Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ: Ακόμα μία χρονιά ισχυρών προκλήσεων το 2022

Την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι ακόμα μία χρονιά ισχυρών προκλήσεων, εκφράζει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στον τραπεζικό τομέα, σημειώνει πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το 2022 αναμένεται να είναι θετικότερο από το 2021, όχι με βασικό κριτήριο τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά με κύριο γνώμονα τη γενικότερη ομαλοποίηση στην οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο Δρ. Πουαγκαρέ αναφέρεται στους στόχους της Τράπεζας Κύπρου για τη νέα χρονιά, υπογραμμίζοντας πως αυτοί είναι πολυδιάστατοι. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι στον απόηχο της πανδημίας και παρά τις όποιες δυσκολίες στην οικονομία, η Τράπεζα Κύπρου θα αποτελεί και το 2022 σταθερό σημείο αναφοράς για τους πελάτες της, βοηθώντας και καθοδηγώντας τους σε κάθε επόμενή τους κίνηση.

«Ταυτόχρονα, η Τράπεζά μας θα συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή κοινωνία χειροπιαστά και με το ίδιο σθένος που το έπραξε και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας», τονίζει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2022 θα είναι θετικός, με τις εκτιμήσεις διαφορών οργανισμών να κυμαίνονται κοντά στο 3.5%-4% του ΑΕΠ. Νοουμένου βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικά απρόοπτα με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα μία μετάλλαξη, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται από τα υφιστάμενα εμβόλια.

Απ’ εκεί και πέρα, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί ο τουριστικός τομέας και αν το 2022 θα πλησιάσει σε επίπεδα προ πανδημίας. Η αύξηση του πληθωρισμού και κατά συνέπεια η αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα-κατά κύριο λόγο στις θαλάσσιες μεταφορές- αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την εσωτερική κατανάλωση και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν λόγω της προσπάθειας στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Σίγουρα, το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια για ταχεία και βιώσιμη επάνοδο σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά γενικότερα, το 2022 θα είναι ακόμα μία χρονιά ισχυρών προκλήσεων.

Ο τραπεζικός τομέας

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τραπεζικό τομέα το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Ο τραπεζικός τομέας πάντα επηρεάζεται από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, ενώ κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας επηρεάζεται σημαντικά και από την ψυχολογία του κόσμου, ειδικά όταν κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Το 2021 βλέπουμε ότι σταδιακά η αβεβαιότητα μειώνεται και αναμένουμε πως το 2022 θα είναι ακόμα πιο φυσιολογικό (υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η πανδημία θα παραμείνει υπό έλεγχο).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησή μας είναι πως το 2022 θα είναι θετικότερο από το 2021, όχι με βασικό κριτήριο τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά με κύριο γνώμονα τη γενικότερη ομαλοποίηση στην οικονομία παρόλο που η αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να δημιουργήσει διαφορετικού είδους ζητήματα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα;

Στην Τράπεζα Κύπρου παρακολουθούμε διαρκώς την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μέχρι στιγμής είμαστε ευχαριστημένοι γιατί παρά την πανδημία αυτά παραμένουν υπό έλεγχο και δεν αυξήθηκαν στο βαθμό που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Βέβαια, οι συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί πλήρως και σε συνάρτηση με την αύξηση στις τιμές των πλείστων αγαθών, ενδεχομένως να  επηρεάσουν το αξιόχρεο κάποιων δανειοληπτών. Άρα είναι κάτι που θα παρακολουθούμε διαρκώς και το 2022, όπως βέβαια αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Από εκεί και πέρα, η γενικότερη προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, τόσο οργανικά όσο και μέσω διάθεσης πακέτων ΜΕΔ.

