Κάηκαν αμπελώνες, επηρεάστηκαν τουριστικά καταλύματα, απειλήθηκε η βιομηχανική Αγίου Συλά

Τις πληγές της από την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα άρχισε να μετρά η ορεινή Λεμεσός, θέτοντας σε πλήρη κινητοποίηση και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συνήλθε εκτάκτως χθες για αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές σε βιομηχανικά υποστατικά, πλην μίας περίπτωσης, ενώ από την πυρκαγιά απειλήθηκε για πολλοστή φορά και η Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Σύλα, καθώς και μεγάλη βιομηχανία χαρτιού, οι οποίες γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από τις αδηφάγες φλόγες.

Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός κόσμος της επαρχίας Λεμεσού -και όχι μόνο- συστρατεύεται δείχνοντας για άλλη μία φορά το ανθρώπινο του πρόσωπο, ανταποκρινόμενος θετικά στο κάλεσμα του ΕΒΕ για συλλογή οικονομικής βοήθειας για ενίσχυση όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Οι ζημιές σε επιχειρήσεις

Μιλώντας στο InBusinessNews μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τσουλόφτας ανέφερε ότι το ΕΒΕΛ ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από τα μέλη του για ενδεχόμενες ζημιές που υπέστησαν από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Τσουλόφτα, η μεγάλη ανησυχία του Επιμελητηρίου αφορούσε κυρίως τα οινοποιεία της περιοχής, σημειώνοντας ότι «με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε πως δεν έπαθαν μεγάλη ζημιά σε εγκαταστάσεις τους, πλην μίας περίπτωσης».

Όπως εξήγησε, μεγάλη έκταση αμπελώνων, η οποία μάλιστα ήταν έτοιμη για συγκομιδή, κάηκε ολοσχερώς.

Αυτή η απώλεια, συνέχισε ο κ. Τσουλόφτας, θα έχει και μακροχρόνιες συνέπειες, αφού για να αντικατασταθούν οι αμπελώνες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, κι ως εκ τούτου, εκτίμησε, ενδεχομένως να παρουσιαστεί πρόβλημα και στην παραγωγή κρασιού.

Από τις πυρκαγιές, επίσης, επηρεάστηκαν και διάφορα τουριστικά καταλύματα στην ορεινή Λεμεσό, τα οποία εκκενώθηκαν εγκαίρως για προληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα τουρίστες -κυρίως- που διέμεναν σε αυτά, να αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλα καταλύματα για να διαμύνουν μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην περιοχή και να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή τους σε αυτά.

Από την πυρκαγιά, ακόμη, κινδύνεψε ένα μεγάλο εργοστάσιο χαρτιού στην Άλασσα, αλλά-ευτυχώς- γλίτωσε την τελευταία στιγμή.

Βιομηχανική περιοχή Αγίου Συλά

Σε ό,τι αφορά την βιομηχανική περιοχή Αγίου Συλά, η οποία απειλήθηκε αρκετά από την πυρκαγιά, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού ανέφερε στο InBusinessNews ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής μαζί με τους εργαζόμενους τους επιστράτευσαν εκσκαφείς, με τους οποίους καθάρισαν την περιοχή δημιουργώντας αντιπυρική ζώνη, αφού σε περίπτωση που η πυρκαγιά εισερχόταν στην βιομηχανική περιοχή οι συνέπειες θα ήταν πολύ αρνητικές για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Εάν η πυρκαγιά εισερχόταν στην βιομηχανική περιοχή θα ήταν καταστροφική για τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλες βιομηχανίες που απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουλόφτα, το ζήτημα της ασφάλειας της βιομηχανικής περιοχής Αγίου Συλά από πυρκαγιές τέθηκε πολλάκις ενώπιον των αρμόδιων αρχών του κράτους, με στόχο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ούτως ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην πληγεί η περιοχή.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα μέλη μας και αναμένουμε να μας ενημερώσουν για ενδεχόμενες ζημιές σε υποστατικά τους. Φαίνεται, όμως, ότι δεν έχουμε σοβαρές καταστροφές σε βιομηχανικές υποδομές και αυτό -τολμώ να πω- είναι ευχάριστο», συμπλήρωσε.

Κάλεσμα για οικονομική βοήθεια

Πέραν της ενημέρωσης για τις ζημιές, κατά τη σύσκεψη του ΕΒΕ Λεμεσού αποφασίστηκε και απεστάλη εγκύκλιος στα μέλη του Επιμελητηρίου, μέσω της οποίας καλεί τα μέλη του να συμβάλουν οικονομικά ή άλλως πώς για παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

«Η ανταπόκριση ήταν άμεση και αυτή τη στιγμή αναμένουμε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών για να διαπιστωθούν και οι ανάγκες, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε όσους πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή των πυρκαγιών ενεργοποιήθηκαν άμεσα, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης και άλλα αγαθά, ο κ. Τσουλόφτας υπέδειξε πως «τα μέλη μας όντως δείχνουν για άλλη μία φορά την ευαισθησία τους και το ανθρώπινο τους πρόσωπο, συμβάλλοντας με όποιο τρόπο μπορούν στην προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί και πλήττονται από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά».

«Το δυστύχημα είναι ότι συμπολίτες μας έχουν χάσει τις περιουσίες τους, ενώ έχει καταστραφεί ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου και θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια να αντικατασταθεί. Οι έμμεσες ζημιές στην ύπαιθρο είναι, δυστυχώς, τεράστιες και δεν μπορούν να εκτιμηθούν», συνέχισε.

Καταληκτικά ο κ. Τσουλόφτας εξέφρασε θλίψη και λύπη για τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές.

«Είναι πραγματικά κρανίου τόπος η περιοχή και είναι λυπηρό να βλέπεις παντού ένα μαύρο τοπίο. Δεν ξέρω πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο πραγματικά. Είναι πολύ λυπηρό να μην μπορούμε εν έτει 2025 να αντιμετωπίσουμε άμεσα μία πυρκαγιά και να φτάνουμε στο σημείο να μετράμε τεράστιες απώλειες, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Cyta: Μέτρα στήριξης για κατοίκους και επιχειρήσεις στις πληγείσες κοινότητες από την πυρκαγιά
Πρόσκληση προς έφηβες στην Κύπρο-Πάρε μέρος δωρεάν στο FEM Online Program και ανακάλυψε τη δύναμή σου ως ηγέτιδα
Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Κουπόνια συνολικής αξίας €1000 για ψώνια σε κάθε οικογένεια που έχασε τη μόνιμη κατοικία της
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών