Το επικρατέστερο σενάριο για Fed... Αμετάβλητα για ακόμη ένα μήνα τα επιτόκια
InBusinessNews 18:01 - 04 Μαΐου 2025

Αμετάβλητα αναμένεται, ευρέως, να διατηρήσει, για ακόμη ένα μήνα, τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed ) κατά τη συνεδρία της την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς περιμένει να δει πώς η σταδιακή εφαρμογή των δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει σημαντικούς δασμούς στην Κίνα και χαμηλότερους «βασικούς» δασμούς 10% σε αγαθά από τις περισσότερες υπόλοιπες χώρες, μαζί με δασμούς 25% σε συγκεκριμένα είδη, όπως ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα και το αλουμίνιο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει επίσης αναστείλει την επιβολή υψηλότερων δασμών σε δεκάδες άλλους εμπορικούς εταίρους μέχρι τον Ιούλιο για να τους δώσει χρόνο να επαναδιαπραγματευτούν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι δασμοί που θεσπίστηκαν από τον Ιανουάριο θα ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές και θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - κρατώντας ενδεχομένως τη Fed σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Η Fed πρέπει να είναι πολύ επικεντρωμένη στη διατήρηση του πληθωρισμού, ώστε αυτός να μην αρχίσει να κινείται εκ νόυ προς τα πάνω με πιο επίμονο τρόπο», δήλωσε η Λορέτα Μέστερ, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα, ύστερα από μια δεκαετία, από Πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ.
«Αυτό θα υπονόμευε όλη τη δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια για να μειωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο μεταξύ 4,25% και 4,50% από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον μακροπρόθεσμο στόχο της τράπεζας, του 2%, με το άλλο της μάτι να είναι σταθερά στραμμένο στη διατήρηση της ανεργίας υπό έλεγχο.
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιτύχει αυτόν τον στόχο πριν από την εισαγωγή των δασμών της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» του Τραμπ, ενώ η ανεργία έχει παραμείνει σχετικά σταθερή, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, διάφορα «ηπιότερα» στοιχεία, όπως οι έρευνες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, έχουν υποδείξει μια απότομη μείωση της αισιοδοξίας για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας - και αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
«Το αν η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση ή όχι, είναι δύσκολο να το πούμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε η Μέστερ, πλέον επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικών στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
«Νομίζω ότι η Επιτροπή (νομισματικής πολιτικής της Fed) παραμένει σε καλή κατάσταση εδώ (που διατηρεί τα επιτόκια), και πιθανότατα θα παραμείνει σε αναμονή σε αυτή τη συνεδρίαση», δήλωσε ο Jim Bullard, ο, επί σειρά ετών, πρώην Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις.
«Νομίζω ότι είναι ένα καλό μέρος για να βρίσκονται, ενώ υπάρχει μεγάλη αναταραχή από τον εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε ο Bullard, τώρα πρύτανης της Σχολής Επιχειρήσεων Daniels στο Πανεπιστήμιο Purdue.