Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πλείστες κατηγορίες επενδύσεων δημιουργώντας όμως παράλληλα και επενδυτικές ευκαιρίες στα πλαίσια ενός παγκόσμια διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, γεγονός που ανέλυσε ο Θεοφάνης Κωνσταντίνου, Διαχειριστής Επενδύσεων της Argus Stockbrokers.
Σε ομιλία του στο 2ο Cyprus Investors Show ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως η αύξηση ρευστότητας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις βοήθησαν οι προβλέψεις για το 2023 να είναι σε θετικά επίπεδα. Ωστόσο, και ενώ αναμενόταν μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στις αρχές του 2021 ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε αναθεωρήσεις προς τα κάτω.
Όπως εξήγησε, οι Κεντρικές Τράπεζες ξεκίνησαν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αναχαιτίσουν τον υπέρμετρα υψηλό πληθωρισμό. Αυτή η αλλαγή στις προβλέψεις δημιούργησε πρόβλημα στις αγορές και πρωτόγνωρες καταστάσεις ακόμα και στα κρατικά ομόλογα.
«Όλες οι κατηγορίες των ομολόγων επηρεάστηκαν», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου δείχνοντας στατιστικά δεδομένα στην οθόνη.
Ένας καλός επενδυτής, είπε, πρέπει να βλέπει σε βάθος χρόνου.