powered by

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στις 5 Ιουνίου-Παύση τον Ιούλιο

Μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη εβδομάδα προεξοφλούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε πλειοψηφία άνω του 70% οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στις 5 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πατήσουν «φρένο» στη νομισματική χαλάρωση τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.

Τα μέλη του ΔΣ, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται να συμφωνούν να αφήσουν τα επιτόκια κοντά στο ουδέτερο επίπεδο μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης με σκοπό ούτε να περιορίσουν ούτε όμως και να τονώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε μόλις πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας τους τελευταίους μήνες, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις των τιμών έχουν καταγράψει αύξηση πρόσφατα.

Επίσης, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή δείχνουν αυξητική τάση, ενισχύοντας τα επιχειρήματα κατά της ταχείας μείωσης των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς ή διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25μ.β. στο 2%, σύμφωνα και με τους 81 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters που διενεργήθηκε πριν το αμερικανικό εμπορικό δικαστήριο ακυρώσει την Τετάρτη μεγάλο μέρος των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ σε εισαγόμενα αγαθά.

Oι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Ιούλιο. Παρότι η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει τουλάχιστον μία ακόμη μείωση μετά τον Ιούνιο, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης κίνησης.

Σχεδόν το 45% των οικονομολόγων, 35 από τους 81, δήλωσαν ότι αναμένουν άλλη μία μείωση των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο, ενώ σχεδόν το 30% δήλωσε ότι ο Ιούνιος θα σημάνει το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης.

Οι υπόλοιποι προέβλεψαν δύο ή περισσότερες επιπλέον μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνιο.

Δειτε Επισης

Aύξηση στις καταθέσεις και τα δάνεια τον Απρίλιο-Τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Πανέττα (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά οι μειώσεις επιτοκίων θέλουν προσοχή
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 425.350 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Το Σάββατο το 57ο τακτικό παγκύπριο συνέδριο της ΕΤΥΚ-Η ημερήσια διάταξη
Η Freedom Holding Corp. εντάχθηκε στον διεθνούς κύρους δείκτη Russell 3000®
ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στις 5 Ιουνίου-Παύση τον Ιούλιο
Επίσημο φιρμάνι από Ελληνική...Eurobank η ενοποιημένη τράπεζα με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με Eurobank Κύπρου
Πώς το deal Alpha Bank-UniCredit φέρνει νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες
Διπλασιάζει το ποσοστό της στην Alpha Bank η UniCredit-Πάει για συμμετοχή έως και σχεδόν 30%
Timur Turlov: Η Κύπρος ιδανική ευρωπαϊκή πύλη προς τις παγκόσμιες αγορές για την Freedom Holding Corp.