Powered by

Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ

Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τις μεγάλες επενδύσεις εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,4% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί χειρότερη επίδοση από τις περισσότερες εκτιμήσεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες παραμένουν αυξημένες κατά 5,3%.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Ουάσινγκτον. Καθώς απομένουν λιγότερες από επτά ημέρες για την επίτευξη συμφωνίας, τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ελπίδες ότι θα αποφευχθούν οι τιμωρητικοί δασμοί. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε είτε να επαναφέρει τη Γερμανία σε αναπτυξιακή τροχιά, είτε να παρατείνει τη στασιμότητα των τελευταίων ετών.

Σε περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία οι συνομιλίες, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) εκτιμά ότι η οικονομία φέτος θα παραμείνει στάσιμη, αλλά θα ανακάμψει δυναμικά τα επόμενα χρόνια, κυρίως χάρη σε δαπάνες για υποδομές και άμυνα. Η πρόβλεψη για το 2027 κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%.

Ωστόσο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα πλήττει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Εταιρείες όπως η Continental και η Merck έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, ενώ άλλοι βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η ZF Friedrichshafen και η Robert Bosch GmbH προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο μονάδων παραγωγής λόγω υποτονικής ζήτησης.

Οι παραγγελίες για επενδυτικά αγαθά από το εσωτερικό σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 12,7% τον Μάιο, με τη συνολική εγχώρια ζήτηση να υποχωρεί κατά 7,8%. Αντιθέτως, οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες θετικές ενδείξεις. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι, παρά την κάμψη του Μαΐου, η γενική τάση στη βιομηχανική ζήτηση παραμένει ανοδική, αν και επισημαίνει ότι οι παραγγελίες παραμένουν ασταθείς λόγω των γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.

«Ακόμα κι αν οι επιχειρηματικές προσδοκίες αρχίζουν να βελτιώνονται, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα επιβράδυνση στη βιομηχανική ζήτηση εντός του έτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση παραμένει σε υφεσιακό έδαφος για τρίτη συνεχή χρονιά, πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους, ποντάροντας σε ένα επικείμενο κυβερνητικό πακέτο στήριξης.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ
Χρυσός: Πώς η Κίνα αυξάνει τα αποθέματά της και μειώνει την εξάρτηση από το δολάριο
Πιέζει ο χρόνος… Όλα στο τραπέζι για το εμπορικό deal ΗΠΑ-Ε.Ε.
Ανάσα για αγορές και επενδυτές οι πρόσφατες δασμολογικές συμφωνίες του Τραμπ
Κοντά σε εμπορική συμφωνία με δασμούς 15% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα ΗΠΑ και Ε.Ε.