Η ασφάλεια σε τρόφιμα και ποτά... Τα νέα πρότυπα, οι τάσεις και πώς επηρεάζουν προμηθευτές και λιανέμπορους
InBusinessNews 13:42 - 27 Μαΐου 2025

Στις πρωτοβουλίες που επαναπροσδιορίζουν την ασφάλεια τροφίμων και ποτών μέσω της απομάκρυνσης επιβλαβών συστατικών και της θέσπισης νέων προτύπων στη βιομηχανία, επικεντρώθηκε πάνελ με τίτλο «Καινοτόμοι Ορίζοντες: Πρωτοπορία στη Μείωση Βλάβης στον Καπνό, τα Τρόφιμα & τα Ποτά» στο συνέδριο Harm Reduction Conference 2025.
Τονίστηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής και ευεξίας για την ενδυνάμωση των καταναλωτών προς πιο υγιεινές επιλογές. Στον τομέα του καπνού, αναλύθηκαν καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές που διαμορφώνουν το μέλλον της μείωσης βλάβης.
Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Vice Chairman, Papastratos, (Affiliate of Philip Morris International), σχολίασε το γεγονός ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι καπνίζουν παγκοσμίως. Οι ρυθμιστικοί και φορολογικοί περιορισμοί έχουν μάλλον μέτρια αποτελέσματα, εκτίμησε.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία επένδυσε σε έμψυχους πόρους με επιστήμονες αλλά και οικονομικούς προκειμένου να αναπτύξει πλατφόρμες εναλλακτικών προϊόντων που δυνητικά θα δώσουν ένα προφίλ χαμηλότερου ρίσκου σε σχέση με το τσιγάρο.
Κλειδί είναι η σχετικότητα, είπε, διευκρινίζοντας ότι η σύγκριση γίνεται ανάμεσα σε χρήστες προϊόντων καπνού.
Ο Πρόεδρος του The Cyprus Institute, δρ Σταύρος Μαλάς, είπε ότι η κυπριακή δημοκρατία δεν δίνει όση σημασία χρειάζεται στη μη ιατρική παρέμβαση, αναφερόμενος στην πρόληψη. Η Γερμανία επενδύει το 1% ΑΕΠ της στην πρόληψη και η Κύπρος μόλις το 0,2% είπε, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι η Κύπρος παρέχει ποιοτική υγεία.
Καθοριστικής σημασίας είναι η παιδεία, εκεί όπου ομαδοποιείται ο κόσμος και διαμορφώνεται τρόπος ζωής. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, κατά τον ίδιο. «Εκεί γίνεται η πρώτη παρέμβαση», συμπλήρωσε.
Ο Ολύμπιος Τουμάζου, Executive Chairman, RAI Consultants Ltd, ερωτηθείς για τις καταναλωτικές τάσεις προς τον υγιεινό τρόπο ζωής, είπε ότι κυρίως καταγράφονται στο επίπεδο διατροφής όσον αφορά τη μείωση κινδύνου.
Για παράδειγμα, στο φρέσκο γάλα βλέπουν τα μειωμένα λιπαρά να αποτελούν το 80% της κατανάλωσης, όπως και τα εναλλακτικά γάλατα (αμυγδάλου, καρύδας κλπ) να κερδίζουν έδαφος. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ανεβαίνουν και το παραδοσιακό τσιγάρο έχει μειωθεί στο 50% της κατανάλωσης, σημείωσε.
Η υγιεινή διατροφή είναι διαφορετική ανά ηλικιακή ομάδα, συμπλήρωσε, με τις νεαρές ηλικίες να δίνουν έμφαση σε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά. Ο νέος Κύπριος καταναλωτής είναι σαν γάτα, δήλωσε, έξυπνος που ξέρει πώς να συμπεριφερθεί, αρκεί να υπάρχει καθοδήγηση.
Η Αργυρώ Ευσταθίου, Chief Operations Officer and Chief Financial Officer, Cyprus Trading Corporation FMCG Logistics and Distribution, ανέφερε ότι οι διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών στρέφονται προς την υγιεινή διατροφή, η οποία σχετίζεται με τις ανάγκες του καταναλωτή.
Για παράδειγμα, στο σνακ αναζητούν μειωμένη ζάχαρη, ενώ όταν πρόκειται για την προετοιμασία γευμάτων, επιλέγουν φαγητό με μειωμένο αλάτι.
Οι τάσεις αυτές επηρεάζουν προμηθευτές και λιανεμπόρους που προσπαθούν να εντάξουν πιο υγιεινά προϊόντα στις γκάμες τους και να αναπτύξουν προϊόντα που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες.
Οι καταναλωτές βλέπουν συνολικά το προϊόν σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ στις νεαρές ηλικίες στο snacking είναι πιο έντονη η ανάγκη για μειωμένη ζάχαρη.
Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Στέλλα Στυλιανού, Newscaster, MEGA TV, συντάκτρια στην εφημερίδα «Το Βήμα» Ελλάδος και στην εφημερίδα «Πολίτης».