Hope For Children: Ανακοίνωσε τη λειτουργία θερινού σχολείου για 3η συνεχή χρονιά
Δελτίο Τύπου 10:14 - 18 Ιουλίου 2025

Ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, υλοποιεί για 3η συνεχή χρονιά το «Θερινό σχολείο», μέσω του οποίου έφηβοι και έφηβες από διάφορες κοινωνικές ομάδες ενισχύουν τις ηγετικές, επικοινωνιακές και οργανωτικές τους δεξιότητες, την κριτική σκέψη αλλά και τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν τη προστασία των παιδιών.
Το θερινό σχολείο Λευκωσίας που φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τα παιδιά που συμμετείχαν να έχουν γεμίσει τις καλοκαιρινές τους αποσκευές με νέες γνώσεις, εμπειρίες και φίλους.
Συνεχίζουμε δυναμικά από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025 με την διεξαγωγή του στη Λεμεσό. Στην επαρχία Λεμεσού το θερινό σχολείο θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Δημοτικές Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας» με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Andrey & Julia Dashin.
Η συμμετοχή όλων των παιδιών είναι δωρεάν. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσφέρονται στα παιδιά σνακ και μεσημεριανό γεύμα.
Η εκτελεστική διευθύντρια του Hope For Children, κα Άντρια Νεοκλέους μεταξύ άλλων αναφέρει «είναι καθοριστικό οι αυριανοί ενήλικες να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και να διαθέτουν τη γνώση και τις δεξιότητες για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να υποστηρίζουν τους άλλους.
Προγράμματα πρόληψης όπως αυτό δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν θετικές δεξιότητες και να εξελιχθούν σε υγιείς πολίτες. Τα εφοδιάζουμε με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορούν να προστατευτούν από καταστάσεις όπως η βία, ο εκφοβισμός, η κοινωνική απομόνωση κ.ά., αλλά και να σταθούν δίπλα σε συνομηλίκους τους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Andrey & Julia Dashin για τη στήριξή του στην υλοποίηση αυτής της δράσης».
Εκ μέρους του Ιδρύματος Andrey & Julia Dashin, ο κ. Andrey Dashin δήλωσε: «Η υποστήριξη του Θερινού Σχολείου Νέων Πρεσβευτών αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς.
Εξοπλίζοντας τους νέους με τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως ο εκφοβισμός, ο ρατσισμός και η ανισότητα, συμβάλλουμε στην καλλιέργεια μιας πιο περιεκτικής και συμπονετικής κοινωνίας.
Πιστεύουμε στη δύναμη των νέων να ηγηθούν θετικών αλλαγών και τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες πρωτοβουλίες, επειδή η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος ξεκινά με τα βήματα που κάνουμε σήμερα».
Οι συμμετέχοντες ηλικίας 12 με 15 χρονών μέσα από συζητήσεις και δραστηριότητες αναλύουν διάφορα ζητήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός, η αποδοχή και η μοναδικότητα της διαφορετικότητας, η ρητορική μίσους κατά των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και η έμφυλη βία.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα μαθαίνουν παίζοντας και ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικά παιχνίδια, εικαστικές δράσεις, καθώς και δραστηριότητες STEAM που καλλιεργούν τη φαντασία, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη.
Το καλοκαιρινό μας ταξίδι θα ολοκληρωθεί με δυο μοναδικές για τα παιδιά εμπειρίες. Επίσκεψη των παιδιών στο “Paradox Museum” και φιλοξενία του αθλητικού σωματείου “Ifestos Sports Club”, όπου τα παιδιά θα συζητήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για αυτούς στον αθλητισμό.
Η εμπειρία θα ολοκληρωθεί με παιχνίδι καλαθοσφαίρισης σε τροχοκαθίσματα για όλους τους συμμετέχοντες με σκοπό την κατανόηση, αποδοχή και ανάπτυξη της ενσυναίσθησης απέναντι σε άτομα με αναπηρίες.
Με την ολοκλήρωση του καλοκαιρινού προγράμματος όλοι οι συμμετέχοντες που το επιθυμούν, έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια των νεαρών πρεσβευτών του Οργανισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τις εκπαιδεύτριες του προγράμματος, Άννα Χαραλάμπους στο charalambous.a@uncrcpc.org και Εύη Νεοκλέους στο neocleous.e@uncrcpc.org ή καλέστε στο 22103234.