Θέμης Παπαδόπουλος: Ανθεκτικός παρά τις προκλήσεις ο ναυτιλιακός τομέας της Κύπρου-Οι προκλήσεις για τον κλάδο

Την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής για τη διαρκή υποστήριξή τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, εξέφρασε, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της 36ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου(ΚΝΕ) ο απερχόμενος πρόεδρος του επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος.

Παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες αναταραχές-γεωπολιτικές συγκρούσεις, οικονομική αβεβαιότητα και αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις-τόνισε ότι ο ναυτιλιακός τομέας της Κύπρου συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, συνεισφέροντας περίπου 7% στο ΑΕΠ της χώρας και διαχειριζόμενος στόλο άνω των 2.800 πλοίων.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών εξελίξεων που επηρεάζουν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ, της Φορολογικής Μεταρρύθμισης της Κύπρου, του Κανονισμού για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και των πλαισίων κοινωνικής ασφάλισης για τους ναυτικούς της ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, όπως η πλήρης εφαρμογή του περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΝΕΠΕ) νόμου, την ενίσχυση του One Stop Shipping Centre και την αντιμετώπιση των ζητημάτων κοινωνικής ασφάλισης για τα πλοία με κυπριακή σημαία.

Όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα, ο Παπαδόπουλος καλωσόρισε την υιοθέτηση από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) των ενδιάμεσων στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά προειδοποίησε για την πολυπλοκότητα της εφαρμογής τους εν μέσω αναδυόμενων περιφερειακών κανόνων.

Τόνισε ότι το Επιμελητήριο παραμένει δεσμευμένο στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, της ασφάλειας των θαλάσσιων διαδρομών και της ευημερίας των ναυτικών, ιδιαίτερα ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων και της αυξανόμενης κανονιστικής αβεβαιότητας.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση του προς τα Μέλη του Επιμελητηρίου, τη Γραμματεία, τους επιχειρηματικούς εταίρους και το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ισχυρή εμπιστοσύνη του για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας, που εδράζεται στο κοινό όραμα, την προσαρμοστικότητα και τη συνεχή συνεργασία.

Επίσης, σε ειδική αφιέρωσή του, συγχάρηκε τον Θωμά Καζάκο για την αξιοσημείωτη πορεία και τα επιτεύγματά του στον ΚΝΕ, επαινώντας την αφοσιωμένη υπηρεσία του στη βιομηχανία.

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Στήλη καθαρού φυσικού αέριου 350 μέτρων στον στόχο «Πήγασος-1»…Ενημερώθηκε από ExxonMobil ο Χριστοδουλίδης
H πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2024 από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης-Η ετήσια εκθεση των CEN και CENELEC
Η φοίτηση στην ανώτερη εκπαίδευση και η μετάβαση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας-Τα ευρήματα της CYGraduates
Το νέο προϊόν που λάνσαρε στην κυπριακή αγορά η Laiko Cosmos Trading Ltd-Ενισχύει την γκάμα των επωνυμιών που διανέμει
Η cdbbank επιβραβεύει την αριστεία και επενδύει στο μέλλον της κυπριακής νεολαίας
Η ERB Asfalistiki στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Slamdunk: Κάθοδος στην Κύπρο για το brand με εξειδίκευση στα είδη μπάσκετ-Άνοιξε στο My Mall(pics)
Εμπιστεύεται τον τομέα της υγείας της Κύπρου και ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της η HHG
Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL): Εκπαίδευση με όραμα-Σύγχρονα προγράμματα σπουδών και έρευνα με αντίκτυπο