Powered by

Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων

Την πτωτική πορεία της συνέχισε και τον Μάιο η ανεργία στην Κύπρο, η οποία πλέον άρχισε να σταθεροποιείται σε τετραψήφιο αριθμό μετά από πολλά χρόνια, στοιχείο που καταδεικνύει και επιβεβαιώνει την σημαντική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που οδηγεί στη δημιουργία νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, τον Μάιο ο αριθμός των άνεργων νέων -ηλικίας έως 29 έτη- περιορίστηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 άτομα και συγκεκριμένα στα 962 άτομα, μία επίδοση την οποία χαιρέτισε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαΐου ανήλθε σε 7.378 άτομα, ενώ με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο μειώθηκε ελαφρώς σε 9.708 άτομα, σε σύγκριση με 9.729 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024 καταγράφηκε μείωση κατά 781 άτομα ή 9,6%, η οποία αποδίδεται κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των κατασκευών, της εκπαίδευσης, της μεταποίησης, καθώς και στη μείωση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Η χαρτογράφηση της ανεργίας

Το InBusinessNews με αφορμή τα πιο πάνω στοιχεία, ανέτρεξε στη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με την ανεργία και προβαίνει σε χαρτογράφηση της ανεργίας στην Κύπρο, καταγράφοντας τους τομείς και τα επαγγέλματα με την υψηλότερη ανεργία σήμερα, καθώς και άλλα δημογραφικά στοιχεία σχετικά με τους ανέργους στην χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία ανά οικονομική δραστηριότητα-τομέα, με βάση τα στοιχεία ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών με 1.400 ανέργους.

Ακολουθεί ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 934 ανέργους και ο τομέας των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων με 754 ανέργους.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο τομέας της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης με 658 ανέργους και στην πέμπτη ο τομέας της μεταποίησης με 458 ανέργους.

Πιο κάτω, ο αριθμός των ανέργων ανά τομέα:

ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Επαγγελματική δραστηριότητα

Όσον αφορά τον αριθμό των ανέργων ανά επαγγελματική κατηγορία, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων συγκεντρώνεται στην κατηγορία των υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλητών με 1.749 ανέργους.

Ακολουθούν οι γραφείς, δακτυλογράφοι και ταμίες με 1.402 ανέργους, οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί με 1.307 ανέργους και οι καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες με 895 ανέργους.

Απ’ εκεί και πέρα, 620 άνεργοι ανήκουν στην κατηγορία των τεχνικών βοηθών, 516 στην κατηγορία των διευθυντών και διοικητικών λειτουργών, 339 στην κατηγορία τεχνιτών παραγωγής, 194 στην κατηγορία χειριστών μηχανών και συναρμολογητών, 41 είναι στρατιωτικοί και 18 γεωργοί και ειδικευόμενοι γεωργικοί εργάτες, ενώ 297 είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Επίπεδο μόρφωσης, ηλικία και φύλο

Αναφορικά με την ανεργία ανά μορφωτικό επίπεδο, βάσει των στοιχείων, οι περισσότεροι άνεργοι είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα:

  • Χωρίς μόρφωση: 36
  • Στοιχειώδης εκπαίδευση: 979
  • Μέση Γενική Εκπαίδευση: 2.436
  • Μέση Τεχνική Εκπαίδευση: 510
  • Ανώτερη Εκπαίδευση: 3.417

Ανά ηλικιακή ομάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Κάτω των 20 ετών: 14
  • 20-24 ετών: 223
  • 25-29 ετών: 725
  • 30-39 ετών: 2.182
  • 40-49 ετών: 1.800
  • 50-59 ετών: 1.508
  • 60-64 ετών: 837
  • 65 ετών και άνω: 89

Σε επίπεδο επαρχιών, οι περισσότεροι άνεργοι έχουν δηλωθεί στην επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα:

  • Επαρχία Λευκωσίας: 2.654
  • Επαρχία Λεμεσού: 2.159
  • Επαρχία Λάρνακας: 1.215
  • Επαρχία Πάφου: 908
  • Επαρχία Αμμοχώστου: 442

Αναφορικά με το φύλο των ανέργων, οι 3.187 άνεργοι ήταν άνδρες και οι 4.191 γυναίκες.

Διάρκεια ανεργίας

Σε σχέση με τη διάρκεια της ανεργίας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πλειοψηφία αυτών είναι εκτός της αγοράς εργασίας από 15 ημέρες έως και τρεις μήνες. Ειδικότερα:

  • Μέχρι 15 ημέρες: 756
  • 15 ημέρες-3 μήνες: 2.649
  • 3-6 μήνες: 1.686
  • 6-12 μήνες: 1.366
  • 12 μήνες και πάνω: 921

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Ο γεωργικός τομέας έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του στις κρίσεις-Πρέπει να προστατευθεί
Ν. Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός εταίρος για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό πανεπιστημιακό κέντρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων
Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Στην παράταση το μέλλον της...καυτής πΑΤΑτας-Κλειστά χαρτιά από Παναγιώτου, αναμονή από κοινωνικούς εταίρους
Αυστηρό μήνυμα Χριστοδουλίδη για τον φορολογικό μετασχηματισμό-«1η Ιανουαρίου απαρέγκλιτα, καμία παρέκκλιση»
Προτεραιότητες κυπριακής Προεδρίας και διμερής συνεργασία σε επίσημη επίσκεψη Κεραυνού στην Αθήνα
Ενστάσεις επί των φορολογικών κινήτρων για το brain gain... Ζητούν διευκρινήσεις για το τι συνιστά «ταλέντο»
Διεκδικεί με ποινικές διώξεις φόρους ύψους €25 εκατ. από την Blue Ocean Yacht Management του Αμπράμοβιτς η Κ.Δ.
Α. Γρηγορίου: Σημαντική η συμβολή της παραγωγής ντομάτας στην αγροτική οικονομία-Αγγίζει τα €14 εκατ.