Χρυσήλιος Πελεκάνος: Τι έρχεται να κάνει η Drone Destination στην Κύπρο και ο στόχος για απευθείας πτήσεις με Ινδία

«Ως πύλη για εγκατάσταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο βλέπουν την Κύπρο οι ινδικές εταιρείες που έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται στην Κύπρο και αυτό μας κάνει πάρα πολύ αισιόδοξους για το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Χρυσήλιος Πελεκάνος, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τις προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για προσέλκυση σημαντικών ινδικών εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας και του τουρισμού, αλλά και σε καινοτόμους τομείς, όπως αυτός των drones.

Ο τομέας των drones

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε σε ινδική εταιρεία(σ.σ. Drone Destination), η οποία μέσω της δημιουργίας θυγατρικής της στην Κύπρο, θα ασχοληθεί με τον τομέα των drones στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

«Σε αυτό το στάδιο η δραστηριοποίηση της εταιρείας δεν θα αφορά την αμυντική βιομηχανία, αλλά άλλες εφαρμογές και συγκεκριμένα στον τομέα της γεωργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ναυτιλίας, οι οποίοι είναι ζωτικοί τομείς για την κυπριακή οικονομία», διευκρίνισε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος, η εν λόγω εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και αθλητικών δραστηριοτήτων που αφορούν την χρήση drones, και για το σκοπό αυτό είναι σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, για να εξευρεθούν οι απαραίτητοι χώροι.

«Και στον τομέα της τεχνολογίας δύο σημαντικές εταιρείες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (σ.σ. LTIMindtree και Voicing.AI) εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο για κέντρα ΤΝ. Είναι ένας τομέας από τον οποίο η κυπριακή οικονομία έχει πολλά οφέλη να αποκομίσει από την εγκατάσταση αυτών των εταιρειών στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο ινδικός κολοσσός του τουρισμού και οι απευθείας πτήσεις

Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, ο Χρυσήλιος Πελεκάνος αναφέρθηκε στην εγκατάσταση της βάσης ενός ινδικού κολοσσού στην Κύπρο(σ.σ. Thomas Cook India), ώστε να εξυπηρετεί τους πελάτες του στην Ε.Ε.

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «προσπάθεια μας είναι να εγκαινιαστούν απευθείας πτήσεις από την Κύπρο στην Ινδία».

«Να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, ώστε σύντομα να δημιουργηθεί η απαραίτητη τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών και να δημιουργηθούν απευθείας πτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ινδικές εταιρείες επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην αγορά καινούργιων αεροσκαφών, οπότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Ινδία στην Κύπρο, συμπλήρωσε επί του θέματος.

Η παρουσία κυπριακών επιχειρήσεων στην Ινδία

Ο πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Χρυσήλιος Πελεκάνος, μίλησε και για τον αυξανόμενο αριθμός κυπριακών επιχειρήσεων, οι οποίες βλέποντας τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η ινδική οικονομία, τόσο από πλευράς επέκτασης των δραστηριοτήτων τους όσο και στο πλαίσιο της «εκμετάλλευσης» της ικανότητας του ανθρώπινου δυναμικού της Ινδίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, το τελευταίο διάστημα δημιουργούν βάσεις στην Ινδία για την τεχνολογική αναβάθμιση των δραστηριοτήτων τους.

«Και με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στη συνέργεια και στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, επειδή είναι επάναγκες αυτή η σχέση να είναι αμφίδρομη», υπέδειξε.

Όπως επισήμανε, οι κύριες δραστηριότητες των κυπριακών εταιρειών στην Ινδία είναι στον τομέα της ναυτιλίας και της σίτισης και φιλοξενίας, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής και καφεστιατορίων.

«Κάποιες κυπριακές εταιρείες δραστηριοποιούνται και στον βιομηχανικό τομέα και έχουν αρχίσει να δημιουργούν εργοστάσια στην Ινδία», πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος.

Δειτε Επισης

Συμφωνία επιδότησης για υλοποίηση του συστήματος ETIAS έως το 2029
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Στρατηγική συνεργασία PERHA Group και LAC Leonidas Alexandrou
H λαμπερή βραδιά απονομής των 13ων Invest Cyprus International Investment Awards(video)
Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Ολοκληρώθηκε η καταβολή μερίσματος €0,18 ανά μετοχή
Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αγίου Αθανασίου: Συνάντηση με Green Dot Cyprus-Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία
Πετρολίνα: Σταθερός σύμμαχος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης
NOVARDIA: Η νέα μεσιτική εταιρεία ασφαλίσεων που ιδρύεται με έδρα την Κύπρο-Η αποκλειστική εξειδίκευση
Η PwC Κύπρου τίμησε τις διεθνείς επενδύσεις και τη δυναμική που δημιουργούν για την οικονομία
Π. Ζαφείρης: Ουσιαστικό βήμα και πρόοδος η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τα ξενόγλωσσα προγράμματα