Ενεργειακή κρίση στην Ινδία-Γιατί κλείνουν μονάδες με φυσικό αέριο

Η Ινδία προχώρησε σε σταδιακή κατάργηση μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 5 γιγαβάτ, καθώς αρκετές εξ αυτών είχαν παραμείνει ανενεργές για χρόνια.

Κάποιες εγκαταστάσεις είχαν ήδη πουλήσει τον εξοπλισμό τους, ενώ άλλες είχαν σκουριάσει σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκαν ακατάλληλες για επαναλειτουργία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο αντιμετωπίζει πολυετή προβλήματα βιωσιμότητας εξαιτίας του υψηλού κόστους, το οποίο έχει καταστήσει τις μονάδες μη ανταγωνιστικές, παρεμποδίζοντας τον στόχο της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει τη συμμετοχή του καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030.

Χαμηλή απόδοση και ελάχιστη αξιοποίηση παραγωγικών μονάδων

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, οι μονάδες φυσικού αερίου λειτούργησαν κατά μέσο όρο στο 14,5% της ισχύος τους, ενώ στη νότια Ινδία, όπου λειτουργούν έργα συνολικής ισχύος 7 GW, η χρησιμοποίηση ήταν κάτω του 4%.

Τον Απρίλιο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς μονάδων φυσικού αερίου ανήλθε σε 20,1 γιγαβάτ, μειωμένη από 25,2 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αρχής Ηλεκτρισμού του υπουργείου Ενέργειας.

Η αποδυνάμωση του τομέα εντείνει τους θερινούς κινδύνους ενεργειακής επάρκειας, ιδίως τις βραδινές ώρες όταν η ηλιακή παραγωγή –που φτάνει τα 107 GW ισχύος– αποσύρεται από το δίκτυο, ενώ η ζήτηση αυξάνεται λόγω χρήσης κλιματιστικών.

Προβλήματα στην Άντρα Πραντές από την κατάρρευση των προμηθειών φυσικού αερίου

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανενεργών μονάδων καταγράφηκε στην πολιτεία Άντρα Πραντές, όπου πολλά έργα εξαρτώνταν από το κοίτασμα KG D6 της Reliance Industries στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν παραγωγή 80 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως, η παραγωγή κορυφώθηκε μόλις στα 55,9 εκατ. κ.μ. το 2011 και στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται ραγδαία.

Το 2019, η παραγωγή κατρακύλησε στο χαμηλό των 0,9 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα, επιφέροντας σοβαρές ελλείψεις στον εφοδιασμό. Παρά την μερική ανάκαμψη των ποσοτήτων, η παραγωγή παραμένει στο μισό των ιστορικά υψηλών επιπέδων, αφήνοντας μεγάλο μέρος της υποδομής ηλεκτροπαραγωγής χωρίς καύσιμο.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τη δομική αδυναμία της Ινδίας να στηρίξει μια ενεργειακή στρατηγική με βάση το φυσικό αέριο, ειδικά καθώς η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Δειτε Επισης

Αύξηση στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από την απόφαση ΟΠΕΚ+
Ενισχύει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Λάρνακας ο ΕΟΑ-Επενδύσεις πέραν των €700.000 σε ΑΠΕ
Ενεργειακή κρίση στην Ινδία-Γιατί κλείνουν μονάδες με φυσικό αέριο
Νέα πτώση 1% στις τιμές πετρελαίου εν αναμονή αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
ΑΗΚ: Δωροκουπόνια €20 σε ευάλωτους καταναλωτές για αγορά λαμπτήρων LED-Η περίοδος ισχύος
Ξανά νερό στ’ αυλάκι του τερματικού…Ο project manager, οι συζητήσεις με VPSM και ο νέος ανάδοχος για τα χερσαία έργα
Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω περικοπών στη Νορβηγία
Πετρέλαιο: Πρώτη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο-Προεξοφλεί αύξηση της προσφοράς η αγορά
Πετρέλαιο: Τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής έφεραν νέα πτώση στις τιμές-Στα $64 το brent
Κόκκινο Βουλής σε ν/σ για αύξηση σε πέντε των μελών της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