Powered by

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS

Άλλο ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα διευκόλυνσης της πορείας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζώνη Σένγκεν, επιχειρεί να κάνει η Κυβέρνηση μέσω της κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο διέπει τη λειτουργία και χρήση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS).

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, με στόχο τη ψήφισή του το συντομότερο δυνατόν, αφού επιδίωξη της Κυβέρνησης -όπως πολλάκις έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης- είναι η ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως μιλώντας χθες Παρασκευή ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών-με αφορμή και την συζήτηση του νομοσχεδίου-, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, τόνισε πως η πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χώρο Σένγκεν συνιστά «εθνικό στόχο», χωρίς καμία πρόθεση για εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και χωρίς καμία περίπτωση αναγνώρισης της Πράσινης Γραμμής ως εξωτερικού συνόρου της Ε.Ε.

Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι τα οφέλη από την πλήρη ένταξη θα τα καρπωθεί πρώτα ο Κύπριος πολίτης που θα ταξιδεύει, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, ενώ θα υπάρξουν και θετικές προεκτάσεις για την οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι αφορά μια διαδικασία εμπορευματοποίησης της ένταξης στο Σένγκεν.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει για αποκατάσταση της φήμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να προστατευθεί.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, την οποία υπογράφει ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην καλύτερη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.767/2808 για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (ο «κανονισμός VIS»), μέσω του οποίου καθορίζεται ο σκοπός, οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες του Συστήματος Πληροφορίων για τις θεωρήσεις (το «VIS»).

Εγκατάσταση και λειτουργία εθνικού VIS

Πέραν της καλύτερης εφαρμογής του κανονισμού VIS, μέσω του νομοσχεδίου, εγκαθιδρύεται νομοθετικό πλαίσιο για την αποτελεσματική ρύθμιση της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου Εθνικού VIS στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο θα συμμορφώνεται με τις ανάγκες του κεκτημένου Σένγκεν και θα επιτρέπει τη διασύνδεση του με το Κεντρικό VIS, εφόσον υιοθετηθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη Σένγκεν στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας αξιολογήσεων Σένγκεν.

Συνεπώς, τονίζει ο κ. Σαββίδης, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική εφαρμογή ταυ Κανονισμού VIS, ορίζονται μέσω του νομοσχεδίου οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών ορίζεται ως εθνική κεντρική αρχή για την επιχειρησιακή λειτουργία του Εθνικού VIS, ενώ το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ορίζεται αρμόδια αρχή για την ανάπτυξη, λειτουργία, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του Εθνικού VIS, τη σύνδεση του με τα εθνικά συστήματα πληροφορικής που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και τη σύνδεση του με το Κεντρικό VIS.

Επίσης, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε δεδομένα VIS μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό των αρχών σύμφωνα με τον κανονισμό VIS, καθώς και για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ορίστηκαν μέσω του νομοσχεδίου οι αρχές με δικαίωμα πρόσβασης στο VIS για την εισαγωγή, τροποποίηση ή διαγραφή δεδομένων, αλλά και οι αρχές με δικαίωμα πρόσβασης στο VIS για αναζήτηση δεδομένων.

Συνεπώς, προστίθεται, παραχωρείται πρόσβαση για τους προαναφερθείς σκοπούς, αντιστοίχως, στο δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό των αρχών θεώρησης, της εθνικής Μονάδας ΕΤΙΑS, της Αστυνομίας Κύπρου, της Υπηρεσίας Ασύλου και του Τμήματος Τελωνείων.

Επιπρόσθετα, ως Εθνική Εποπτική Αρχή που θα ασκεί ανεξάρτητο έλεγχο ως προς τη νομιμότητα της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθορίζεται η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Χρήση δεδομένων και κυρώσεις

Εξάλλου, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, δηλαδή την γενική αρχή τού δικαίου της Ένωσης για την προβλεψιμότητα α των καταστάσεων και των έννομων σχέσεων τις οποίες διέπει το δίκαιο της Ένωσης, το νομοσχέδιο καθορίζει τις ανακύπτουσες υποχρεώσεις των αρμοδίων αρχών αναφορικά με τη χρήση δεδομένων που υφίστανται επεξεργασία στο VIS.

Επιπλέον, δια μέσω του Μέρους ΙV του νομοσχεδίου, διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η εποπτεία αναφορικά με την προστασία δεδομένων του VIS και του Εθνικού VIS.

Συγκεκριμένα, προνοείται το δικαίωμα πληροφόρησης, καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, συμπλήρωσης, διαγραφής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και περιορισμού της επεξεργασίας τους, αναφορικά με επηρεαζόμενα άτομα.

Ακόμη, το Μέρος V του νομοσχεδίου προχωρεί στην θέσπιση κανόνων για τις επιβλητέες κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης του κανονισμοί VIS, καθώς και του προτεινόμενου εθνικού νομοθετικού πλαισίου.

Μέσω του νομοσχεδίου, εισάγεται και το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής προς τον Υπουργό Εξωτερικών κατά απόφασης απόρριψης, κατάργησης ή ανάκλησης θεώρησης (μικρής διάρκειας).

Σημειώνεται ότι, ενόψει της πλήρους εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του νομοσχεδίου, μεταφέρονται συγκεκριμένες διατάξεις για καλύτερη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.810/2009 («κώδικας θεωρήσεων»).

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προχώρησε στην ερμηνεία των αρχών θεώρησης, συμπεριλαμβάνοντας την Αστυνομία Κύπρου για σκοπούς χορήγησης θεωρήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Δημοκρατίας και παράτασης χορηγηθείσας θεώρησης, ως η υφιστάμενη διαδικασία.

Επιπρόσθετα, παραχωρήθηκε στις αρχές θεώρησης, περιλαμβανομένης της εθνικής κεντρικής αρχής (ΥΠΕΞ), εξουσία πρόσβασης στο εθνικό Αρχείο Αφιξοαναχωρήσεων, στο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου, στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και στον εθνικό Κατάλογο Απαγορευμένων Προσώπων (stop list).

Τέλος, για την καλύτερη εφαρμογή του κώδικα θεωρήσεων προβλέπεται η συμμόρφωση εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών με τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και δικαίωμα προσφυγής των υποκειμένων των δεδομένων (αιτητών θεώρησης) κατά αποφάσεων απόρριψης, κατάργησης ή ανάκλησης θεώρησης.

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα