Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
InBusinessNews 09:06 - 16 Ιουλίου 2025

Σημαντική επιτυχία για την Κύπρο αποτελεί η υπερψήφιση με ποσοστό 77% της έκθεσης του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση εγκρίθηκε στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων για την απλούστευση της φορολογικής συμμόρφωσης και την εξάλειψη διοικητικών εμποδίων στην εσωτερική αγορά.
Η εφαρμογή τους αναμένεται να μειώσει το οικονομικό κόστος συμμόρφωσης, το οποίο, ιδίως για τις ΜμΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 30% των καταβληθέντων φόρων.
Παράλληλα, οι προτάσεις θα διευκολύνουν τις κυβερνήσεις στη φορολογική είσπραξη και διαχείριση, συμβάλλοντας στη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και στην κινητοποίηση πρόσθετων πόρων για επενδύσεις από τα κράτη σε άλλους τομείς.
Οφέλη για την Κύπρο
Η υπερψήφιση της έκθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, καθώς ενσωματώθηκαν σημαντικές προτάσεις οργανωμένων φορέων, ενισχύοντας την παρουσία και τις θέσεις της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η φορολογική απλοποίηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ελκυστικότητα των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων της χώρας μας, ως επενδυτικούς προορισμούς, να μειώσει το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις και να συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
«Η παρούσα έκθεση ζητά ένα απλούστερο, διαφανέστερο και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο στην ΕΕ, το οποίο θα μειώνει την πολυπλοκότητα και τον διοικητικό φόρτο, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά μας. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων και παγκόσμιου ανταγωνισμού, η απλούστευση του φορολογικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλα.
Κύριοι άξονες της έκθεσης:
- Φορολογία και Επιχειρηματικό Περιβάλλον: Απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών και μείωση κόστους συμμόρφωσης, με έμφαση στις ΜμΕ και αναφορά στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας.
- Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη: Προώθηση της διαφάνειας, της συνέπειας στην εφαρμογή κανόνων και της απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών.
- Απλοποίηση και Ψηφιοποίηση Φορολογίας: Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και τεχνητής νοημοσύνης για μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών, ειδικά στον ΦΠΑ.
- Φορολογικά εμπόδια στην Ενιαία Αγορά: Χαρτογράφηση και άρση των φορολογικών εμποδίων που περιορίζουν τις επενδύσεις και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε.
- Διασυνοριακή Φορολογία: Ενίσχυση της φορολογικής στήριξης της κινητικότητας εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
- Φορολογία και Καινοτομία: Στήριξη της έρευνας και καινοτομίας μέσω στοχευμένων φορολογικών κινήτρων.
Η έκθεση αναμένεται να τεθεί προς τελική ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.