναδικό γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός.
Όλοι μαγείρεψαν για καλό σκοπό, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον οργανισμό Sistema, μια ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΧΜ.