Κ. Κωνσταντή: Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα όσο τα αστικά μας κέντρα λειτουργούν ως πάρκινγκ
InBusinessNews 15:42 - 07 Μαΐου 2025

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ όραμα και στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τις πόλεις μας, οργανώνουμε τις μετακινήσεις μας και διαμορφώνουμε τον δημόσιο χώρο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σε Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Ειδικότητας Πολεοδομίας και η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) με τίτλο: «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σαν Βιωματική Εμπειρία».
Η ημερίδα ανέδειξε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό, όπου η βιώσιμη κινητικότητα δεν αποτελεί απλώς τεχνική λύση, αλλά βιωματικό και πολιτισμικό ζητούμενο, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία, την Τρίτη, 6 Μαΐου 2025, και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες του ευρύτερου τεχνικού τομέα, λειτουργούς τοπικής αυτοδιοίκησης, φοιτητές και ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις/εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες:
- Tον Ανδρέα Μαρκίδη, Πολιτικό Μηχανικό και Συγκοινωνιολόγο, Πρόεδρο της Markides Associates και του Academy of Urbanism, με θέμα: «Does Strategy have a role to play in solving everyday challenges?».
- Τον Καθηγητή Βύρωνα Ιωάννου, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, Επικεφαλή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, με τίτλο: «Κινητικότητα και χωροταξικός σχεδιασμός στην Κυπριακή πραγματικότητα».
Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση με τη συμμετοχή των δύο εισηγητών, καθώς και των:
- Κωνσταντίνο Κωνσταντή, Πρόεδρο ΕΤΕΚ
- Ανδρέα Θεοδότου, Γενικό Γραμματέα ΕΤΕΚ & Συντονιστή Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας
- Λώρα Νικολάου, Συντονίστρια Επιτροπής Πολεοδομίας & Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναδεικνύοντας την σημασία της βιώσιμης κινητικότητας. «Δυστυχώς, στη χώρα μας, αναπαράγουμε επί δεκαετίες έναν φαύλο κύκλο: σχεδιάζουμε αποσπασματικά, συχνά με άξονα το ιδιωτικό όχημα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και υποβαθμίζοντας τον δημόσιο χώρο. Αν θέλουμε να τον σπάσουμε, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Μία από τις πιο κρίσιμες είναι η δραματική μείωση των απαιτήσεων για χώρους στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα όσο τα αστικά μας κέντρα λειτουργούν ως πάρκινγκ.
Ο κ. Κωνσταντή αναφέρθηκε σε τρεις εισηγήσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα:
- Δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο θα αποτελεί μηχανισμό χρηματοδότησης παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.
- Έμφαση στη μικροκλίμακα. Στον πολίτη, στη μικροκλίμακα της γειτονιάς, στον δημόσιο χώρο της καθημερινότητας. Η ποιότητα της αστικής εμπειρίας δεν διαμορφώνεται σε μεγάλα έργα, αλλά στις λεπτομέρειες: στο αν μπορείς να κινηθείς με ασφάλεια με τα πόδια ή με ποδήλατο, αν υπάρχει σκίαση, πράσινο, προσβασιμότητα για όλους.
- Επανασχεδιασμός των προτύπων μας, όχι μόνο με τεχνικούς όρους αλλά με ένα νέο αξιακό σύστημα. Ένα σύστημα που τοποθετεί τον άνθρωπο, την υγεία, την προσβασιμότητα, την ισότητα και την κοινωνική συνοχή στο επίκεντρο του σχεδιασμού.
Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντή ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και δη τους ομιλητές και συνεργάτες του Επιμελητηρίου για τη συμβολή τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κ. Ανδρέα Μαρκίδη λέγοντας: «Η αποχώρηση του Ανδρέα Μαρκίδη από το Πολεοδομικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αποτελεί απώλεια. Ο Ανδρέας είναι άνθρωπος με γνώση, συνέπεια και -πάνω απ’ όλα- όραμα, ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη για να κάνουμε τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και ανθρώπινη πολεοδομία».