Powered by

Πάτησε «γκάζι» η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάρτιο

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο τον Μάρτιο, περίοδο κατά την οποία οι απειλές για νέους δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανόν ενίσχυσαν τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι τομείς που οδήγησαν την άνοδο ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα μηχανήματα.

Σε πιο ήπια βάση τριμήνου, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εντατικοποίηση της δραστηριότητας στον εξαγωγικό τομέα της Γερμανίας, λίγο πριν από την εφαρμογή νέων δασμών από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προκαταβολική ζήτηση για να αποφευχθούν οι επερχόμενοι δασμοί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση.

Ελπιδοφόρες ενδείξεις για τη μεταποίηση

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν τον ίδιο μήνα.

Ταυτόχρονα, έρευνα της S&P Global μεταξύ των υπεύθυνων αγορών δείχνει ότι ο βιομηχανικός τομέας της χώρας αρχίζει να ανακάμπτει από τη μακρά περίοδο ύφεσης που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση για τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Τρίτη.

Ο νέος καγκελάριος έχει υποσχεθεί την επιστροφή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε αναπτυξιακή τροχιά, έπειτα από δύο συνεχόμενα έτη ύφεσης. Το σχέδιό του περιλαμβάνει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ενίσχυση της άμυνας και μείωση της γραφειοκρατίας.

Προκλήσεις στο άμεσο μέλλον

Παρά τις θετικές ενδείξεις, οι εμπορικές αναταράξεις που προκαλούν οι ΗΠΑ επιβαρύνουν την προοπτική για τους επόμενους μήνες. Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ένα ακόμη έτος στασιμότητας πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη το 2026.

Παράλληλα, νέα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 21,1 δις ευρώ τον Μάρτιο, από 18 δις τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας την εικόνα ανθεκτικότητας της εξωτερικής ζήτησης.

Δειτε Επισης

Νέα επίθεση Τραμπ στον πρόεδρο της Fed-«Ο Πάουελ είναι ανόητος»
Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις η Τράπεζα της Αγγλίας-Μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 4,25%
Τραμπ: Ανακοίνωσε «πλήρη και συνολική» εμπορική συμφωνία με Βρετανία-«Μεγάλη τιμή…»
Ολοταχώς για τα $100.000 το Bitcoin-Περιορίζονται οι φόβοι για το εμπόριο
Πάτησε «γκάζι» η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάρτιο
Ανεβαίνει ο χρυσός μετά τα σχόλια Πάουελ για επιτόκια και δασμούς Τραμπ-Άγγιξε τα $3.375
Αγνόησε τις πιέσεις Τραμπ η Fed-Σταθερά τα επιτόκια με «καμπανάκια» για πληθωρισμό και ανεργία
Ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία ο Τραμπ-«Πολύ σημαντική ανακοίνωση σύντομα»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες πριν τους δασμούς Τραμπ
Xρυσός: Υποχωρεί εν αναμονή Fed και συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας στην Ελβετία