Πάει Ολομέλεια η πρόταση για εγκλωβισμένους αγοραστές... Αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα
InBusinessNews 15:06 - 07 Μαΐου 2025

Στην Ολομέλεια της Πέμπτης θα κατατεθεί η πρόταση της Επιτροπής Νομικών για να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα με τους εγκλωβισμένους αγοραστές, είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας την πρόθεση να οδηγηθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.
Ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε την υπόεπιτροπή της Επιτροπής Νομικών που συζήτησε το θέμα με το Υπουργείο Εσωτερικών για να βρει λύσεις.
Όπως είπε, με την πρόταση μπαίνουν αυστηροί κανόνες «που θεραπεύουν σε ένα πολύ μεγάλο εύρος αυτό το πρόβλημα που αναφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα θυματοποιημένων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αγόρασαν ένα ακίνητο καλοπροαίρετα, πλήρωναν τις δόσεις τους, πολλοί εξ αυτών το εξόφλησαν πλήρως, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τίτλο ιδιοκτησίας».
Σημείωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα κληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών στην Επιτροπή για να δει «πώς θα επιληφθεί του θέματος που αφορά και στα πολεοδομικά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη έκδοση τίτλου». «Υπάρχουν τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει η εκτελεστική εξουσία και να δώσει λύση και στο συγκεκριμένο πρόβλημα», είπε.
Όπως διευκρίνισε, η πρόταση της Επιτροπής θα κατατεθεί στην αυριανή Ολομέλεια από την Επιτροπή, το θέμα θα συζητηθεί, πιθανώς με παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, την ερχόμενη Τετάρτη και στόχος είναι να ψηφιστεί πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, «γιατί πρέπει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που αδικούνται για πάρα πολλά χρόνια. Βρισκόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις γιατί κάποιοι αποφάσισαν να στείλουν στα δικαστήρια μια συμφωνημένη νομοθεσία από όλα τα μέρη», είπε.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι «έχουμε εργαστεί συστηματικά από το περασμένο καλοκαίρι, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουμε ένα, υποφερτό, έστω, νομοθετικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει εγκλωβισμένους αγοραστές».
Σημείωσε ότι «είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο», αναφέροντας ότι στόχος είναι ο εμπλουτισμός της πρότασης νόμου τις επόμενες εβδομάδες «για να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι σε τίποτα δεν έφταιξαν, αντιθέτως, πληρώνουν αμαρτίες τραπεζών και αφερέγγυων επαγγελματιών ανάπτυξης γης (developers)». Εκτίμησε και ο ίδιος ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, «η οποία σίγουρα θα προσθέσει έναν σημαντικό αριθμό δικαιούχων στον απεγκλωβισμό, στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση επ’ ονόματί τους, εφόσον είναι πραγματικοί δικαιούχοι των ακινήτων τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναφερόμενος στην αποπομπή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της προηγούμενης ρύθμισης, είπε ότι «είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες και διάφοροι άλλοι ανατίναξαν την προσπάθεια, αλλά πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι στα 10 χρόνια που λειτούργησε η νομοθεσία, δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένων αγοραστών δικαιώθηκαν, εν τέλει τιτλοποίησαν και απέκτησαν τη δική τους ουσιαστικά περιουσία». Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας διάλογος με το Υπουργείο Εσωτερικών, τις τράπεζες και τις εταιρείες μη ΑΠΙ. «Εκτιμώ ότι στον βαθμό που δεν υπάρχει συναίνεση, ως Επιτροπή θα προχωρήσουμε αυτόνομα προς εξυπηρέτηση του κοινού καλού των πολιτών. Θα δούμε τη μεγάλη εικόνα και όχι τη μικρή», είπε.
Ο κ. Δαμιανού διευκρίνισε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων αγοραστών «υπερβαίνει τις 10.000, αλλά ο αριθμός που εκτιμάται ότι πιθανόν να τύχει ρύθμισης με τη νέα νομοθεσία που συζητούμε είναι γύρω στις 4.000». Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να ρυθμιστούν και τα πολεοδομικά ζητήματα, «διότι ούτε εκείνα κατά βάση είναι ευθύνη των ιδιοκτητών». «Κυρίως είναι ευθύνη των υπερβάσεων που έκαναν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών «χρονίζει και ομολογουμένως είχε δοθεί μία διέξοδος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο για να αρθεί αυτός ο εγκλωβισμός των αγοραστών έχει καταστεί αντισυνταγματικό με απόφαση του Εφετείου πέρσι τον Ιούνιο».
Πρόσθεσε ότι από τότε μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εσωτερικών, αλλά και του Υπουργείου, «προχωρήσαμε όλοι μαζί να καταθέσουμε προτάσεις κοινές, ούτως ώστε να υπάρξει ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που να μην αντίκειται στο Σύνταγμα από τη μια, αλλά και από την άλλη να προστατεύσει ή να απεγκλωβίσει όσο το δυνατόν περισσότερους αγοραστές και κυρίως να δώσει λύσεις στους δύο βασικούς πυλώνες προβλημάτων που έχουν καταστήσει αυτούς τους ανθρώπους εγκλωβισμένους».
Όπως είπε, από τη μία είναι το γεγονός των επιβαρύνσεων και της ύπαρξης εμπράγματων βαρών πάνω στην περιουσία του εγκλωβισμένου αγοραστή και από την άλλη είναι τα πολεοδομικά αδιέξοδα, τα οποία δημιουργούν αδυναμία στον αγοραστή να προχωρήσει στην εγγραφή και μεταβίβαση του ακινήτου επ’ ονόματί του.