Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Ευρωπαίοι τουρίστες-Τέταρτη σε προτιμήσεις η Ελλάδα
InBusinessNews 09:18 - 03 Ιουλίου 2025

Στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων για τους Ευρωπαίους φέτος το καλοκαίρι βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Επιπλέον, τα στοιχεία από την τριμηνιαία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) για τα ταξίδια φέτος ανά την Ευρώπη δείχνουν ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο του κοινού φέτος θα προτιμήσει να κάνει τις διακοπές του το καλοκαίρι αργότερα, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο έναντι του διμήνου Ιουνίου- Ιουλίου.

Η ETC, ο επίσημος Οργανισμός που εκπροσωπεί 36 Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάζεται με την Mindhaus «μετρά» σε τριμηνιαία βάση τη διάθεση για ταξίδια και όπως προκύπτει από την ανάλυση για το καλοκαίρι, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο τοπ 5 των χωρών για τα μελλοντικά ταξίδια των Ευρωπαίων για την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου (σε ένα σύνολο 4.675 ερωτηθέντων) με ένα μερίδιο 6%.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με μερίδιο 13% και περαιτέρω άνοδο φέτος το καλοκαίρι, η Ιταλία στη δεύτερη θέση με ένα 10% και ακολουθεί τρίτη η Γαλλία με ένα 8%, ενώ μετά την Ελλάδα, την πεντάδα κλείνει η Γερμανία με ένα 5%.
Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο ένα 55% φέτος των ταξιδιωτών θα επιλέξει λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, με το ποσοστό αυτών που θα επιλέξουν τους πιο γνωστούς να είναι στο 45% με πτώση κατά 7% έναντι της έρευνας του Μαρτίου του 2025.
Σε ένα σύνολο 4.635 ερωτηθέντων ένα 30,1% δηλώνει ότι προτιμά τους προορισμούς που συνδυάζουν τον «Ήλιο και Θάλασσα», ακολουθεί ένα 14,3% για αποδράσεις σε αστικά κέντρα (city break), στο 13,9% με πτώση κατά 3% σε σύγκριση με το περυσινό καλοκαίρι είναι όσοι προτιμούν τα ταξίδια για πολιτιστικούς λόγους, ενώ αντίστοιχα, αύξηση κατά 3% έχουν σημειώσει όσοι προτιμούν τα ταξίδια για εμπειρίες στη φύση, φτάνοντας το 16,7%.
Τα οικονομικά, τα γεωπολιτικά και η κλιματική κρίση
Την ίδια στιγμή, έχει αυξηθεί φέτος κατά 6% το ποσοστό των Ευρωπαίων που θα αυτό-περιοριστεί σε ένα ταξίδι (42%), ενώ 2 με 3 ταξίδια θα πραγματοποιήσει ποσοστό 53% μειωμένο κατά 7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, πιθανότατα ως δείγμα της πίεσης στα οικονομικά τους.
Στο ερώτημα πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι ταξιδιώτες ανά την Ευρώπη για διαμονή, μεταφορά και εστίαση στα ταξίδια τους, το μεγαλύτερο ποσοστό -28%- αφορά την κατηγορία μεταξύ 1.500- 2.500 ευρώ όπου πέρυσι το Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 25% και ακολουθεί με ένα 26% η κατηγορία μεταξύ 500- 1.000 ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι προτεραιοποιούν τις δαπάνες τους στους προορισμούς στη διαμονή (32%), στο φαγητό (24%), τις δραστηριότητες (16%) και τις μεταφορές (11%), ενώ αξιολογούν πολύ χαμηλά τις δαπάνες σε ψώνια, δραστηριότητες ευεξίας και πολυτελείς εμπειρίες, ένα ακόμη δείγμα της οικονομικής πίεσης, όπως επισημαίνεται στη μελέτη.
Αντίστοιχα, η μετακίνηση με αεροπλάνο εξακολουθεί να επικρατεί- λόγω εξοικονόμησης χρόνου- με ένα 53% επί του συνόλου των ερωτηθέντων. Ωστόσο έχει ανέβει σημαντικά τώρα και το αυτοκίνητο στο 32%, από το 24% του Μαρτίου του 2025 και 28% πέρυσι το Μάιο.

Σε σχέση με το πώς προτεραιοποιούν συνολικά τα ταξίδια σε σχέση με άλλες δαπάνες στη διαβίωσή τους (φαγητό- προμήθειες σπιτιού, ενέργεια- καύσιμα, προσωπική περιποίηση, αναψυχή με θέατρο, συναυλίες, εστιατόρια), ένα 22% των ταξιδιωτών σκοπεύει να αυξήσει το διαθέσιμο budget, ψηλότερα από κάθε άλλη κατηγορία- μία τάση που ξεκίνησε μετά την πανδημία και φαίνεται ότι διατηρείται παρά τις πιέσεις στα εισοδήματα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα πριν το ξέσπασμα της κρίσης μεταξύ Ισραήλ- Ιράν, ωστόσο, ακόμη κι έτσι, η παράμετρος «ασφάλεια» έρχεται πρώτη στην επιλογή του προορισμού με ένα 19% και αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο «ευχάριστος καιρός» ακολουθεί με ένα 15%.
Ένα 14% επιλέγει τον προορισμό με κριτήριο μία καλή ευκαιρία ως προς την τιμή κι ένα 10% με κριτήριο το χαμηλό κόστος στην καθημερινότητα, με το τελικό άθροισμα του 24% να παραπέμπει στην πολύ σημαντική παράμετρο του χαμηλού κόστους.

Γιατί ανησυχούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες; Ένα 22% απαντά ότι ανησυχεί για την αύξηση του συνολικού κόστους στο ταξίδι του λόγω πληθωρισμού, 17% κάνει λόγο επίσης για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και για τα προσωπικά οικονομικά του, 12% ανήσυχοι για την πολυκοσμία στους προορισμούς, 12% επίσης για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και 10% για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην έρευνα σημειώνεται και στην περίπτωση αυτή ότι πραγματοποιήθηκε πριν τις εξελίξεις Ισραήλ -Ιράν.

Στο ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές τους, ένα 25% δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τις συνήθειες του, ενώ ένα 75% ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία αλλαγή.
Ενδεικτικά, 16% δηλώνει ότι επιλέγει προορισμούς με πιο ήπιες θερμοκρασίες, ένα 15% ότι κοιτάει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, κι ένα 15% ότι αποφεύγει προορισμούς με ακραίες θερμοκρασίες.