powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

Χαράλαμπος Παναγιώτου: Τα υψηλής ποιότητας κρασιά της Κύπρου, η αναγνωρισιμότητα του brand και η ενίσχυση της φήμης διεθνώς

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μικρές οινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Κύπρος, αναλύει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου, Χαράλαμπος Παναγιώτου, θίγοντας ως καίριο ζήτημα την ανάπτυξη του κλάδου.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό GOLD, τονίζει τη σημασία της αναγνωρισιμότητας του brand, εξηγώντας ότι, ενώ τα κυπριακά κρασιά είναι υψηλής ποιότητας, εντούτοις η Κύπρος εξακολουθεί να μην έχει τη διεθνή αναγνώριση που της αναλογεί στην παγκόσμια οινοβιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, απαιτούνται επενδύσεις στο μάρκετινγκ και προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταβαλλόμενα πρότυπα συγκομιδής.

«Για να ενισχύσουμε τη φήμη μας, πρέπει να επενδύσουμε σε διεθνείς εκστρατείες και εκπαίδευση σομελιέ, να ενθαρρύνουμε τη βιώσιμη παραγωγή, να επεκτείνουμε τον οινοτουρισμό, ο οποίος δημιουργεί πρεσβευτές για τα κρασιά μας, καθώς και να ενθαρρύνουμε τις νεότερες γενιές να παραμείνουν στην οινοποίηση μέσω χρηματοδότησης και εκπαίδευσης», υπογραμμίζει σχετικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου.

Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ξεχωριστές ποικιλίες των κυπριακών σταφυλιών, αλλά και στα πλεονεκτήματα που έχουν τα κυπριακά κρασιά έναντι μεγαλύτερων οινοπαραγωγικών χώρων, τα οποία σχετίζονται με την εξειδικευμένη ποιότητα και τη μοναδικότητα.

Ποιος είναι ο ρόλος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου; Πόσα μέλη έχετε;

Ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου λειτουργεί ως η συλλογική φωνή των οινοπαραγωγών του νησιού, συγκεντρώνοντας πάνω από 30 οινοποιεία, από boutique έως μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η αποστολή μας είναι πολύπλευρη, καθώς ενεργούμε ως ενδιάμεσοι μεταξύ της οινοβιομηχανίας και των κρατικών θεσμών, υποστηρίζουμε τη δίκαιη νομοθεσία και συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για πρότυπα που διασφαλίζουν την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αυθεντικότητα.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με εμπορικούς φορείς για την προώθηση στρατηγικών πλαισίων στις εξαγωγές, με στόχο την επέκταση της παγκόσμιας οινικής παρουσίας της Κύπρου.

Διαδραματίζουμε επίσης βασικό ρόλο στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την παγκόσμια εκπροσώπηση σε φόρουμ της Ε.Ε. και διεθνείς εμπορικές εκθέσεις.

Με εχέγγυα την εξειδικευμένη ποιότητα και τη μοναδικότητα

Τα κυπριακά κρασιά αποτελούν σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του νησιού. Πώς συγκρίνονται με αυτά άλλων οινοπαραγωγικών χωρών;

Η Κύπρος είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο, με στοιχεία αμπελουργίας που χρονολογούνται πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η συνέχεια της παράδοσης, σε συνδυασμό με μια νέα γενιά οινοποιών που συνδυάζουν την καινοτομία με την αυθεντικότητα.

Ενώ μπορεί να μην ανταγωνιζόμαστε μεγαλύτερους παραγωγούς σε όγκο, η δύναμή μας έγκειται στην εξειδικευμένη ποιότητα και τη μοναδικότητα. Σε σύγκριση με άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, η Κύπρος προσφέρει έναν συναρπαστικό συνδυασμό αμπελώνων μεγάλου υψομέτρου και ασβεστολιθικών εδαφών και γηγενών ποικιλιών σταφυλιών που ευδοκιμούν στο μεσογειακό μας κλίμα.

Αυτό δίνει στα κρασιά μας μια ταυτότητα που είναι δύσκολο να αναπαραχθεί αλλού. Ωστόσο, απουσιάζει η κατάλληλη αναγνώριση και εκτίμηση από τους εγχώριους καταναλωτές και, ενώ αυτό βελτιώνεται σταδιακά, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά την εξέλιξη της πολιτιστικής μας νοοτροπίας.

Οι μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών

Ποιες είναι οι μοναδικές κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών που μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό;

Η Κύπρος φιλοξενεί αρκετές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών που έχουν αποδειχθεί η μοναδική μας πρόταση στις πωλήσεις.

Το Ξυνιστέρι είναι μια λευκή ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στους πρόποδες του Τροόδους, γνωστή για τη φρεσκάδα, το άρωμα, την ορυκτότητά της και την ευελιξία της, που κυμαίνεται από τραγανά ξηρά κρασιά έως κρασιά για επιδόρπιο.

Το Μαραθεύτικο είναι μια ανανεωμένη ερυθρή ποικιλία που έχει αποκτήσει σημαντική αξία. Προσφέρει βάθος, λεπτές τανίνες, αρωματική πολυπλοκότητα και δυνατότητα παλαίωσης. Το Γιαννούδι είναι μια αναδυόμενη ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που επιδεικνύει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και κομψότητα.

