Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το μπαράζ επενδύσεων και η πολλαπλή στόχευση της καθόδου στην Κύπρο

"Μισό απ’ το γάλα το άσπρο βάλθηκε μετά γοργά να πήξει, κι όπως το μάζωξε, το απίθωσε στα τυροβόλια μέσα, το άλλο μισό σε κάδους το ’βαλε να το ’χει για την ώρα που θα δειπνούσε, με το χέρι του ν’ απλώνει και να πίνει".

(Ομήρου "Οδύσσεια", ραψωδία Ι, στίχοι 245-250, μετάφραση των Ι. Κακριδή, Ν. Καζαντζάκη.)

Έτσι περιγράφει ο Όμηρος στην "Οδύσσεια" τον τρόπο που ο Κύκλωπας Πολύφημος παρασκεύαζε άσπρο τυρί από γάλα προβάτων και κατσικιών.

Από αυτή την πλούσια κληρονομιά, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αντλεί έμπνευση η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία Όμηρος της οικογένειας Γιαννίτση, η οποία πήρε την ονομασία της από τον αρχαίο ποιητή.

Φορτσάρει με επενδύσεις και εξαγορές

Με μπαράζ επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, η Όμηρος έχει καταφέρει να συνδέσει την παράδοση με την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία, αποτελώντας πλέον έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους της ελληνικής τυροκομίας διεθνώς, με παρουσία σε περισσότερες από 40 αγορές.

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη στρατηγική επικέντρωση στις εξαγωγές, με το 95% του κύκλου εργασιών της εταιρείας να προέρχεται από διεθνείς πωλήσεις.

Οι αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας αποτελούν βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς για την οικογενειακή γαλακτοβιομηχανία, καλύπτοντας το 45% των συνολικών πωλήσεων, ενώ αγορές στρατηγικής σημασίας είναι και οι αραβικές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, η πρόσφατη εξαγορά της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας A. Hadjipieris Ltd μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Omiros Dairies Cyprus Ltd ισχυροποιεί περαιτέρω το portfolio-και κατ’ επέκταση το εξαγωγικό της αποτύπωμα-, καθώς στο success story της φέτας ΠΟΠ προστίθεται και το ταχέως αναπτυσσόμενο ΠΟΠ χαλλούμι.

Το μεγάλο στοίχημα των 30 εκατ. ευρώ

Η A. Hadjipieris Ltd αποτελεί ιστορική εταιρεία στον κυπριακό χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, ειδικευμένη στην παραγωγή χαλλουμιού και παραδοσιακού πρόβειου γιαουρτιού.

Το επενδυτικό σχέδιο της Όμηρος στην Κύπρο, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ στην πενταετία, αναπτύσσεται σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την άμεση επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της A. Hadjipieris Ltd. Στόχος είναι η παραγωγή 5.500 τόνων ΠΟΠ χαλλουμιού ετησίως, σημαντική αύξηση σε σχέση με τη σημερινή παραγωγική δυναμικότητα.

Η δεύτερη φάση είναι ακόμα πιο φιλόδοξη και προβλέπει την αγορά βιομηχανικής γης και την ανέγερση νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου εντός της επόμενης τριετίας. Η νέα εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 12.000 τόνων χαλλουμιού ΠΟΠ ετησίως, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες χαλλουμιού στην περιοχή.

Τη διεύθυνση του κυπριακού project και τη γενική διεύθυνση της Omiros Dairies Cyprus Ltd έχει αναλάβει ο Ιωάννης Μπίλλης, στέλεχος με εξειδικευμένη εμπειρία στη γαλακτοβιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ας σημειωθεί ότι το χαλλούμι αποτελεί το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, με αυξανόμενη διεθνή ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024, οι εξαγωγές χαλλουμιού έφτασαν τους 42.427 τόνους με αξία 324 εκατ. ευρώ, έναντι των 39.078 τόνων του 2023 με αξία 315 εκατ. ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά, απορροφώντας το 45% των εξαγωγών (περισσότερους από 18.000 τόνους), ενώ ακολουθεί η Σουηδία με 3.247 τόνους (9% των συνολικών εξαγωγών).

