powered by

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων

Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίσει να προχωρήσει σε διαφοροποίηση των επιτοκίων στους επόμενους έξι μήνες, πιθανότατα θα πρόκειται για μείωση, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έδωσε σήμα παύσης στην χαλάρωση της πολιτικής της αυτόν τον μήνα, παρά τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει προσωρινά κάτω από τον στόχο του 2% λόγω του ισχυρού ευρώ και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι το περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού, που υπήρχε πριν από την πανδημία, θα μπορούσε να επιστρέψει.

«Εκτός από ένα σημαντικό εξωγενές σοκ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων στρατιωτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, εάν η νομισματική πολιτική κινηθεί τους επόμενους έξι μήνες, θα μπορούσε να είναι περισσότερο προς την κατεύθυνση της προσαρμογής προς τα κάτω», είπε ο κ. Βιλροΐ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στην Ιταλία.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7% την Παρασκευή, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα πρωτοφανές κύμα αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν, ωθώντας την Τεχεράνη να εκτοξεύσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο κ. ντε Γκαλό, ο οποίος είναι επίσης Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί την κατάσταση για ενδείξεις διάχυσης των τιμών ενέργειας στον υποκείμενο πληθωρισμό και στις ευρύτερες προσδοκίες για τις τιμές, κάτι που θα μπορούσε να την ωθήσει σε ανάλογη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί από τα πρόσφατα χαμηλά πριν από την κίνηση του Ισραήλ κατά του Ιράν, η ισχύς του ευρώ βοηθά στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου στην Ευρώπη.

Μια ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ κατά 10% αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές την πληθωριστική επίδραση από μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10 ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Βιλροΐ.

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις της αγοράς υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ αντί να τον υπερβεί, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα επιστρέψει στον στόχο το 2027 εν μέρει λόγω της εισαγωγής νέου συστήματος εμπορίας εκπομπών ρύπων.

«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ευέλικτοι, σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις μας», υπογράμμισε ο κ. ντε Γκαλό.

Δειτε Επισης

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση
Επαναπροσδιορίζει την πρόσβαση στις επενδύσεις στην Κύπρο η Sophic-Ξεπερνά τα €100 εκατ. σε συνολικές αγορές