Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
InBusinessNews 10:27 - 18 Ιουλίου 2025

Ενεργό και συντονιστικό ρόλο στις πολιτικές διαβουλεύσεις του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. για θέματα Έρευνας διαδραμάτισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Ιουλίου στην Κοπεγχάγη, ασκώντας καθήκοντα rapporteur. Στο περιθώριο των εργασιών, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μάλτας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν η προσπάθεια για μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την προώθηση κρίσιμων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί, καθώς και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 10ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP10) για την Έρευνα και της Καινοτομία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου.
Η Κύπρος επανέλαβε την ετοιμότητά της να στηρίξει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών σε κρίσιμες τεχνολογίες, με έμφαση σε κοινές υποδομές που εξυπηρετούν στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε., όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Τονίστηκε η ανάγκη απλοποίησης του πλαισίου πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ιδίως για startups και στρατηγικούς τομείς, καθώς και η σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και της καλλιέργειας ταλέντου σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, η Κύπρος χαιρέτισε τη φιλόδοξη προσέγγιση και τη συνεκτική αρχιτεκτονική του προγράμματος ως ισχυρή βάση για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη σημαντική αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού – σχεδόν διπλάσιο, στα 175 δισ. ευρώ για την περίοδο 2028–2034 – καθώς και για την τριπλάσια ενίσχυση του σκέλους που αφορά την εμπορική αξιοποίηση και αξιοποίηση της έρευνας (valorisation), στοιχείο που αντανακλά τη στρατηγική στροφή προς την ενίσχυση της καινοτομίας και της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόθεση για απλοποίηση των διαδικασιών, ιδιαίτερα για τη διευκόλυνση της συμμετοχής επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος “Widening”, η Κύπρος τάxθηκε υπέρ της συνέχισης στοχευμένης ενίσχυσης των λιγότερο ανεπτυγμένων οικοσυστημάτων καινοτομίας για την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υφυπουργός είχε σειρά επαφών με τους ομολόγους του από Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Εσθονία όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας, αλλά και θέματα που αφορούν ευρύτερα τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Μάλτας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας.
Το Μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.
Παράλληλα, τίθενται οι βάσεις για συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των οικοσυστημάτων των δύο χωρών, με έμφαση σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως οι θαλάσσιες και διαστημικές τεχνολογίες, η ψηφιακή καινοτομία, η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και η έξυπνη μεταποίηση.