Υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα
InBusinessNews 08:39 - 07 Ιουλίου 2025

Συνεχίζει να κινείται πάνω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. των 27, όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης, η ελληνική αγορά κατοικίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για το φετινό πρώτο τρίμηνο, η ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών κατοικίας (House Price Index) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 5,4% και στην Ε.Ε. σε 5,7%, σημειώνοντας σημαντική επιτάχυνση, έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2024.
Συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε διαμορφωθεί σε 4,1% στην ευρωζώνη και σε 4,9% στην Ε.Ε.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την αυξημένη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας, απόρροια της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων.
Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι σε πολλές χώρες παρατηρείται έλλειμμα προσφοράς κατοικιών, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όντας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, σημειώθηκε μικρή επιτάχυνση του ρυθμού της ανόδου έναντι του τέταρτου τριμήνου, όταν ο δείκτης σε πανελλαδικό επίπεδο είχε αυξηθεί κατά 6,6%.
Η αύξηση αυτή οφείλεται περισσότερο σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 10% (από 9% το τέταρτο τρίμηνο), ενώ αντιθέτως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, συνεχίστηκε η τάση επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των τιμών.
Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο αυτή δεν ξεπέρασε το 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι 6,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Για το 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων πανελλαδικά αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 13,9% το 2023.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, η εικόνα είναι διαφορετική κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.
Για παράδειγμα, η Πορτογαλία αποτελεί πλέον την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα με βάση την πορεία των τιμών, καθώς σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 16,3%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με αύξηση 15,1% και η Κροατία με 13,1%. Σημαντική αύξηση με 12,3% παρατηρείται και στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας κατά το πρώτο τρίμηνο.
Η σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε αμφότερες τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, παρατηρούνται αντίστοιχα προβλήματα στέγης με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αγορές που υιοθέτησαν το μοντέλο της προσέλκυσης ξένων επενδυτών μέσω προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης τύπου Χρυσή Βίζα (που πλέον έχουν καταργηθεί), ενώ αμφότερες καταγράφουν μεγάλη διείσδυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα τους, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα των χωρών.
Ως εκ τούτου, σημειώνεται σημαντική υστέρηση της προσφοράς κατοικιών έναντι της ζήτησης, ειδικά σε περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης μόνιμων κατοίκων, όπως οι μεγάλες πόλεις.
Ενδιαφέρον όμως είναι και το γεγονός ότι ενώ έχουν υιοθετηθεί μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την τελευταία διετία καταργήθηκαν και τα προγράμματα τύπου Χρυσή Βίζα που συνδέονται με αγορά ακινήτων, οι τιμές πώλησης κατοικιών όχι μόνο συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά πλέον καταγράφουν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.