Πολλαπλή στόχευση

Η στρατηγική σημασία της εξαγοράς της A. Hadjipieris Ltd, που σηματοδοτεί την προσθήκη τρίτης παραγωγικής μονάδας-της πρώτης εκτός των ελληνικών συνόρων-στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, είναι πολλαπλή.

Πρώτον, η Όμηρος αποκτά πρόσβαση στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, ενός προϊόντος με αυξανόμενη ζήτηση.

Δεύτερον, η παρουσία στην Κύπρο διευρύνει τον ρόλο της εταιρείας διεθνώς, καθώς εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο, καθετοποιημένο και εξαγωγικά προσανατολισμένο οργανισμό στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας που τιμούν τη μεσογειακή διατροφική κληρονομιά.

Τρίτον, η εταιρεία διαφοροποιεί τη γεωγραφική της βάση, ισχυροποιώντας την παραγωγική της δυναμική.

Αριθμοί που μιλούν από μόνοι τους

Η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους για το 2025, που αντικατοπτρίζουν τη σταθερή αναπτυξιακή φιλοσοφία του ομίλου.

Ο κύριος στόχος είναι η οργανική ανάπτυξη κατά 25%, που βασίζεται τόσο στην επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων όσο και στην είσοδο σε νέες αγορές και κατηγορίες προϊόντων.

Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες αυτής της στρατηγικής.

Ήδη οι νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ενισχύουν τη δυνατότητα παραγωγής και βελτιώνουν την αποδοτικότητα.

Παράλληλα, η είσοδος σε νέες κατηγορίες προϊόντων βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και διευρύνει τη βάση πελατών της.

e3f2f9e3bb46471981959443a5cd7078

Ο Χρήστος Γιαννίτσης, CEO Όμηρος μαζί με τον πατέρα του και πρόεδρο της εταιρείας κ. Γιώργο Γιαννίτση.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική προϊοντική γκάμα της Όμηρος περιλαμβάνει τη φέτα ΠΟΠ, η οποία διατίθεται πλέον και σε δύο νέες εκδοχές: Xωρίς λακτόζη, για καταναλωτές με δυσανεξία, και βιολογική, παραγόμενη από πιστοποιημένο βιολογικό γάλα. Στην premium σειρά της εταιρείας ξεχωρίζει η βαρελίσια φέτα, ενώ η εταιρεία προσφέρει επίσης τυριά σχάρας και baking cheese με ελληνικά βότανα.

Η σταθερή ανάπτυξη της οικογενειακής γαλακτοβιομηχανίας αποτυπώνεται στα οικονομικά της μεγέθη, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται από 52,99 εκατ. ευρώ το 2022 σε 72,35 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 100 εκατ. ευρώ το 2024.

Η παραγωγική δυναμικότητα παρουσιάζει εξίσου εντυπωσιακή πορεία, με τον όγκο παραγωγής να φτάνει τα 9,53 εκατ. κιλά το 2023, ενώ οι εξαγωγές ανέρχονται σε 8,80 εκατ. κιλά.

Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 18,53%. Τα EBITDA έφτασαν τα 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38,12%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 23,3%, φτάνοντας τα 3,62 εκατ. ευρώ.

Επενδύοντας στον Έλληνα παραγωγό

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής γάλακτος που εκτείνεται σε βασικές γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, εξασφαλίζοντας ετησίως πάνω από 45.000 τόνους πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας.

Το δίκτυο περιλαμβάνει υποσταθμούς σε Λειβαδιά, Αγρίνιο, Τρίπολη, Κρήτη και Νάξο, καθώς και τον σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, που εξαγοράστηκε από τη ΔΕΛΤΑ το 2023 και μετά την πλήρη ανακαίνισή του έχει εξελιχθεί σε μια πρότυπη εγκατάσταση μηδενικών εκπομπών με απόλυτη αυτονομία.

Αυτό το εκτεταμένο δίκτυο δεν αποτελεί απλώς μια λειτουργική αναγκαιότητα, αλλά τη βάση για τη δημιουργία μακροχρόνιων συνεργασιών με τους κτηνοτρόφους.