Παράλληλα, αναμένουμε τη διείσδυση της τεχνολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της τραπεζικής λειτουργίας να γίνει ακόμα εντονότερη. Οι τράπεζες που θα ασπαστούν, θα αφομοιώσουν και θα εφαρμόσουν πρώτες, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, θα αποκτήσουν και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Οι στόχοι της Τρ. Κύπρου

Τι να αναμένουμε για το συγκρότημα σας το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Οι στόχοι μας είναι πολλοί και πολυδιάστατοι. Σίγουρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος είναι μία διαρκής διαδικασία με στόχο πάντοτε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας αλλά και την απλοποίηση διαδικασιών, θα συνεχίσει να υλοποιείται το ίδιο έντονα. Άλλωστε, η πελατειακή μας βάση είναι που μας σπρώχνει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού πλέον σχεδόν το 90% των συναλλαγών των πελατών μας γίνονται μέσω των ψηφιακών καναλιών. Οι πελάτες μας θα πρέπει να αναμένουν νέες, πιο εύχρηστες και ταχύτερες λύσεις αλλά και νέα καινοτόμα προϊόντα.

Σε λειτουργικό επίπεδο, ένας από τους σημαντικότερους ενδοιάμεσούς μας στόχους για μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ κάτω του 10%, έχει ήδη επιτευχθεί νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί.

Την ίδια ώρα, θα συνεχίσουμε να είμαστε ο βασικός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας παραχωρώντας νέα δάνεια σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ιδιώτες στη βάση των κατάλληλων δανειοδοτικών κριτηρίων (όπως έχουμε κάνει και το 2021). Προφανώς, αδιάλειπτος στόχος της Τράπεζας είναι τα κεφάλαια να παραμένουν σε καλά επίπεδα και να υπερβαίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επίσης για εμάς είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μετά την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €300 εκατ. τον Ιούνιο, έχουμε πρόωρα ικανοποιήσει την ενδιάμεση απαίτηση ελάχιστων απαιτήσεων για Ίδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (MREL) για την 1 Ιανουαρίου 2022.

Την ίδια ώρα, ως οργανισμός έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, γνωστά ως ESG, τα οποία από το 2017 παρουσιάζουμε στην ετήσια έκθεση μη οικονομικών αποτελεσμάτων. H έμφαση που δίδουμε σε θέματα ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς συστημικές επιχειρήσεις όπως η Τράπεζα Κύπρου, αναπτύσσονται και έχουν βιώσιμα και σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα όταν λειτουργούν βάσει των αρχών του ESG. 

Ως η μεγαλύτερη Τράπεζα του τόπου, έχουμε το εκτόπισμα, αλλά και την ευθύνη να καθοδηγήσουμε την οικονομία σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για μετάβαση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία της ευρύτερης κοινωνίας.  Στον απόηχο της πανδημίας και παρά τις όποιες δυσκολίες στην οικονομία, να είστε βέβαιοι πως και το 2022, η Τράπεζα Κύπρου θα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους πελάτες της, βοηθώντας και καθοδηγώντας τους σε κάθε επόμενη τους κίνηση.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζά μας θα συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή κοινωνία χειροπιαστά και με το ίδιο σθένος που το έπραξε και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας.

Δειτε Επισης

Στα €91 εκατ. οι κρατικές δαπάνες για την προσφυγική πολιτική
Διγλωσσία κυβέρνησης για νέο επενδυτικό σχέδιο
Julio Tironi: Σε νέα εποχή οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών
Διπλάσια δωρεάν data στα προγράμματα κινητής Unlimited της PrimeTel
Blue Air: Πτήσεις από €26,84 προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βουκουρέστι
Αρχή Λιμένων: Ζητά προσφορές για δύο υποστατικά στο παλιό Λιμάνι Λεμεσού
Την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις κατέλαβε ο όμιλος Volkswagen
ΣΟΔΑΠ: Προσφορές για πώληση ακινήτου στα Τσιφλικούδια
Κενά καταστήματα για το Pop-up Festival ζητά ο Δήμος Λευκωσίας
Προγραμματιστές συστημάτων ψάχνει το Τμήμα Φορολογίας