Γ. Τσακκιστός: Δεν έχει βοηθήσει τους καταναλωτές το «e-kalathi»... Γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής αναθεώρησης τιμών
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 06:30 - 16 Ιουλίου 2025

Χαμηλής αποτελεσματικότητας και χρηστικότητας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η ψηφιακή πλατφόρμα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή «e-kalathi», καθώς εκτός από τους καταναλωτές και τις υπεραγορές, δεν άφησε ικανοποιημένους ούτε τους προμηθευτές προϊόντων.
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης (ΣΠΠΕΚ), Γιώργος Τσακκιστός ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και σύγκρισης τιμών καταναλωτικών προϊόντων, μέσω των διαβουλεύσεων των τελευταίων ετών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων συνδέσμων.
«Μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση τις απόψεις μας για τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης», επισήμανε σχετικά, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής η πλατφόρμα δεν φαίνεται να έχει συμβάλει καταλυτικά στην ενημέρωση του καταναλωτή και στην αποτελεσματική εξοικονόμηση κόστους μέσω έξυπνων και συμφερουσών αγορών, που ήταν ο βασικός της στόχος.
Δεν υπάρχει δυνατότητα για μαζική αναθεώρηση τιμών-«Θα ήταν σαν να αισχροκερδούσαμε»
«Βάσει των δεδομένων που γνωρίζω και χωρίς να είμαι απόλυτος δεν βλέπω να έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τον καταναλωτή εξού και, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός των πολιτών που έχουν κατεβάσει την εν λόγω εφαρμογή στα κινητά τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακκιστός.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης εκφράζει την εκτίμηση ότι το «e-kalathi» δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα τον καταναλωτή.
«Αποσπασματικά και ανά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στη σύγκριση τιμών σε κάποια μεμονωμένα προϊόντα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, δηλαδή μια μαζική αναθεώρηση τιμών», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει η εν λόγω δυνατότητα.
«Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, της μαζικής αναθεώρησης τιμών, διαφορετικά θα φαινόταν ότι όλοι μας αισχροκερδούσαμε εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Τσακκιστός.
- Διαβάστε εδώ: Δυσαρεστημένοι με το e-kalathi οι καταναλωτές… «Κατώτερο των προσδοκιών, περιορισμένη η χρησιμότητά του»
- Διαβάστε εδώ: Α. Χατζηαδάμου: Πιέσεις στην αγορά λόγω «e-kalathi»-Παρέμβαση που δημιούργησε προβλήματα σε συγκεκριμένες υπεραγορές
- Διαβάστε εδώ: M. Αντωνίου: Γιατί το «e-kalathi» δεν οδηγεί στη φθηνότερη υπεραγορά-Η ατυχής επιλογή προϊόντων και η πρώτη αποτίμηση
Ανταγωνισμός υπάρχει και μεταξύ υπεραγορών, αλλά και προμηθευτών
Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο εξακολουθεί να υφίσταται ανταγωνισμός στην αγορά, ο πρόεδρος του ΣΠΠΕΚ υπέδειξε ότι ο ανταγωνισμός υπήρχε, υπάρχει και λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
«Ο καθένας προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προωθήσει τα προϊόντα του και να τα πουλήσει στην αγορά σε τιμές βάσει των δυνατοτήτων του. Και αυτό δημιουργεί ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή, ο οποίος λειτουργεί τόσο μεταξύ των προμηθευτών όσο και ανάμεσα στους λιανέμπορους», σημείωσε ο κ. Τσιακκιστός.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης όσο και οι σύνδεσμοι υπεραγορών και λιανεμπόρων, κατά τις διαβουλεύσεις τους με την κυβέρνηση πριν το λανσάρισμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και σύγκρισης τιμών, διεμήνυαν ξεκάθαρα ότι ανέκαθεν υπήρχε ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο τροφίμων, έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της αγοράς, με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.