Πολλοί οινοποιοί τη θεωρούν το επόμενο αστέρι των κυπριακών ερυθρών κρασιών. Το Σπούρτικο, η Μωροκανέλα και η Πρωμάρα είναι επιπλέον γηγενείς λευκές ποικιλίες σταφυλιού, που ελκύουν την προσοχή για τα αρωματικά τους προφίλ και την αναζωογονητική τους οξύτητα.

Αυτές οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, όχι μόνο μας διακρίνουν από τους διεθνείς ανταγωνιστές, αλλά παρέχουν επίσης στην Κύπρο μια βάση που βασίζεται στην ιστορική οινοποιητική της παράδοση.

Επενδύσεις και προσαρμοστικότητα

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι οινοποιοί και τι μπορεί να γίνει καλύτερα για να αυξηθεί η εμβέλεια και η φήμη των τοπικών κρασιών;

Όπως πολλές μικρές οινοπαραγωγικές χώρες, η Κύπρος αντιμετωπίζει έναν συνδυασμό διαρθρωτικών και αγορακεντρικών προκλήσεων. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η ανάπτυξη.

Η κατακερματισμένη φύση των αμπελώνων μας και οι περιορισμένοι όγκοι παραγωγής δυσκολεύουν τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές που κυριαρχούνται από μεγαλύτερους παραγωγούς.

Η αναγνωρισιμότητα του brand είναι ένα άλλο καίριο ζήτημα. Ενώ τα κρασιά μας είναι υψηλής ποιότητας, η Κύπρος εξακολουθεί να μην έχει τη διεθνή αναγνώριση των πιο γνωστών περιοχών. Αυτό απαιτεί επενδύσεις στο μάρκετινγκ, κάτι που ο Σύνδεσμος επιδιώκει ενεργά.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή ασκεί πίεση στις πρακτικές αμπελουργίας, απαιτώντας μας να προσαρμοστούμε σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταβαλλόμενα πρότυπα συγκομιδής.

Για να ενισχύσουμε τη φήμη μας, πρέπει να επενδύσουμε σε διεθνείς εκστρατείες και εκπαίδευση σομελιέ, να ενθαρρύνουμε τη βιώσιμη παραγωγή, να επεκτείνουμε τον οινοτουρισμό, ο οποίος δημιουργεί πρεσβευτές για τα κρασιά μας, καθώς και να ενθαρρύνουμε τις νεότερες γενιές να παραμείνουν στην οινοποίηση μέσω χρηματοδότησης και εκπαίδευσης.

Πώς μπορεί η συμμετοχή των κυπριακών οινοποιείων σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς να βοηθήσει στη διάδοση των προϊόντων τους; Ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης στην προώθηση των κρασιών της χώρας;

Σε εθνικό επίπεδο, οι συνεργασίες με εμπορικούς ακόλουθους έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, masterclasses και εβδομάδων κρασιού στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτές επιτυγχάνουν ζωτική προβολή και βοηθούν τα κυπριακά κρασιά να φτάσουν σε εισαγωγείς, σομελιέ και διανομείς.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε εκθέσεις κρασιού αυξάνεται, παρά την αισθητή μείωση της κρατικής υποστήριξης και χρηματοδότησης. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει πιο ενεργό και υποστηρικτικό ρόλο στο εγγύς μέλλον.

Προς το παρόν, πολλά εξαρτώνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία, αν και αξιέπαινη, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των συντονισμένων και συλλογικών προσπαθειών.

Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου χρησιμεύει ως μια πολύτιμη πλατφόρμα για την προώθηση των τοπικών κρασιών και φέτος υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της συνολικής ποιότητάς του.

Συμμετέχουμε ενεργά στην οργάνωση του Διαγωνισμού και είμαστε βέβαιοι ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι η πιο επιτυχημένη και καλά εκτελεσμένη μέχρι σήμερα.

Οι νέες τεχνολογίες και η κύρια πρόκληση 

Τα κυπριακά οινοποιεία επενδύουν σε νέες τεχνολογίες αμπελουργίας; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσαρμογή αυτών των τεχνολογιών;

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των κυπριακών οινοποιείων για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ειδικά δεδομένου του αυξανόμενου αντίκτυπου των συνθηκών ξηρασίας.

Ωστόσο, η κύρια πρόκληση έγκειται στο κόστος της επένδυσης σε σχέση με την κλίμακα. Πολλοί παραγωγοί καλλιεργούν σχετικά μικρά αγροτεμάχια, συχνά σε απόκρημνο και απαιτητικό έδαφος.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση επένδυσης (ROI) για προηγμένες τεχνολογίες δεν είναι πάντα άμεση ή εγγυημένη.

Επιπλέον, η εκπαίδευση και η μεταφορά γνώσης είναι ζωτικής σημασίας. Δεν έχουν όλοι οι παραγωγοί πρόσβαση στην απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη για να αξιοποιήσουν πλήρως τα σύγχρονα εργαλεία.

Ο Σύνδεσμος εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μέσω έργων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., προγραμμάτων κατάρτισης και συνεταιριστικών επενδύσεων που μπορούν να βοηθήσουν στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην καινοτομία.

Η κυπριακή οινοβιομηχανία έχει τις ρίζες της σε αρχαία παράδοση, αλλά τα μάτια της είναι σταθερά στραμμένα στο μέλλον.

Ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου παραμένει προσηλωμένος στην υποστήριξη της βιομηχανίας μέσω της καινοτομίας και της προώθησης, διασφαλίζοντας ότι τα κρασιά μας θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια σκηνή.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD. Κάντε κλικ εδώ για να την διαβάσετε.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;