Η Όμηρος παρέχει στους συνεργάτες παραγωγούς-2.500 πιστοποιημένες φάρμες-σταθερές τιμές αλλά και τεχνική υποστήριξη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής και στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Επενδύσεις στη βιωσιμότητα και την τεχνολογία

Η Όμηρος έχει τοποθετήσει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχειρηματικής της στρατηγικής, με σημαντικές επενδύσεις που αποδεικνύουν τη δέσμευσή της στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Το 2024 η εταιρεία εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 2 MW στις στέγες των εργοστασίων της, μια επένδυση που μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή μονάδας βιοαερίου ισχύος 2,5 MW, μια πρωτοποριακή κίνηση που αξιοποιεί τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή ενέργειας.

Η ανανέωση του στόλου με οχήματα Euro 6 και η λειτουργία του σταθμού μηδενικών εκπομπών στη Συδινή Ξάνθης συμπληρώνουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Το 2024 οι συνολικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και βιωσιμότητα ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ η θυγατρική της, ΑΓΚΡΟΛΑΚΤ, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα των ζωοτροφών υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας.

Με τους ανθρώπους στο επίκεντρο

Παράλληλα, η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής φιλοσοφίας της Όμηρος. Η εταιρεία δεν περιορίζεται στη χορηγία, αλλά αντιμετωπίζει τη συμβολή της στην κοινωνία ως στρατηγική επένδυση στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάθεση 130.000 ευρώ για την ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, μια επένδυση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία υποστηρίζει συστηματικά σχολεία, κοινωνικά συσσίτια, αθλητικά σωματεία και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η συνταγή επιτυχίας

Η οικογένεια Γιαννίτση παρασκευάζει εδώ και πέντε γενιές τυροκομικά προϊόντα εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας, διατηρώντας παραδοσιακές τεχνικές που έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά. Η επίσημη ίδρυση της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος το 1984 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας σηματοδότησε τη μετάβαση από την παραδοσιακή οικογενειακή παραγωγή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια η εταιρεία εστίασε στην παραγωγή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), κατανοώντας τη μοναδικότητα και τη διεθνή απήχηση των ελληνικών τυριών.

Η πρώτη μεγάλη καμπή ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η εταιρεία άρχισε τις πρώτες εξαγωγές στην Ευρώπη. Αυτή η στρατηγική επιλογή απέδωσε καρπούς, καθώς η ζήτηση για αυθεντικά ελληνικά προϊόντα άρχισε να αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές.

Η Όμηρος επένδυσε συστηματικά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και στην τεχνολογία, διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων. Αυτός ο συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας αποτέλεσε τον πυρήνα της επιχειρηματικής φιλοσοφίας της εταιρείας.

Σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας Γιαννίτση, υπό την ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γιαννίτση, διοικεί έναν διεθνή όμιλο, με παρουσία σε περισσότερες από 30 αγορές.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να διατηρήσει τον οικογενειακό χαρακτήρα, με τον Γεώργιο Γιαννίτση και την Ευθυμία Μπάκα-Γιαννίτση να κατέχουν από 50% των μετοχών.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το μπαράζ επενδύσεων και η πολλαπλή στόχευση της καθόδου στην Κύπρο
Τα κριτήρια για τα €4 εκατ. ανά έτος την επόμενη τριετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος
PAPAFiLiPOU Forest Fruit Frozen Yogurt: Θα το αγαπήσεις!
Σκλαβενίτης: Μοντέλο εργοδότη με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία
Ενσωματώνει τις διαπιστώσεις της ερευνητικής για τους takata το Υπ. Μεταφορών-Οι ενέργειες στις οποίες προχωρεί
Η παρέμβαση στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και οι διμερείς επαφές Παπαναστασίου στην Κοπεγχάγη
Lidl Κύπρου: Αναδεικνύει τη δέσμευσή της στην τοπική ποιότητα μέσα από μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία ΓΑΛΠΟ
Το πλήρως ανακαινισμένο Holland & Barrett στο Metropolis Mall και η καινοτόμα προσθήκη του νέου καταστήματος
Μάριος Αντωνίου: Το ασταθές περιβάλλον, η αγορά που σφύζει εν μέσω εκπτώσεων και οι κατασχέσεις fake labubu
Στην Κοπεγχάγη για τη άτυπη σύνοδο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας ο Γιώργος Παπαναστασίου