Powered by

Χ. Παπαχαραλάμπους: Οι προορισμοί των Κυπρίων, τι ζητούν οι ταξιδιώτες και μια...ξεχασμένη αγορά για την χώρα μας

Σε μια περίοδο που ο τουρισμός στην Ευρώπη μεταμορφώνεται ταχύτερα από ποτέ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA), Xάρης Παπαχαραλάμπους, σκιαγραφεί το παρόν και το μέλλον των ταξιδιωτικών επιλογών των Κυπρίων, αναλύει τις ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και δίνει στοχευμένες εισηγήσεις στους Κύπριους ξενοδόχους.

Σε δηλώσεις του στη μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου» (σ.σ. τεύχος Ιουλίου) με αφορμή τα νέα στοιχεία του ETC, σύμφωνα με τα οποία η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για το καλοκαίρι του 2025, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι «η Ισπανία είναι εκ των πραγμάτων πρώτη. Είναι μια χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες και αποτελεί τον μεγαλύτερο προορισμό για τους Ευρωπαίους πολίτες».

«Βρίσκεται κοντά στη Γερμανία και την Αγγλία, που είναι μεγάλες αγορές για τον εξερχόμενο τουρισμό», εξήγησε. Όσον αφορά τις προτιμήσεις των Κυπρίων, σημείωσε, πως «ενδεικτικά, 80% των Κυπρίων καταλήγει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα προηγείται με μεγάλη διαφορά».

Αν και η Ισπανία παραμένει θελκτικός προορισμός, «λίγοι Κύπριοι πάνε λόγω πτήσεων», υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι η απουσία απευθείας συνδέσεων είναι καθοριστικός παράγοντας. «Οι περισσότεροι προτιμούν προορισμούς με απευθείας πτήσεις».

Ένα ακόμη ενδιαφέρον φαινόμενο είναι η άνοδος της ζήτησης σε χώρες, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία: «Το ότι έχουν καλυτερεύσει οι προορισμοί αυτοί σε πτήσεις σε διάφορες πόλεις, έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση σε σύγκριση με το παρελθόν. Επηρεάζει θετικά και το κόστος που το μειώνει και τις ημέρες που χρειάζεται εφόσον είναι λιγότερα και γενικότερα η ευκολία των απευθείας είναι πολύ μεγαλύτερη».

«Ο κόσμος αναζητά εμπειρίες»

Όσον αφορά τις ανάγκες των ξενοδόχων, ο πρόεδρος του ACTTA τόνισε ότι «γενικά θεωρώ ότι η διαμονή έχει πολύ μεγάλο ρόλο να παίξει όσον αφορά την ευρύτερη τουριστική ποιότητα που προσφέρει ένας προορισμός».

Παρόλα αυτά, παρατήρησε ότι «ο κόσμος αναζητά εμπειρίες, θέλει κάτι περισσότερο από θάλασσα. Βεβαίως ο ήλιος και η θάλασσα παραμένουν το κυριότερο κριτήριο, αλλά βλέπουμε αλλαγές».

Αλλαγές που αφορούν και τη σεζονικότητα. «Στους καθαρά καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρξει μείωση. Αυξάνονται οι θερμοκρασίες, κάποιοι προορισμοί δεν είναι ελκυστικοί. Ταυτόχρονα, σε ευρωπαϊκές χώρες βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης και περιορίζεται η ανάγκη των πολιτών τους για απόδραση εκτός».

Αυτό όμως, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. «Δημιουργούνται ευκαιρίες. Είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει κάποιος την περίοδο που θεωρούνταν off-season. Άρα μπορείς να επιμηκύνεις την τουριστική περίοδο και να μειώσεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Οι ανάγκες και οι ελλείψεις

Σε σχέση με τις αναδυόμενες αναδυόμενες ανάγκες των τουριστών, ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι «οι ταξιδιώτες ζητάνε εμπειρίες». «Το value σε σχέση με την τιμή έχει τεράστια σημασία. Πληρώνει κάποιος και περιμένει να πάρει αυτό που αγόρασε», υπογράμμισε.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα, που επηρεάζει ουσιαστικά την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

«Τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, αλλά και οι ελλείψεις στις μεταφορές, στους οδηγούς- όλα αυτά έχουν την επίδρασή τους στην ποιότητα. Καμία βιομηχανία, ειδικά στις υπηρεσίες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Είτε μιλάμε για συγκοινωνίες, είτε για ανθρώπινο δυναμικό», επεσήμανε περαιρτέρω.

Η… ξεχασμένη γερμανική αγορά

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαχαραλάμους επανέφερε ένα πάγιο ζήτημα: Την υποαπόδοση της κυπριακής τουριστικής εικόνας στη γερμανική αγορά.

«Αν δούμε τα νούμερα της Γερμανίας πριν 25-30 χρόνια, είχαμε όσους Γερμανούς έχουμε σήμερα. Σωστά εντόπισε ο κ. Μιχαηλίδης(σ.σ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ) ότι η εικόνα που έχει η χώρα μας καθορίζεται από την προβολή της».

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Είναι θέμα προσαρμογής του προορισμού στις εν λόγω αγορές. Το να μιλάμε γερμανικά στα ξενοδοχεία, είναι ένα παράδειγμα.. Ή προσαρμοζόμαστε στα θέλω της αγοράς, ή το ξεχνάμε. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην γερμανική αγορά, αλλά να εργαστούμε όλοι οι φορείς συλλογικά», υπέδειξε.

«Η Γερμανία είναι αγορά που ταξιδεύει τη χειμερινή περίοδο. Εμείς τότε είμαστε κλειστοί. Κι αυτό δεν είναι λογικό. Άρα είναι θέμα και προϊόντος και προώθησης», συμπλήρωσε.

Σαφή μηνύματα...

Καταληκτικά ο πρόεδρος του ACTTA έστειλε το μήνυμα πως «αν η Κύπρος θέλει να διατηρήσει και να επεκτείνει τη θέση της στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη, οφείλει να δώσει βαρύτητα στις εμπειρίες, στη διαφοροποίηση ανά αγορά, στην ψηφιακή εικόνα και κυρίως, στη συλλογική στρατηγική».

«Το τουριστικό προϊόν δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Είναι εμπειρία, συνέπεια, και προσαρμογή», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Προχωρούν οι εργασίες για το νέο αρχαιολογικό μουσείο-Το έργο που επανατοποθετεί την Κύπρο στον πολιτιστικό χάρτη
Χ. Παπαχαραλάμπους: Οι προορισμοί των Κυπρίων, τι ζητούν οι ταξιδιώτες και μια...ξεχασμένη αγορά για την χώρα μας
Τα υβριδικά οδηγούν την κούρσα της αγοράς αυτοκινήτων μαζί με τα βενζινοκίνητα-Οι κορυφαίες μάρκες του πρώτου εξαμήνου
Αναβαθμίζεται το παραλιακό πάρκο της τουριστικής περιοχής Πύλας
Έρχονται τρία νέα σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της απασχόλησης με στόχο την εργοδότηση 1.760 ατόμων
Συστάσεις Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή προς τους ταξιδιώτες-Πού να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή
Η δυναμική του τουρισμού μέσα από τους αριθμούς...Οι 4.040.200 αφίξεις και τα έσοδα ύψους €3.209,4 εκ. το 2024
Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το μπαράζ επενδύσεων και η πολλαπλή στόχευση της καθόδου στην Κύπρο
Δυναμική παρέμβαση ACTTA για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Αδιανόητη η λήψη απεργιακών μέτρων»
Τα κριτήρια για τα €4 εκατ. ανά έτος την επόμενη τριετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος