Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία της 9ης Ιουλίου-Τα σενάρια για τις κρίσιμες 72 ώρες
InBusinessNews 07:45 - 07 Ιουλίου 2025

Μετά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» που είχε κηρύξει ο Τραμπ με την ανακοίνωση των ανταποδοτικών δασμών τον Απρίλιο, έφτασε η «Ημέρα της Κρίσης».
Έχει μεσολαβήσει ένας αγώνας δρόμου 90 ημερών αφήνοντας πλέον μόνο ένα «παράθυρο» 72 ωρών, έως την διορία της 9ης Ιουλίου, που κατά την αμερικανική πλευρά είναι η τελευταία ευκαιρία για τις χώρες διεθνώς να καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πριν την πλήρη εφαρμογή των δασμών.
Στο ερώτημα μιας πιθανής παράτασης, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Κυριακή στο CNN πως για τις χώρες που δεν έχουν προλάβει να καταλήξουν σε συμφωνία έως την Τετάρτη, ενδέχεται να δοθεί ένα πρόσθετο περιθώριο τριών εβδομάδων. Όμως, σε κάθε περίπτωση θέλησε να κρατήσει «σφιχτά» τα περιθώρια.
«Θα είμαστε πολύ απασχολημένοι τις επόμενες 72 ώρες», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “State of the Union”, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Οι επιστολές που αναμένεται να στείλει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιλεγμένους εμπορικούς εταίρους δεν αποτελούν την τελική λέξη ως προς τους δασμούς, εξήγησε ο Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι «οι επιβαρύνσεις θα ενεργοποιηθούν την 1η Αυγούστου, επομένως υπάρχει ακόμη χρόνος για όσους δεν είναι κοντά σε συμφωνία».
Για εβδομάδες, η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ότι από τις 9 Ιουλίου θα επανέλθουν τα αυξημένα επίπεδα δασμών της 2ας Απριλίου, εφόσον δεν υπάρξουν διμερείς συμφωνίες για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.
«Υπάρχει συμφόρηση στο τελευταίο στάδιο», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και στο Fox News. «Με την απειλή επιστροφής στους δασμούς του Απριλίου, πιστεύω πως θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Ο Πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι υπέγραψε ήδη τις πρώτες 12 επιστολές που θα αποσταλούν τη Δευτέρα, χωρίς όμως να αποκαλύψει σε ποιες χώρες απευθύνονται.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «περιλαμβάνουν διαφορετικά ποσά, διαφορετικά επίπεδα δασμών και ελαφρώς διαφορετικές διατυπώσεις».Αυτό, ωστόσο, που κατέστησε σαφές είναι πως το κείμενο στις επιστολές θα ακολουθεί την γραμμή «take it or leave it», δίδοντας τους σαφές τελεσίγραφο.
Ο Μπέσεντ, μιλώντας στο CNN, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την 1η Αυγούστου ως νέα διορία, τονίζοντας πως «αν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία, κάντε το. Αν θέλετε να επιστρέψετε στους παλιούς δασμούς, είναι δική σας επιλογή».
Πάντως, αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον επικεντρώνει τις διαπραγματεύσεις της σε 18 κύριους εμπορικούς εταίρους, με τον Μπέσεντ να εκτιμά πως «πολλές μεγάλες συμφωνίες βρίσκονται κοντά», αν και «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την άλλη πλευρά».
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι εμπορικές συμφωνίες είναι επικείμενες, προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί μόνο ένα πλαίσιο συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια προσωρινή εκεχειρία με την Κίνα και ένα συνοπτικό σχέδιο συμφωνίας με το Βιετνάμ.
Οι δηλώσεις Τραμπ και Μπέσεντ δείχνουν πως οι συνομιλίες παραμένουν ρευστές και οι συμφωνίες δύσκολες, τρεις μόλις ημέρες πριν από τη επικείμενη προθεσμία.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ασκούν «μέγιστη πίεση» στους εταίρους και σημείωσε πως «υπάρχει πολύ καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν οι επιστολές να σταλούν στις 4 Ιουλίου, με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν ακόμη και κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, με συμμετοχή αξιωματούχων από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ε.Ε., την Ινδία και το Βιετνάμ.
Στην Ινδία, όπου αναμενόταν προσωρινή συμφωνία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν πιο σκληρή στάση τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας για αντίμετρα απέναντι στους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα τους.
Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, επιδιώκει επίσης παράταση της προθεσμίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυξήσεις στα τιμολόγια αυτοκινήτων.
Ακόμη και για την πρόσφατη συμφωνία με το Βιετνάμ, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διευκρίνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών».
Η Καμπότζη δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει συμφωνήσει επί βασικού πλαισίου με τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό δασμού που αντιμετωπίζει η χώρα – 49% – είναι από τα υψηλότερα που έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η Ινδονησία εμφανίζεται αισιόδοξη για «τολμηρή» συμφωνία που θα καλύπτει στρατηγικούς τομείς, όπως κρίσιμα ορυκτά, ενέργεια, άμυνα και εμπορική πρόσβαση.
Η Ταϊλάνδη, από την άλλη, προσπαθεί να αποφύγει έναν δασμό 36% προσφέροντας αυξημένη πρόσβαση σε αμερικανικά γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και προμήθειες ενεργειακών πόρων και αεροσκαφών Boeing.
Πάντως, η νέα αυτή κλιμάκωση του εμπορικού μετώπου των ΗΠΑ, εν μέσω ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών, απειλεί να αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών για έναν νέο κύκλο τελωνειακών επιβαρύνσεων που θα… χαλάσει και πάλι το πάρτι των ρεκόρ στη Wall Street.