Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για συγκράτηση τιμών μετά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού ο Παπαναστασίου

Την ελπίδα ότι η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ), η οποία ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου, θα σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

«Τούτη η Κυβέρνηση και τούτο το Υπουργείο κατάφερε, μετά από πολλά χρόνια και με πάρα πολλές προσπάθειες, να ανοίξει αυτή την αγορά, κατάφερε να οργανώσει το σύστημα ώστε να μπορεί η ΡΑΕΚ να πάρει την απόφαση ότι την ανοίγει 15 του Σεπτεμβρίου με εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου», υπογράμμισε.

«Ευελπιστώ ότι η ανταγωνιστική αγορά θα σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω για τον λόγο ότι οι παραγωγοί από ΑΠΕ θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν περισσότερο στο μείγμα ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα θα προσπαθήσουν να πάρουν οικιακούς πελάτες και όχι μόνο τους μεγάλους εμπορικούς όπως βολεύει τον παραγωγό», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι οι τοποθετήσεις του «γύρω από το θα αναμένουμε την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί είναι γεγονός και δεν έχει να κάνει καθόλου με το μοντέλο εφαρμογής της, διότι το μοντέλο εφαρμογής της είναι απόφαση ευρωπαϊκή και όλα τα κράτη την έχουν ακολουθήσει έκτοτε πλην ενός».

Πρόσθεσε ότι θα αναμένει να δει δείγμα γραφής μετά την 1η Οκτωβρίου σε σχέση με τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων στην αγορά για να τοποθετηθεί επίσημα.

Σε σχέση με το ερώτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, να τεθεί πλαφόν στις τιμές τους πρώτους μήνες, για αποφυγή εκτίναξης των τιμών προς τα πάνω, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι είναι σωστή η τοποθέτηση και «είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η εισήγηση του προς όλους είναι «να περιμένουμε να δούμε τις συμπεριφορές των αγορών, να μην κάνουμε προετοιμασίες ως να περιμένουμε αυξήσεις» και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει κάποιες σκέψεις σε σχέση με μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν επί τούτου, αλλά είναι «πιο σωστό να δούμε τις συμπεριφορές» της ΑΑΗ.

Δειτε Επισης

Πιεσμένο το αποθεματικό της ΑΗΚ-Χρειάζεται δάνειο για τις αναπτυξιακές της επενδύσεις
CPT: Σε λειτουργία ο πρώτος στο είδος του φωτοβολταϊκός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για συγκράτηση τιμών μετά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού ο Παπαναστασίου
Γιώργος Παπαναστασίου για GSI-Οικονομικά, τεχνικά και γεωπολιτικά ζητήματα...«Να μείνουμε μέχρι εκεί»
Σε ασιατικές χώρες το 84% του πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ-Τι θα συμβεί σε περίπτωση κλεισίματος
Γ. Παπαναστασίου: Στο Υπουργικό η Εθνική Στρατηγική για υδρογόνο-Καίριας σημασίας η διασφάλιση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών
Goldman Sachs: Πιθανότητα για ακόμα υψηλότερες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Πετρέλαιο: Άλμα έως και 5,7% στις τιμές-Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Άκης Έλληνας: Μια επένδυση εκατ. στη δίνη της αβεβαιότητας για το φυσικό αέριο-«Οι τράπεζες θέλουν να γνωρίζουν»
Βλέπει προσωρινή άνοδο στις τιμές των καυσίμων ο Παπαναστασίου-Θα παρέμβει αν δει...περιέργες μετακινήσεις