Η λίστα με τα προϊόντα για τα αντίμετρα της Ε.Ε. στις ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ-Προετοιμάζει προσφυγή στον ΠΟΕ
InBusinessNews 16:15 - 08 Μαΐου 2025

Αντίμετρα με δασμούς που μπορούν να επηρεάσουν εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας μέχρι και 95 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων σε βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροπλάνα, οχήματα και ευρύ φάσμα γεωργικών προϊόντων, βάζει στο τραπέζι για ανοιχτή διαβούλευση η Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.
Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοινώνει την πρόθεσή της να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) όσον αφορά τους οριζόντιους «ανταποδοτικούς» δασμούς των ΗΠΑ και τους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ συνεχίζει να παρακολουθεί τους κινδύνους εκτροπής του εμπορίου που λόγω των δασμών μπορεί να στραφεί από τις ΗΠΑ στην αγορά της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Κομισιόν επιμένει πως στόχος παραμένει η διαπραγμάτευση, καθώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν «αν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και την άρση των αμερικανικών δασμών». Επίσης, η προσφυγή στον ΠΟΕ, εφόσον κατατεθεί, θα δώσει δύο μήνες σε ΕΕ και ΗΠΑ να αναζητήσουν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Παράλληλα ωστόσο η ΕΕ έχει στείλει και μηνύματα για τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στις ΗΠΑ για συνεργασία. Την Τετάρτη, ο Επίτροπος Εμπορίου, Μαρός Σέφτσοβιτς ανέφερε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν τα ίδια συμφέροντα στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν καλές συμφωνίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και η διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα θα βοηθήσει στην καθοδήγηση αυτής της αναγκαίας εργασίας», πρόσθεσε.
Ο κατάλογος τον οποίο προτείνει η Κομισιόν αφορά προϊόντα αξίας μέχρι και 95 δισ. ευρώ, με την πλειοψηφία να αφορά βιομηχανικά προϊόντα. Ειδικότερα, η αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων φτάνει στα 6,4 δισ. και τα προϊόντα αλιείας στα 0,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροσκάφη (συνολικής αξίας 10,5 δισ. ευρώ), εξαρτήματα αυτοκινήτων (10,3 δισ.), οχήματα (2 δισ. ευρώ), χημικά και πλαστικά (12,9 δισ.), ηλεκτρονικού εξοπλισμού (7,2 δισ.), προϊόντων στον τομέα της υγείας εξαιρουμένων των φαρμάκων (10 δισ.) και μηχανισμό εξοπλισμό (12 δισ.). Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει τις υπηρεσίες, αν και γενικότερα η Κομισιόν έχει στείλει στο μήνυμα πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι.
Η τελική διαμόρφωση του καταλόγου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ανοιχτής διαβούλευσης που διαρκεί μέχρι τις 10 Ιουνίου, και στη συνέχεια από τη στάση των κρατών μελών.
Δείτε εδώ τη λίστα
Στην πράξη, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για τον κατάλογο εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ ταυτόχρονα η Επιτροπή προχωρεί σε διαβουλεύσεις για την πιθανότητα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε εξαγωγές της ΕΕ, ειδικότερα θραυσμάτων χάλυβα και χημικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ αξίας 4,4 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, μετά την επιβολή των «αδικαιολόγητων και επιβλαβών δασμών» των ΗΠΑ, η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο και της μερικής αναστολής για 90 ημέρες που έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον.
Η δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αν και είναι αναγκαίο μέρος της διαδικασίας δεν σημαίνει πως τα αντίμετρα θα υιοθετηθούν. Όσοι επηρεάζονται από τα πιθανά αντίμετρα μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους μέχρι τις 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τον κατάλογο και θα ζητήσει την γνώμη των κρατών μελών μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας (comitology).
Παράλληλα με τις διαδικασίες για τα αντίμετρα, η ΕΕ έχει την πρόθεση να καταθέσει αίτημα ενεργοποίησης των διαδικασιών επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με αντικείμενου τους καθολικούς λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς και τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ο στόχος της ΕΕ είναι να επαναβεβαιώσει πως οι ενέργειες των ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και πως δεν μπορούν να αγνοούνται μονομερώς από τη Ουάσινγκτον. Μόλις κατατεθεί επίσημα το αίτημα των Βρυξελλών στον ΠΟΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έχουν μέχρι και δύο μήνες για να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εάν οι διαβουλεύσεις αποτύχουν, η ΕΕ θα μπορεί να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει την ουσία της υπόθεσης.
Η Επιτροπή σημειώνει πως συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την πιθανή εκτροπή παγκόσμιων εξαγωγών προς την αγορά της ΕΕ, η οποία μπορεί να προκληθεί από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους για να βρεθούν νέοι προορισμοί για τις εξαγωγές της ΕΕ, και για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης.